• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snäckor ställda på spetsen av ont och gott (recension)

Snäckor
Över gränsen. Otto Sekandagu spelar Robert som bjuder hem Sara, gestaltad av Erika Klockars. Snäckor blir en andlöst spännande pjäs med eleverna från Marieborgs teaterlinje.

 

Desperat livstro möter en misantrop

 

Två personer i en lägenhet. Ett drama med hög spänning där allt ställs på sin spets. Ord blir handlingar som inte går att ursäkta. Snäckor är en av årets fem föreställningar med Marieborgs teaterelever. De ges både under Scenkonstfestivalen och nästa helg.

Två personer kommer in i en lägenhet och inom tio sekunder vet vi hur olika de är. De har aldrig träffats förut och möttes precis innan vid en busstation. Hon verkar full av energi i sitt sätt att föra sig och när hon öppnar munnen fullkomligen ramlar orden ut. Han rättar till framsidan på sin kavaj och visar ett inövat leende som redan innanför dörren börjar se nedlåtande ut.

Det är hans lägenhet och han välkomnar henne med vin och räkor i vad som verkar vara ett försök att imponera, att blända. Han stöter ifrån sig frågor medan hon bjuder mer och mer på sig själv. Hans uttryck och manierismer ger intrycket av att han är ett rovdjur på jakt, de för tankarna mot en viss film och passande ger han repliken,

– Har du någonsin sett American Psycho?

 

Snäckor
Strategiska positioner. Sara rör sig i rummet, soffan blir hennes. Här även schackspelet.

 

Men hon är avvaktande trots sin öppna personlighet och släpper inte fram honom till soffan som hon har markerat som sitt revir, närhet gör henne nervös. Replikerna flyger fram och tillbaka över rummet och går från skämtsamma till olustiga och tillbaka lika snabbt. Deras lager av skydd luckras sakta men säkert upp och vi får veta mer om hur deras personligheter har formats, om vad de bär med sig för erfarenheter. Han anser att vi föds onda och att vi är onda, godheten är bara en bluff. Han hittade sin snäcka när han var tjugotre, men har inte kvar den. Han har försökt ersätta den med andra snäckor, men de visade sig snabbt vara tråkiga och meningslösa. Hon har kvar den snäcka som hon hittade när hon var liten. Hon ler och han suckar.

Vi hittar komik i de små detaljerna och ett tema som dryper av drama. En nästan desperat tro på livet krockar med en misantrop som försöker hålla sig tillbaka, men som lätt faller tillbaka i gamla mönster. De lär sig båda om varandra och får en del insikter om sig själva. Publiken drar knappt ett andetag när allt ställs på sin spets och ord övergår till handlingar som inte går att ta tillbaka eller ursäkta. Det var skönt att få skratta i alla fall en gång till innan ridån slog igen.

Erika Klockars som Sara och Otto Sekandagu som Robert från Marieborgs Folkhögskolas teaterlinje glänser i sina roller. Små detaljer i bland annat deras kroppsspråk ger ett djup i karaktärerna och skådespelarnas hantering av dialogens skiftande ton visar på en redan betydande skicklighet.

Mattias Brunhage och Fredrik Pettersson sätter upp Peter Barlachs pjäs och ser ut att hänföras av sin spännande skapelse till nästan samma grad som resten av publiken. De ska känna stolthet över det de tagit fram och visat oss denna kväll.

© Text: Oskar Olsson
© Foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

6 maj 2016
Snäckor

av Peter Barlach
Regi: Mattias Brunhage och Fredrik Pettersson
Prod: Marieborgs teaterlinje

SKÅDESPELARE
Erika Klockars

Otto Sekandagu

ENSAMMA TILLSAMMANS X 5

Samtliga föreställningar spelas i 2:a kammaren, Teater Bråddgatan 34
Prod: Marieborgs teaterlinje våren 2016

Paddakvariet

6/5 kl 19:30
8/5 kl 17:00
13/5 kl 20:30
14/5 kl 17:00

Att baka en regnbåge

7/5 kl 18:00
8/5 kl 15:00
11/5 kl 19:00
13/5 kl 17:00
15/5 Kl 17:00

Jordens ensammaste drottning

6/5 kl 15:00
8/5 kl 19:00
14/5 kl 13:00 och kl 19:00

Fantasi för hjälte och slocknad stjärna

7/5 kl 20:00
8/5 kl 13:00
13/5 kl 18:45
15/5 kl 13:00

Snäckor

6/5 kl 17:30
7/5 kl 16:00
14/5 kl 15:00
15/5 kl 15:00

LÄNKAR
Scenkonstfestivalen hemsida
Ensamma tillsammans x 5 Marieborg FB-evenemang
Marieborgs folkhögskola hemsida Facebook
Scenkonstfestivalen öppnar broarna reportage Kultursidan.nu 28/4 2016

Bookmark the permalink.

One Response to Snäckor ställda på spetsen av ont och gott (recension)

  1. Pingback: Paddakvariets sorgliga hemlighet (recension) – KULTURSIDAN.nu