• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Paddakvariets sorgliga hemlighet (recension)

Paddakvariet
Paddakvariet. Mireille och Kim är inte alltid sams, så där som syskon är, men paddorna förenar dem. I rollerna Anna Sjögren och Linnéa Wäisänen.

 

Verkligheten kommer i kapp med flyttkartonger

 

Först är det bara Mireille som vet. Mireilles pappa och Kims mamma ska separera. Paddakvariet är en av Marieborgs Teaterlinjes fem uppsättningar i vår. Publiken skrattar ibland, nervöst, för det är en sorgsen historia som berättas på Teater Bråddgatan 34.

Fiskar är väl ändå tråkiga? De säger ingenting och är alldeles för vanliga. Det är bättre att ha paddor. Tre stycken är det perfekta antalet, för då är de alltid sams. Surmulna, något äldre, Mireille och unga spralliga Kim är överens om i alla fall det.

Paddakvariet handlar om relationer, och vad som händer i dessa när allt rasar samman. Det är en uppsättning där barns relationer till vuxna och mellan varandra upptar hela utrymmet. Mireilles pappa och Kims mamma ska separera, men än så länge är det en hemlighet, något som Mireille motvilligt måste bära på.

 

Paddakvariet
Flyttkartongerna börjar dyka upp i barnens hem. Kim gömmer sig under soffan. Mamma spelas av Anna Bergström.

 

Ulrika Sjödin regisserar detta relationsdrama med skådespelare från Marieborgs folkhögskola under bannern Ensamma tillsammans. Aldrig tidigare har väl en rubrik passat in så bra? Kim, som förträffligt gestaltas av Linnéa Wäisänen, är den enda som inte vet vad som är på väg att hända och på något sätt verkar det göra att den brokiga skaran kan ignorera det svåra i alla fall en stund till.

Men självklart kan det inte hålla och den åttaåriga Kim får till sist veta vad som försiggår. Det är inte lätt för henne att förstå och hon får ty sig till Mireille och hennes paddor när de vuxna inte är till någon hjälp. Hemligheten har kommit upp till ytan och flyttkartonger börjar dyka upp i större och större antal, verkligheten kommer ikapp.

Utbrott från Mireille, till väldigt nervösa skratt från publiken, avlöses av bedjande från föräldrarna att de unga ska förstå, vilket de såklart inte kan.

Anna Sjögren får undertecknad att verkligen tro på henne i rollen som den upproriska Mireille, hon som ändå kan börja förstå att hon och Kim kanske aldrig kommer att träffas igen. När paddorna helt plötsligt försvinner finns det väl inte ens någon anledning att skicka brev?

© Text och foto: Oskar Olsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

13 maj 2016
Paddakvariet

Av Eva Ström
Regi: Ulrika Sjödin
Prod: Marieborgs teaterlinje

MEDVERKANDE
Linnea Wäisänen, Anna Sjögren
Gunnar Kihlstedt, Anna Bergström

ENSAMMA TILLSAMMANS X 5

Samtliga föreställningar spelas i 2:a kammaren, Teater Bråddgatan 34
Prod: Marieborgs teaterlinje våren 2016

Paddakvariet

6/5 kl 19:30
8/5 kl 17:00
13/5 kl 20:30
14/5 kl 17:00

Att baka en regnbåge

7/5 kl 18:00
8/5 kl 15:00
11/5 kl 19:00
13/5 kl 17:00
15/5 Kl 17:00

Jordens ensammaste drottning

6/5 kl 15:00
8/5 kl 19:00
14/5 kl 13:00 och kl 19:00

Fantasi för hjälte och slocknad stjärna

7/5 kl 20:00
8/5 kl 13:00
13/5 kl 18:45
15/5 kl 13:00

Snäckor

6/5 kl 17:30
7/5 kl 16:00
14/5 kl 15:00
15/5 kl 15:00

LÄNKAR
Scenkonstfestivalen hemsida
Ensamma tillsammans x 5 Marieborg FB-evenemang
Marieborgs folkhögskola hemsida Facebook
Snäckor ställda på spetsen av ont och gott recension Kultursidan.nu 8/5 2016
Scenkonstfestivalen öppnar broarna reportage Kultursidan.nu 28/4 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.