• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Little Roy årets gäst hos Blacka Musik (recension)

Little Roy
Still goin’ strong. Little Roy, årets gästartist från Jamaica, har en sångstil som är mjuk och melodiös. När han var ung kompades han av The Wailers – det var innan de blev kända.

 

Reggaefantaster är inte gjorda av socker

 

Det är ruggigt med 10°, regnet hängande i luften och Eurovisionsschlagern hotande i etern – men det hejdar inte Blacka Musiks Bob Marley Minneskonsert nummer 31 i ordningen att gå av stapeln. Om nu någon hade trott det. Samtidigt är det 35 år sedan Bob Marley dog den 11 maj. Då släpade, som väl alla vet, medlemmarna i Kalle Baah ut sina instrument ur replokalen och gjorde en spontanspelning. Det utvecklade sig till denna minneskonsert, som väl snarast kan kallas festival.

När jag anländer möts jag av en sommarpsalm i baktakt tolkad av Blacka Gospel. Det är i alla fall optimistiskt tänkt. Men det hjälper inte att de har Gud på sin sida, det blir allt kärvare ju längre dagen fortgår. Fast reggaefantaster är inte gjorda av socker och som mest är det nog 3.000 personer på gräsplanen utanför Skärblacka Folkets hus.

 

Publik
Några av alla. Som mest var det omkring 3.000 personer på plats utanför Skärblacka Folkets hus.

 

Ungdomarna i Tasty Roots visar att reggaens återväxt är säkrad. Efter ett par obligatoriska Marley-covers (Natural mystic, Symbol of reality) spelar de en egen låt; Syria, om kriget där. Jag är imponerad både av basspelet och det snygga blåset. De unga kommer!

Chimney Rebels såg jag senast på scenen mellan Domino och Linden under Augustifesten (de spelade även vid Refvens grund). Då spelade de (ärligt talat) lite stapplande, men nu verkar de ha växt flera år mentalt. Ett snyggt Marley-medley (I shot the sheriff/Trenchtown rock/One love/Is this love/Iron lion Zion) inleder. Därefter spelas den egna låten Natural collaboration, vilken låter ännu bättre. För samarbetet att skriva den står Kevin Acuña (= Marx Gallo). Det låter lysande, tycker jag.

Det vore ju konstigt om det inte spelades Bob Marley-låtar vid en hyllningskonsert. Det är klart man måste göra det! Men jag tycker oftast det är roligast att höra bandens egna låtar. Marley-låtarna har man ju hört, och det är sällan man når upp till originalens kvalitet (det säger ju sig självt). Är det någon mer än Peps som gör det? (Ja, ja, jag hör era protester.)

Mellan akterna håller Blacka Muffin stämningen igång med DJ:ande från sitt spånskiveskjul bredvid scenen. Det är lite Trenchtown över det. På både gott och… gott.

 

Marx Gallo & Hilltown Syndicate
Tunggung. Marx Gallo & Hilltown Syndicate får igång dansen.

 

Ungdom i all ära, men när Marx Gallo & Hilltown Syndicate ställer sig på scenen kl 14.30 blir det tunggung på riktigt. Det sitter som smäck, skulle man kunna säga. När Marx sjunger Sunshine girl gör den inte skäl för namnet på samma sätt som på Munken in the park – men den värmer! Sweet spot verkar vara en ny låt, och den får igång dansen. Det här är ju bandet som så ypperligt kompade Max Romeo förra året, och de spelar också låten Tivoli garden Gallo skrivit tillsammans med honom. Ny i bandet verkar gitarristen Desmond Leonard vara. Han verkar förresten stå på scenen med ett flertal band. Det gör även sångerskan Daniella Torres, det ser även en ansiktsblind människa som jag.

Men gammal är äldst. Little Roy (Earl Lowe) föddes på Jamaica för 70 år sedan och har en 50-årig karriär bakom sig. Han kompades på skiva av The Wailers innan de var kända. Tanken svindlar! Och hans sångstil påminner inte så lite om Bunny Wailer, den är mjuk och melodiös. Tyvärr har inte berömmelsen varit riktigt lika stor.

– Dis was my first number one, and I was still att highschool.

Vi serveras Bongo Nyah från 1969. På den tiden stod inte rastamusik högt i kurs på Jamaica, men den här låten bröt igenom. Inte för att Roy skryter om det.

I övrigt låter det helt underbart. Även han backas, med den äran, upp av Hilltown Syndicate. Han bjuder på alla sina ”hits” – Tribal war, Cristopher Columbus, Prophecy med mera. Även den nya låten Children, children låter fantastiskt!

Att han inte är mer känd är obegripligt. Likaså att det bara finns en platta, en EP och ett par singlar på Spotify (men hur bra är inte de?). Och inte är det bättre ställt på iTunes. Återstår svindyr import.

 

Kalle Baah
Trångt. Kalle Baah på scenen och på skärmen.

 

Visst var det många i publiken, men inte var det trängsel. När däremot General Knas oannonserad dyker upp och drar sin outgivna (släpps i veckan) låt Som Bob Marley kommer ungdomarna skrikande från alla hörn. Jag förstår inte logiken. Sin vana trogen serverar han töntig knarkreklam till förinspelad musik. Då var det roligare med frieriet vi fick se efter knasen.

Men ännu trängre blir det när Kalle Baah spelar. Det verkar inte spela någon roll hur många gånger de spelat i Blacka – de är ortens hjältar och ska hyllas som så. Det är förstås helt rätt. Och vi kan alla låtar utantill. Till och med Under samma himmel, som släpptes två veckor tidigare, leder till full allsång. Den obligatoriska Marley-låten är Work, och till extranummer får vi Starka strömmar.

Nu driver dagg. Eller faller regn. Alla har inte förstått att man inte använder paraply framför scenen. Men humöret är på topp.

 

Gräsrot+Cajsa Camomile
Gräsrot med Cajsa Camomile. Hon kommer till Öland Roots i sommar.

 

Det sista bandet jag ser är Gräsrot med Cajsa Camomile. Lokala Gräsrot är, som alltid, bra. Cajsa Camomile är en västeråstjej på uppgång, som gjort duett med Guvernor Andy och är bokad till Öland Roots i sommar. Det är jättebra. Men när den utlovade ”gästartisten” visar sig vara Little Roy (igen) blir jag jätteglad. Och där kom slutligen hans Bob Marley-hyllning med en cover av Forever loving Jah!

Nu blir det inte bättre, tänker jag och går. Men säkert var Kiihjano, Essa Cham och (nytända och delvis ombildade) Roxanne jättebra. Fast kunde de toppa detta? Jag är tveksam.

Men det kommer Elfenbenskustens okrönta reggaekung Alpha Blondy att göra, toppa alltså, på Hugo på fredag. Nu är ni varnade.

© Text och foto: Michael Strandhed

AKTER – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PUBLIK – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FOLKETS HUS Skärblacka

14 maj 2016 

Bob Marley Minneskonsert
Arr: Blacka Musik

AKTER
Blacka Gospel

Tasty Roots
Chimney Rebels
Marx Gallo & Hilltown syndicate
Little Roy
General Knas
Kalle Baah
Gräsrot med Cajsa Camomile
samt
Kiihjano
EssaCham
Roxanne
DJ: Blacka Muffin

LÄNKAR
Blacka musik hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.