• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dans som konst med samtal på Verkstad

Dans
Två dansare. En som objekt. En som gestalt. En egenartad dansföreställning presenteras i Verkstads konsthall i dagarna.

 

Dansare värdesätter gestalter och objekt

 

Om allt och alla är gjorda av stjärnstoft – vart leder den tanken? Dansarna Sanna Söderholm och Carima Neusser följer den i sin dansföreställning (We are) Made of Star Stuff med efterföljande samtal som ska sätta publiken i viss rörelse på Verkstad konsthall ikväll tisdag och på onsdag.

De blandar in annat stoff, tygstoff med och utan silvrigt glitter. Men de väljer att gå bortom glittershowens rymd in i universums med filosofins allvar. Fast med ett stort mått av humor.

På golvet i Verkstads konsthall ligger tygerna, det är schalar, i dubbla rader. Lågt satt scenbelysning lyser upp den markerade ytan. Dansarna står, rör sig långsamt, i ljuset. De kommer att använda sig av cat walkens uttryck i sin föreställning och demonstrerar några exempel medan jag fotograferar.

– Vi jobbar mycket med plats, flyttar ljus och tygerna. Skapar rum i rummet, säger Carima Neusser. Sedan bygger vi en skulptur av materialet. Det blir som en mental resa.

En ovanligt rörlig dansföreställning således. Om det nu är en dansföreställning. Det skulle kunna betraktas som en performance eller en installation, alltså ses ur ett konstperspektiv. En genreöverskridande föreställning.

 

Sanna Söderholm och Carima Neusser
Samtida. Dansarna Sanna Söderholm och Carima Neusser upptäckte att de ville jobba ihop.

 

Sanna Söderholm och Carima Neusser hade stött på varandra i dansvärlden till och från och kom på att de ville jobba ihop. (We Are) Made of Star Stuff är resultatet tillsammans med Conversation Practices där publiken under det gående samtalet bjuds in att pröva enkla övningar vid olika stationer i rummet.

Titeln anspelar på ett citat av astronomen och astrofysikern Carl Sagan: ”We are made of star stuff”. Allt i universum kommer från stjärnorna, atomerna i vår kropp föddes i de tidigaste stjärnorna. Atomerna och deras beståndsdelar används om och om igen i all materia, levande som död. Faktiskt något som redan de grekiska epikuréerna var inne på, utan att ha tillgång till 1900-talets vetenskapliga upptäckter.

Detta låter de samverka med feministisk och posthumanistisk teori som talar om jämställdhet bortom den mellan män och kvinnor, utan även om med allt annat.

– Det handlar om att ge andra saker plats, säger Sanna Söderholm.

Alltså kommer de i dansen gå emellan att vara människor, gestalter och objekt. En silverduk framför ansiktet tar bort genus och kanske även människan. Ännu en förvandling och varelsen är kanske ett stenblock. Också med ett egenvärde?

Att föreställningen kommer att glida långsamt från tillstånd till tillstånd, understryks av dansarnas förväntningar på sin publik:

– Vi vill att publiken går omkring, umgås, äter liter snacks och ser vad som händer, föreslår Sanna Söderholm och fortsätter: Vi hoppas att man går ut med upplevelsen för utrymme och möjligheter. Bort med begränsningar. Att man blir till i mötet med andra. Vi vill ställa frågor: Vad ser ni? Öppna en diskussion.

 

(We ARe) Made of Star Stuff
Stjärnvarelser. Med silverduk framför ansiktena tar dansarna bort begränsningen av såväl kön, genus som människorgestaltningen. Kvar blir rörelsen och relationen, mötet.

 

Föreställningen ges samtidigt som Vision Forums evenemang Morgondagens konstpubliks vårmöte äger rum i Norrköping. Sanna Söderholm kommer ursprungligen från Norrköping och har i många år dansat tillsammans med Christina Caprioli, en av Sveriges ledande aktörer inom samtida svensk dans. Carima Neusser kommer från Stockholm och har vidareutbildad sig i dans i München och i New York. Tillsammans kallar de sig Undercover Choreography.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

VERKSTAD KONSTHALL Norrköping

24 och 25 maj 2016 kl 20
(We Are) Made of Star Stuff
&

Conversation Practices
Dansföreställning och samtal
Koncept, koreografi och dans: Sanna Söderholm & Carima Neusser
Ljusdesign: Sofia Romberg
Prod: Undercover Choreography

LÄNKAR
Verkstad hemsida Facebook FB-evenemang
Vision forum Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.