• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fängelseporten öppnade för Johnny Cash

Johnny Cash och Lasse Lindfors
Män i svart. Johnny Cash, i allt äldre upplaga, står utanför varje celldörr utom en, där står Lasse Lindfors själv.

 

Munspelet kom inte med till Österåker

 

Johnny Cash liv i fyra celler. Kaj Kindvall invigde försommarens utställning på Gamla fängelset i lördags. Cashs vän Lasse Lindfors återkommer med konserter och föreläsningar genom utställningsperioden. Dessutom ger violinisten Johan Dalene konsert.

”Tiden är människornas fängelse” sade Olav Rasch, konstnärlig ledare för Norrköpings Teaterkompani, vid invigningen av Johnny Cashutställning i lördags. Jag tror det ursprungliga grekiska citatet var ”tiden är människornas lärare” men det passade bra i sammanhanget.

 

Kaj Kindvall invigninstalar
Popsnöre. Invigningstalaren Kaj Kindvall berättade om sin upptäckt av en mörk och lite mystisk röst.

 

Invigaren Kaj Kindvall, den gamle Tracksmannen, berättade om sin ungdom som popsnöre då han slukade engelsk och amerikansk musik från 1950- och 60-talen. I en period spelade han mycket tidig, svart soul-musik, även en del country, men det mesta var ”slimmat”. Dock lade han märke till en mörk, lite mystisk röst som sjöng Ring of Fire, ingen förstod då vad låten betydde men efter det var Kaj Kindvall fast för Cash.

De i rätt mening legendariska Cashkonserterna Live från Folsom Prison och San Quentin Blues blev Kindvalls nästa ”anhalter”. Vid ett besök på San Quentin tog han också många bilder, även om han (förstås) inte fick.

1970 gav ”The Man in Black” sin berömda konsert på svenska Österåker-anstalten. Ett instrument saknades på konserten, en detalj Cash inte alltid använde, munspelet. Det hade han gett bort till ett då 16-årigt fan, nämligen Lasse Lindfors. Johnny och Lasse kom att bli vänner och följdes delvis åt under resten av Cash’ liv.

 

Johnny Cash – He was a friend of mine
Cellsam utställning. Var och en av de fyra fängelsecellerna berättar om en period av Johnny Cash liv.

 

Lasse ”Cash” Lindfors har i samarbete med scenografen Andrew Jones från Norrköpings Teaterkompani skapat en utställning i fyra rum om countrylegenden. ”Från födelse till skilsmässa”, ”Från June Carter till Highwaymen 1967 till 1990”, ”Lasse Lindfors och hans relation till Johnny Cash 1969 till nu” och slutligen ”Från Det Nya Testamentet 1990 till döden till 2003”.

Lasse Lindfors har samlat en betydande mängd ”memorabilia” och liknar själv en ganska sen upplaga av den ständigt svartklädde mannen. Lasse kommer att genomföra både konserter och föredrag under utställningsperioden.

En klassisk violinkonsert, Johan Dalene, ska också uppföras på den reformerade straffanstalten nu på söndag 22 maj. Passande nog repeterar Norrköpings Teaterkompani Brott och Straff av Dostojevskij med premiär efter sommaren.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GAMLA FÄNGELSET Norrköping

14 maj – 6 juni 2016

Johnny Cash – He Was A Friend Of Mine
Utställning
Prod: Norrköpings Teaterkompani i samarbete med Riksbyggen Öst

PROGRAM

14 maj kl 14
Vernissage
Kaj Kindvall inviger

14 maj, 19 maj, 4 juni
Johnny Cash-konserter

Lasse Lindfors, Goce Lamevski & Paulina Anderö

15 maj, 29 maj
Föreläsningar med Lasse Lindfors

22 maj
Violinkonsert med Johan Dalene

Musik av Paganini, Bach, Caesar Franck

LÄNKAR
Johnny Cash Wikipedia
Norrköpings teaterkompani hemsida Facebook FB-evenemang
Lasse och Johnny Cash innanför murarna reportage Kultursidan.nu 9/5 2016
Johan Dalene uppslukas av musiken reportage Kultursidan.nu 25/3 2016
Lars ”Cash” Lindfors öppnade med Little Gerhard på Antikvariatet reportage Kultursidan.nu 3/2 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Fängelseporten öppnade för Johnny Cash

  1. Pingback: Cashkonsert fylld av både liv och låtar (recension) – KULTURSIDAN.nu