• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cashkonsert fylld av både liv och låtar (recension)

Lasse Lindfors och Goce Lamevski
Anstaltskyrkan. Cashkonserten påminde både om Johnny Cashs starka medkänsla med utsatta människor, inte minst i fängelset, och om hans kristna tro.

 

Så där karismatiskt som på originalet

 

Johnny Cash är en legend. Han var The man in black och hans djupa skrovliga röst lämnar få oberörda. Den uttrycker medmänsklighet med dem som befinner sig i smärtan och misären och den skvallrar om att själv ha varit där. Ibland gnistrar det till av humor i hans texter. Norrköpingsbon Lasse Lindfors lärde känna den 24 år äldre världsstjärnan redan som sextonåring. De inledde en vänskap som höll livet ut.

I torsdags framförde Lasse Lindfors Cash-låtar i Fängelsekyrkan tillsammans med Goce Lamevski och Paulina Anderö. Mellan låtarna fick vi ta del av många anekdoter som handlade om vad de två vännerna upplevt tillsammans.

Att platsen för konserten är noga utvald förstår vi då Olof Rasch från Norrköpings Teaterkompani inleder med att framhålla Johnny Cashs verksamhet på många fängelser. Cash blev ju, som bekant, känd i samband med en liveinspelning från Folsom Prison 1968 och från filminspelningen av konserten San Ouentin Blues 1969.

 

Lasse Lindfors och Johnny Cash
Förmedlaren. Lasse Lindfors ger liv till Johnny Cash både genom sina berättelser och genom sin sång.

 

Första låten på vår konsert är Folsom Prison Blues framförd av Lasse Lindfors och Goce Lamevski. Det är Lindfors som sjunger och både rösten och tolkningen visar sig värdiga sin uppgift. Det märks att Lindfors har hängt med Cash. Trots likhet i attityd och röstläge så känns tolkningen äkta och inte som ett plagiat. Goce Lamevski utför gitarrsolot så att tiden tycks ha stått stilla. De ensamma meloditonerna plingar så där karismatiskt som de gör även på originalet.

Cry Cry Cry kom ut som singellåt 1955 och är Johnny Cashs första singel. Goce Lamevski fick äran att framföra den. Hans röst är också djup men klarare, lenare och mjukare än Lindfors. Den skiljer sig mer från originalet men höll måttet på sitt eget sätt.

En anekdot handlar om när Johnny Cash kom till Sverige på 1970-talet och spelade på Österåkeranstalten. Lasse Lindfors var där för att vara med sin vän. På fritiden ville Cash gå till Pingstkyrkan och han ville att Lasse skulle följa med. Cashs fru June Carter var också med dem och när de kände igen psalmen i kyrkan började paret sjunga, fast på engelska. Sedan kom kollekten. Cash hivade upp två tusenlappar medan Lindfors smög ner två kronor och femtio öre.

 

Paulina Anderö
Regnbågsröst. Paulina Anderö kompletterade konserten med sin klara stämma.

 

När vi kommit en bra bit in i konserten kliver Paulina Anderö upp på scenen. I Here Comes That Rainbow Again märker man dynamiken i Anderös röst. Det är en stillsam låt sjungen med en stillsam röst men ändå rymmer den dramatik och jag uppskattar den mycket.

Senare under konserten får vi ta del av andra framträdanden där röststyrkan visar hur klar rösten är men där lite av dramatiken i rösten går förlorad.

Bakom låten Greystone Chapel finns en annan historia. En av internerna på Folsom Prison, Glen Sherley, hade skrivit en låt i samband med Cashs besök där. Johnny Cash tyckte så mycket om låten att han gjorde den central på sin skiva. Därefter hjälpte han Glen Sherley att få en karriär efter fängelsetiden men det hjälpte inte. Livet utanför murarna var inte lätt att hantera och Sherley sköt sig själv när han var 42 år. Men låten spelas än i dag, så även på konserten i Fängelsekyrkan.

Goce Lamevski växer med sin uppgift. I andra halvan av konserten får han sjunga Cocain Blues och han gör det förnämligt, på ett sätt som framhåller det smygande i sångens tempo. När han något senare lever sig in i San Quentin visar han bara hur han går från klarhet till klarhet.

Lasse Lindfors har en extra stark inlevelse i två sånger som är hans favoriter: Give My Love To Rose och I Still Miss Someone. Han är i sitt esse när han börjar sjunga The Prisoners Song med originaltexten från 1925. Cash sjöng den på Österåkeranstalten och Lindfors kan vara stolt över sitt uppträdande i Fängelsekyrkan. Även den svårsjungna sången Hurt framförs med genuin känsla och inlevelse.

 

Lasse, Paulina och Goce
Omväxling. Vid ett tillfälle sjunger alla tre tillsammans, i June Carters låt Ring of Fire. Annars gör de soloinsatser och någon gång en duett.

 

Mot slutet får vi ta del av flera duetter och nu är publiken varm i kläderna. När Lindfors och Lamevski ger sig på Me And Bobby Mc Gee klappar besökarna entusiastiskt i händerna och det blir svårt att sitta still. I låten Ring of Fire, som June Carter en gång i tiden skrev, sjunger alla tre tillsammans. Trycket är uppe. Avslutningsvis får vi önska en låt och vad kan vara mer passande än I Got Stripes.

Det är Teaterkompaniet som står som arrangör för utställningen Johnny Cash – He Was A Friend Of Mine som kan ses vissa dagar på Gamla fängelset i Norrköping. Konserten i torsdags ingår i utställningen, liksom föreläsningar om Johnny Cash. Lasse Lindfors är på plats under hela evenemanget.

Passa på att ta del av en unik möjlighet att lära känna Johnny Cash lite närmare! Det är sista gången som Lasse Lindfors visar sin samling och det sista konsertframträdandet 4 juni rekommenderas varmt!

I väntan på detta hörs musik i en annan genre redan nu på söndag, då unge violinisten Johan Dalene ger konsert i Anstaltskyrkan.

© Text: Carina Johansson
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GAMLA FÄNGELSET Norrköping

14 maj – 6 juni 2016

Johnny Cash – He Was A Friend Of Mine
Utställning
Prod: Norrköpings Teaterkompani i samarbete med Riksbyggen Öst

ANSTALTSKYRKAN
19 maj 2016
Cash-konsert

Lasse Lindfors, Goce Lamevski & Paulina Anderö

ÅTERSTÅENDE PROGRAM

21 maj kl 13
The Highwaymen live
Konsertfilm på storbildsduk

22 maj
Violinkonsert med Johan Dalene

Musik av Paganini, Bach, Caesar Franck

29 maj
Föreläsning med Lasse Lindfors

4 juni
Johnny Cash-konsert

Lasse Lindfors, Goce Lamevski & Paulina Anderö

LÄNKAR
Norrköpings teaterkompani hemsida Facebook FB-evenemang
Fängelseporten öppnade för Johnny Cash reportage Kultursidan.nu 17/5 2016
Lasse och Johnny Cash innanför murarna reportage Kultursidan.nu 9/5 2016
Johan Dalene uppslukas av musiken reportage Kultursidan.nu 25/3 2016
Lars ”Cash” Lindfors öppnade med Little Gerhard på Antikvariatet reportage Kultursidan.nu 3/2 2012

Bookmark the permalink.

Comments are closed.