• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Introvux Konstutställning med återbruk

Inkas version av På ön
Solen lyser. Inkas version av På ön hämtar inspiration från Eric Hallströms verk och går vidare.

 

Lycka är att skapa på egna villkor

 

KORT VERSION

Lycka är att skapa. Konstutställningen med Introvux bildklass är fylld av fantasi. Var och en har gjort det den tycker om. En gång såg klassen tavlor på Konstmuseet. Sedan gjorde de egna. En gång köpte eleverna saker och gjorde om dem. Det blev fint. Alla som ville fick göra en musikvideo. Lärarna är bra. Nu är bildkursen slut.

 

Introvux konstutställning
Vernissage. Kommunfullmäktiges ordförande Ger Aronsson invigde utställningen. Här i samtal med bildlärare Ola Niklasson.

 

LÅNG VERSION

Lycka är att få utvecklas på egna villkor. Det visar konstutställningen med Introvux bildklass på Nyströmska skolan i Söderköping. ”Ni har fantasi och skaparglädje”, sade kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson som invigde när utställningen öppnades 16 maj.

Konstutställningen visar främst verk från kursens två senaste projekt men även fritt skapande. Målningar, collage och objekt fyller korridoren i skolans bottenplan. Under de tre år som bildkursen varat har Introvux elever arbetat med en rad konstnärliga tekniker: lera, collage, mosaik, foto, gips och även digitalt skapande. Roligt är att se elevernas tolkningar av målningar ur Norrköpings konstmuseums samlingar.

– Vi såg allt från Det sjungande trädet till Frukost i det gröna, berättar bildläraren Ola Niklasson från guidningen på Konstmuseet för något år sedan.

Frida har valt att arbeta med just Carl Larssons stora Frukost i det gröna. Björkarna reser sina vita stammar och där har hon klippt in kronprinsessans familj, en spelman och även sig själv i gemenskapen. Att kungligheterna och särskilt då kronprinsessan Victoria och prins Daniel är viktiga för Frida framgår klart i allt hennes skapande.

En annan konstnärlig frukost är Eric Hallströms På ön som Inka gjort sin egen version av. Två personer som vilar i gräset, får betar.

– Nu när jag ser tavlan tänker jag på farfar och på mormor, som är döda. Jag sätter blommor och ljus på graven, säger Inka.

För henne är det viktigt att kunna uttrycka sig genom konst och kultur. Hon målar, skriver och spelar musik varje dag.

 

Redesign
Re-design. Sköldpaddsblomkrukan fick ingå i ett färgstarkt konstverk i blandteknik.

 

Det senaste projektet byggdes kring temat boende. Eleverna tog bilder av hur och bostäder. Sedan klippte de i bilderna och skapade nya hus. Samtal kring hus, design och återvinning ledde till re-design.

– Eleverna fick 100 kronor var att handla för på second hand, berättar huvudlärare Inger Rosenberg.

Tillbaka i bildverkstan var uppgiften att göra något nytt av det gamla. Med ny färg och nya kombinationer. Gamla ramar fick nya tavlor i sig. Bordslampor fick ny färg och nya motiv på skärmen.

I samband med utställningen premiärvisades Introvux musikvideo. Alla som ville hade gjort en 40-sekunderspresentation av sig själva till musik som de själva valt.

– För att det ska bli bra måste det vara roligt och eleven måste känna sig trygg, underströk regissören Mats Huddén som ledde filmarbetet med var och en under inspelningsdagarna. Sara som dansar, Levis som rockar och alla de andra. Emilia ville inte stå framför kameran, däremot har hon hjälpt till med att klippa filmen. Omkring 20 minuters inspelad film har sedan klippts ihop till 40 sekunder med var och en.

Att Victors favorit är Charlie Chaplin framgår tydligt. Både i filmen och som uppenbaralese på utställningsvernissagen. Kostymen, käppen och det vita sminket i ansiktet, allt är på plats.

Lycka är att få utvecklas på sina egna villkor. Det framgår tydligt av Introvuxelevernas utställning. Bildkursen avslutas denna termin. Dags för eleverna att utvecklas åt nya håll.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NYSTRÖMSKA SKOLAN Söderköping

16 – 23 maj 2016
Konstutställning

Introvux Bildklass

LÄNKAR
IntroVux, Nyströmska skolan hemsida
Utvecklingsbar med IntroVux på Stinsen reportage Kultursidan.nu 28/5 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.