• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lasse och Johnny Cash innanför murarna

Lasse Lindfors – Johnny Cash
Fängelsekonserten. Johnny Cashs konsert på San Quentin sändes i svensk tv. Det blev livsavgörande för Lasse Lindfors. Det märkliga är att han inte bara blev ett fan, en vänskap växte fram.

 

Johan Dalene konserterar i Anstaltskyrkan

 

En vänskap på livstid. Varför countryartisten Johnny Cash tog den unge svensken under sina vingars skugga lär vi aldrig få veta helt säkert. Utställningen Johnny Cash – He Was A Friend Of Mine på Gamla fängelset i Norrköping blir Lasse Lindfors sista stora framträdande med sin idol. Han ger konserter och föreläsningar.

På programmet står även en violinkonsert med stjärnskottet Johan Dalene. Bakom försommarens evenemang står Norrköpings Teaterkompani.

Vänskap på livstid. Countryartisten Johnny Cash hade slagit igenom i USA med sin liveinspelade fängelsekonsert från Folsom Prison 1968 och filminspelningen på San Quentin 1969.

Filmen sändes även i Sveriges television. Lasse Lindfors var 13 år och sög i sig konserten. Den blev avgörande. Han blev fan till Johnny Cash och snart även personlig vän till artisten som gästade Sverige flera gånger.

 

Olov Rasch och Andrew Jones
June Carterrummet i utställningen. Ovanför bildutställningen har scenografen Andrew Jones placerat Lasse Lindfors skivsamling, ca 140 LP.

 

Lasse gjorde en mycket personlig utställning på Grammofon i Knäppingsborg hösten 2009. Årets utställning har ett bredare upplägg. Andrew Jones, Norrköpings Teaterkompanis ständige scenograf, har fått botanisera fritt bland Lasse Lindfors samlingar av foton, skivor, föremål. Några saker, främst fotografier men även skivor, har tillkommit från annat håll.

Allt ryms i fyra fängelseceller och i korridoren utanför. I första cellen kan vi följa J.R. Cashs uppväxt och tidiga karriär. Den andra fokuserar på hustrun June Carter, som kom från en musikerfamilj. Här finns även bilder från den växande unga familjen.

– Tredje cellen är Lasses rum och fjärde handlar om Johnnys sista decennier, berättar Andrew Jones.

Han har satt upp galler för att öka på fängelsekänslan i korridoren, som också den fylls av Lasses privata minnessaker.

– Jag har aldrig jobbat i ett sånt här sammanhang tidigare, säger Lasse Lindfors förundrad. Andrew är ett proffs.

Längst fram möter en bild i helfigur av en äldre Johnny Cash. På affischen står Lasse och Johnny sida vid sida framför Norrköpings fängelse – ett riktigt snyggt fotomontage som gör de två vännerna jämgamla. Så var det ju inte, åldersskillnaden var stor, Cash var född 1932, alltså 24 år äldre än Lasse. Han dog 2003, 71 år gammal.

Två konsertfilmer visas under utställningen, San Quentin-konserten och en som även skildrar konserten på Folsom Prison. Johnny Cash, som aldrig suttit i fängelse, tog parti för de som var utsatta.

Varför Johnny Cash tog den unge svensken under sina vingars skugga lär vi aldrig få veta helt säkert. Kanske han uppskattade Lasses beundran och att han kom till varje konsert i Sverige. Jag tror att han såg ett rent hjärta i en tid då artisten var som mest mottaglig för det. Han hade rest sig ur sitt missbruk och satsade på familjen och arbetet.

 

Lasse Lindfors
Bästa akustiken. Här kommer Lasse Lindfors att hålla föreläsningar och konserter. Anstaltskyrkan finns i fängelsets huvudbyggnad.

 

Tre konserter och två föreläsningar blir det under utställningsperioden. De som sett och hört Lasse vet att han kan sitt ämne och att han talar fritt, anpassar sig till publiken.

– Cash för mig är nya möten med människor. Jag kommer att ge järnet på utställningen, säger Lasse Lindfors. Jag ska vara där varje dag. Men jag tar hem bibeln varje kväll, den är ovärderlig.

Bibeln, det är den bibel Johnny Cash gav sin vän, med markerade bibelstycken han tyckte att Lasse borde läsa. Annars finns en bibel till, Hello Sweden, I’m Johnny Cash, den bok Lasse skrivit om Johnny Cash tillsammans med Börje Ahlberg och som lovordades när den kom ut 2007. Slutsåld sedan många år.

När det gäller konserterna blir de i sällskap med Goce Lamevski – ”han har lärt mig allt” – och Paulina Anderö, säger Lasse och sjunger några rader med en röst som blivit varm och stor.

– Jag har ett eget liv, understryker Lasse Lindfors. I sommar fyller jag 60 år. Då ska jag sitta på mitt land och njuta, då vill jag vara nöjd. Jag har bestämt i mitt inre att det räcker nu.

15-årige violinisten Johan Dalene har inte något med Johnny Cash att göra. Men Olov Rasch, konstnärlig ledare för Norrköpings Teaterkompani, har bjudit in honom att ge konsert i Anstaltskyrkan 22 maj. Han spelar musik av Paganini, Bach och Caesar Franck.

– Jag vill ge honom utrymme, säger Olov Rasch.

Direkt efter sommaren debuterar Johan Dalene som solist när han spelar med Norrköpings symfoniorkester 15 september. Den som vill ha hört honom dessförinnan ska passa på nu.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GAMLA FÄNGELSET Norrköping

14 maj – 6 juni 2016
Johnny Cash – He Was A Friend Of Mine

Utställning
Prod: Norrköpings Teaterkompani i samarbete med Riksbyggen Öst

PROGRAM
Vernissage, Kaj Kindvall inviger 14 maj kl 14
Johnny Cash-konserter 14 maj, 19 maj, 4 juni
Lasse Lindfors, Goce Lamevski & Paulina Anderö
Föreläsningar med Lasse Lindfors 15 maj, 29 maj
Violinkonsert med Johan Dalene 22 maj
Musik av Paganini, Bach, Caesar Franck

LÄNKAR
Johnny Cash Wikipedia
Norrköpings teaterkompani hemsida Facebook FB-evenemang
Johan Dalene uppslukas av musiken reportage Kultursidan.nu 25/3 2016
Lars ”Cash” Lindfors öppnade med Little Gerhard på Antikvariatet reportage Kultursidan.nu 3/2 2012

Tagged , , . Bookmark the permalink.