• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hållbarhetsfestival på modet i Hallarna

Hållbarhetsfestival
Hållbart mode. Amanda Samuelsson och Beatrice Schönmeier och två studenter till arrangerar Hållbarhetsfestival i kvarteret Hallarna på lördag.

 

”Kasta inte kläder som kan användas”

 

Slow fashion. Fast fashion. I framtiden kan både det långsamma och det snabba modet vara mer hållbart. Fyra KSM-studenter bjuder in till festival med klädbyte, modevisning och föreläsning i kvarteret Hallarna på lördag. Inlämning till klädbytet görs på torsdag och fredag.

– Jag blev inspirerad av mamma som jobbat på Gudrun Sjödén som alltid satsat på hållbart mode. Beatrice Schönmeier och hennes tre kamrater från KSM (Kultur, samhälle och mediegestaltning) vid Linköpings universitet arrangerar Hållbarhetsfestival på lördag. Med inriktning på klädkonsumtion.

Solen skiner. Omdaningen av kulturkvarteret Hallarnas innergård går vidare. Ytterligare kvadratmeter tas i anspråk för den växande oasen, plantor i odlingslådor, gröna skott som siktar uppåt mot en spaljé.

Festivalen ska hållas både ute på gårdens trädäck och inne i Dynamo. Här blir det pop-upbutiker, föreläsningar och klädbyte för barn, gymnasister och studenter. Unge designern Rami Sharaya som hörde av sig till studenterna ska nu visa sin första kollektion. Med mera.

Det ligger i tiden, eller snarare, det är hög tid att modekonsumenter tar ansvar. Projektgruppen har märkt på kompisars positiva respons att medveten konsumtion berör alla.

– Impulskonsumtion är farlig för både den egna ekonomin och för världen, framhåller Beatrice Schönmeier.

KSM-studenterna har vänt och vridit på sitt ämne. Från det stora perspektivet till det lilla. De talar om kemikalier i textilproduktionen som förött byar och om konsumentens makt. Den som har kunskap om olika textilier kan exempelvis undvika t-shirts och toppar av polyester, baserat på olja, och använda förnyelsebara textilfibrer i stället.

– En tjej som ställer ut jobbar med textil av träfiber, exemplifierar Emma Rangdal.

Mycket handlar om att slå ner på takten, begreppet slow fashion rymmer mycket. På en gång ett återvändande till sparsamhetens dygder som rådde fram till 1960-talet parat med att göra det på nya sätt.

– Vi vill visa att second hand är ett alternativ. Men också att ta hand om kläder så att de håller längre, de måste inte tvättas jämt, det kan ibland räcka med att vädra eller skölja ur, säger Beatrice Schönmeier.

– Vi har gjort en folder med sådana råd, fortsätter Amanda Samuelsson. Kasta inte kläder som kan användas. Lämna in dem någonstans så att de kan tas omhand. Sy om, använd oslitna delar av tyget till något annat.

– Jag tror att fast fashion, att vi köper plagg som bara används någon enstaka gång, kommer att gå ändå snabbare i framtiden. Men det går att göra med hållbarhet, slår Amanda Samuelsson fast.

Där kan kläder av träfiber, som enkelt kan återanvändas vara ett sätt. Att byta kläder med andra är att både förnya och spara på en och samma gång. Genom hållbarhetsfestivalen vill studenterna sprida kunskap och påverka.

– Jag tror på utvecklingen, textilindustrin hittar nya material, säger Beatrice.

Ja just det. Det blir musik också, med singer-songwritern Gus Ring. Det är ju festival!

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

HALLARNA Norrköping

21 maj 2016 kl 10–16
Hållbarhetsfestival

Loppis, utställare, klädbyte, modevisningar, föreläsare, musik m.m.
Arr: KSM-studerna Amanda Samuelsson, Beatrice Schönmeier, Emma Rangdal och Johanna Lokgård

LÄNKAR
Hållbarhetsfestivalen hemsida FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.