• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Personligt på My Way Out under Pride

Aki
Personligt. Transkillen Aki talade om rättigheten att vara sig själv och att bli accepterad på My Way Out, ett av RFSL:s evenemang under Norrköping Pride.

 

Insidan är det som betyder något

 

Strängt personligt. När utsidan inte överensstämmer med insidan. När utanpåverket inte överensstämmer med checklistorna. Transkillen Aki, som föddes som flicka, talade om rättigheten att vara sig själv och att bli accepterad på My Way Out, ett av RFSL:s evenemang under Norrköping Pride.

Under Norrköping Pride förekommer det många olika evenemang och tillställningar, frågan är om någon annan är lika personlig som denna. RFSL på Kungsgatan bjuder in till föreläsning av olika personer som på ett eller annat sätt faller under hbtq-flaggan.

Först ut är transkillen Aki som ställer sig framför en liten men intresserad och välkomnande publik i den vita och luftiga smatten mot innergården. Lokalen är fylld av ljud från det närliggande lekrummet, där barn springer fram och tillbaka med busig uppsyn, vilket gör att Aki ibland får klämma i för att inte helt överröstas.

Han föddes som hon men kom ganska tidigt fram till att han ju faktiskt inte var en tjej. Idag står han framför oss för att berätta om sina reflektioner kring huruvida utsidan behöver spegla insidan, rätten till att vara den man är och hans erfarenheter med personliga relationer.

 

Aki, My Way Out
Lyssnare. Aki talade inför en uppmärksam publik på RFSL.

 

Även sjukvården och den utredning han har behövt genomgå dyker upp som ett förbipasserande ämne för att få sig en känga. Utredningen finns för att hjälpa personer att hitta sitt rätta jag för att sedan bistå med de medel som krävs för att utsidan ska börja matcha insidan.

Aki kände dock snarare att utredarna ville checka av alla rutor och boxar i sina formulär. Om något, till exempel Akis feminina stil, inte passade deras bild av hur transpersoner är, var risken stor att utredningen lades på is.

Aki pratar om rättigheten att vara den man faktiskt är, rätten att bli accepterad även om förståelsen inte alltid finns där. Det är okej att rätta någon som säger fel eller använder utgångna pronomen. Du som transperson ska inte behöva gömma dig för att inte göra andra obekväma. Han lyfter fram personer som har varit ett stort stöd under hans process och lägger vikt vid att inte vara ensam i sin könsdysfori. Alla behöver någon gång hjälp och stöttning, som anhörig behöver du kunna respektera känslor och framför allt kunna lyssna.

Kontentan blir att det inte är utsidan som är det viktiga. Insidan är det som betyder något och den har all rätt att ta plats, oavsett hur en persons yttre råkar vara tillrättalagt.

© Text: Oskar Olsson
© Foto: Michael Strandhed

RFSL Norrköping

7 maj 2016
My Way Out
Livsberättelser
Arrangemang under Norrköping Pride

LÄNKAR
RFSL Norrköping hemsida Facebook
Pride hemsida Facebook
Rekordstor Prideparad slog ut i full blom reportage Kultursidan.nu 7/5 2016
Konstnärer tolkar (hbtq-)livet på Kronan reportage Kultursidan.nu 7/5 2016
Stolta förberedelser inför årets Pride reportage Kultursidan.nu 3/5 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Personligt på My Way Out under Pride

  1. Pingback: Stolta vykort från Pride 2016 (krönika) – KULTURSIDAN.nu