• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Barnens egen dag på Scenkonstfestivalen

Till 900-talet och tillbaka
Fiskelycka. Till 900-talet och tillbaka.  Oskar och Elmer får Nora och Jacob på kroken.

 

Välgörande lekfullhet på scenen

 

Söndagen blev barnens dag på Scenkonstfestivalen. Kvartersteaterns barngrupper spelade upp och både Marieborgs teaterelever och Teater Imba spelade teater för den yngre publiken. Kvartersteaterns inskolning av unga ledare imponerar.

Kvartersteaterns fyra barngrupper spelade upp i söndags. Till 900-talet och tillbaka, Askungen, Är du rädd för monster och Imaginary world – en pjäs där allt kan hända. Jag såg två av dem, troligen var jag den enda i publiken som inte hade någon släkting på scenen. Vilket är lite synd, för den teater som spelas av barn idag, åtminstone på Kvartersteatern har en friskhet och lekfullhet som är välgörande för vem som helst.

Till 900-talet och tillbaka startar effektfullt när två fiskare får napp. En Önskefisk och en ung pojke från 900-talet dyker upp ur vågorna. Önskefisken kan – förstås – uppfylla önskningar. Intrigen förflyttar de agerande både över scenen och i tiden. Pjäsen har de unga skådespelarna hittat på själva.

Att pjäsen avslutas lite abrupt beror på att gruppen gjorde en annan föreställning redan i höstas förklarar ledarna Judith Askling och Selma Edholm. De två går i åttan respektive nian och skolas alltså in i ansvaret som ledare för barngrupper på Kvartersteatern. Alla ungdomsledare har tillgång till råg och stöd från Kvartersteaterns anställda pedagoger.

– Det är roligt och utvecklande, säger Selma Edholm om att vara ledare.
– Barnen kommer med så roliga idéer, fyller Judith Askling i.

De har låtit barnen tänka ut vad de vill vara. Själva historien har de hittat på tillsammans.

– Sedan har vi satt ihop den så att det ska fungera och bli ett lyckligt slut, säger Selma Edholm.

 

Askungen
Bal på slottet. Ledaren Lina Kvant blir en självklar prins som bjuder upp Askungen Tuva-Li. Joline och Jennifer spelar styvsystrarna och i bakgrunden skymtar styvmor Alicia och gudmor Tuva.

 

Askungen följer folksagan nära, alla som sett Disneys version hänger med i svängarna. Effektivt visas hur Askungen både får passa upp på styvmodern och styvsystrarna och skura golven. ”Det är synd om Askungen” som en av de små mössen säger.

Kostymerna är fina, prinsessklänningarna är tjusiga och finaste klänningen får förstås Askungen av sin gudmor. Styvsystrarna hittar rätt (vilken lyx med ett tvillingpar i ensemblen) och att öronmössor är på modet är både praktiskt och sött.

Här märks också hur beredda ledarna måste vara inför det oväntade. Lina Kvant hoppar in i rollen som prinsen när skådespelaren fått förhinder medan Angelica Weinert sköter ljuset. Men allt går som det ska, prinsen blir omedelbart förälskad i Askungen och bjuder upp henne på balen framför ögonen på styvsystrarna.

Det kan hända att någon eller några av barngruppernas föreställningar spelas igen under den kommande tiden. Kolla på Kvartersteaterns hemsida eller Facebook.

Sedan blev det mer barnteater, fast nu med vuxna skådespelare. Både Teater Imba och Kaoskultur spelade familjeföreställningar liksom Marieborgs teaterelever. Scenkonstfestivalen är över för i år men Marieborgs teaterlinjes uppspel Ensamma tillsammans fortsätter fram till 15 maj med föreställningar för både familjepublik och för vuxenpublik.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

9 maj 2016
Till 900-talet och tillbaka
Ledare: Judith Askling och Selma Edholm

Askungen
Ledare: Angelica Weinert och Lina Kvant

Prod: Kvartersteatern
Spelas under Scenkonstfestivalen

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook
Scenkonstfestivalen hemsida
Romsk folksaga på Scenkonstfestivalen recension Kultursidan.nu 7/5 2016
Scenkonstfestivalen öppnar broarna reportage Kultursidan.nu 28/4 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.