• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart teaterlycka med Happy Now!!!

Frida Nyström regisserar Happy Now
Teaterglädje. Frida Nyström, Kvartersteaterns verksamhetsledare, regisserar Happy Now!!! som har premiär på fredag.

 

Strindberg översatt till modern tid

 

Det nordiska vemodet får inte vara ifred i det moderna samhället. Kvartersteaterns drömspel Happy Now!!! hämtar inspiration från August Strindberg.

En självmordsbenägen huvudperson söker lyckan i trender på modet. Skådespelarna är ense – lycka är att spela teater. Premiär på Teater Bråddgatan 34 på torsdag, på Kvartersteaterns egen scen 3:e kammaren.

– Jag älskar Himmelrikets nycklar men ingen sätter upp den längre. Kvartersteaterns ledare Frida Nyström satte själv upp August Strindbergs sagospel för flera år sedan. Nu är hon där igen men med Happy Now!!! – ett drömspel med dans nyskrivet av Anna Nygren.

– Hon har gjort en slags översättning av Strindbergs pjäs. Vi har behållit grundfrågan: ”Vad är lycka?” och strukturen av ett vandringsdrama.

Annars är allting nytt och placerat i en nutid. Huvudpersonen är en djupt deprimerad kvinna, som förlorat den hon älskar. Hon skaffar appen ”Happy Now!!!” som ska ge omedelbar lycka. Appen går genast till verket!

 

Inför Happy Now!!!
Rätt rätt. Huvudpersonen (Emma Friberg) hamnar i ett kök. Kan matlagning ge lycka och mening åt livet?

 

Kvartersteatern har under flera år satsat på uppsättningar i den samhällskritiska genren. Det har gett resultat både i form av en intresserad publik och personer som vill spela teater på sin fritid. I höstas fick Kvartersteatern för första gången sätta upp folk på kölista, resurserna är ansträngda till bristningsgränsen.

– Det finns så mycket materiellt i samhället som ska ge lycka. Man ska äta rätt, träna rätt, yoga sig lycklig. Det är kul att bolla med, förklarar skådespelaren Anna-Maria Rylander delar av innehållet i Happy Now!!!

Hon delar på rollen som appen med Selma Edholm, båda kläda i silver och svart och med silverhjälmar. 14 handplockade skådespelare inklusive dansare ingår i ensemblen. De flesta spelar 5-6 roller vardera, från kockar till träd, utom app-skådespelarna, dansarna och Emma Friberg, som spelar huvudpersonen.

– Hon är i grunden en osäker person som söker sig fram i tillvaron, säger Emma Friberg om sin rollkaraktär.

 

Inför Happy Now!!!
Livs levande. Appen Happy Now!!! spelas av Anna-Maria Rylander och Selma Edholm.

 

Teatergruppen började jobba redan i höstas. Mest har ensemblen diskuterat hur vandringsdramats olika delar ska gestaltas.Innehållet – på ytan en aningslös inställning till allt som gör livet glatt – väcker funderingar.

Ensemblen som är på plats är dock ense om en sak – att spela teater, att mötas på riktigt och skapa tillsammans ger verklig lycka.

Happy Now!!! är svart, underhållande och hysteriskt rolig, sammanfattar Frida Nyström. Jag tror att Strindberg skulle gillat samhällskritiken.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

19 maj – 4 juni 2016
Happy Now!!!

Ett drömspel med dans
av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Snart teaterlycka med Happy Now!!!

  1. Pingback: Happy Now!!! driver mörkt med lyckan (recension) – KULTURSIDAN.nu