• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stolta vykort från Pride 2016 (krönika)

Stolta fanor
Inför regnet. Regnbågsfanorna vajade över Pride. Det har varit en glädjefylld och stolt festival som ger kraft och kunskap inför vardagen.

 

Med vänliga hälsningar

 

Så har då årets Pride rullat genom Norrköping. Festivalen alltså, nu tar förhoppningsvis vardagen vid igen. Det är nämligen i vardagen jag hoppas att något hänt och fortsätter att hända. Varje dag.

Visst kunde jag önska mig att publikstolarna var fyllda till sista plats vid varje föreläsning. Så är det inte. Men vi som är där kan lyssna och förstå lite till om allt som ryms i detta att vara människa. Och våga stå för våra lärdomar när så behövs.

Jag hoppas att någon som inte vågade gå på vernissagen på Galleri Kronan smög in på utställningen En fråga om tolkning – livet alltså… Och gick därifrån rakare i ryggen. Bekräftad.

 

Högläsning
Högläsning på Skvallertorget.

 

Jag vill gärna tro att någon lyssnade till skådespelarna från ung scen/öst som läste högt på Skvallertorget. Och tänkte att ”jag kanske skulle börja läsa lite mer, lite bredare”.

Jag vill så gärna att Fiskens fittkonster simmar ut i världen och får den att le. Och att vi, oavsett kön, kan ta varandra i hand utan att tänka på sex.

Jag är strålande glad över den stora uppslutningen på Prideparaden. Uppemot 3.000 personer, av alla kön och sexualiteter, gick för allas rätt att vara den var och en är.

Nästa gång kan det vara fler. Bara i Norrköpings kommun lever cirka 14.000 personer med könsidentitet och sexualitet utanför majoritetens. Alla behövs!

 

Ett Norrköping för alla
Stålman för alla.

 

Jag vill nämligen påminna om Desireé Ljungcrantz ord inför Pride. ”Norrköping Pride vill vara en frizon från homofobi, transfobi, bifobi, sexism, rasism, ableism (diskriminering av personer med olika slags funktionshinder. Red:s anm.) etcetera.”

Med det lilla ordet etcetera omfamnar hon oss alla. Måtte vi alla lyckas befria oss från begränsande tankar om andra och om oss själva. I vardagen.

Vi skickar några vykort från Pride årgång 2016. Från Speakers Corner, från El Vibo, från Byrån mot diskriminering, från Prideparaden och lite till. Med vänliga hälsningar!

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Sven Åke Molund, Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING

6 – 8 maj 2016
Pride

Arr: Norrköping Pride

LÄNKAR
RFSL Norrköping hemsida Facebook
Pride hemsida Facebook
Personligt på My Way Out under Pride reportage Kultursidan.nu 9/5 2016
Rekordstor Prideparad slog ut i full blom reportage Kultursidan.nu 7/5 2016
Konstnärer tolkar (hbtq-)livet på Kronan reportage Kultursidan.nu 7/5 2016
Stolta förberedelser inför årets Pride reportage Kultursidan.nu 3/5 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.