• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fred var Alpha Blondys budskap på Hugo (recension)

Alpha Blondy
The Solar System. Reggaeartisten Alpha Blondy backades upp av sitt tiomannaband.

 

Religion är inte något argument för krig

 

Alpha Blondy chocköppnar med sin kanske största hit Jérusalem. Den har ett fredsbudskap som framförs på engelska, franska, arabiska och hebreiska. Blondy markerar tydligt att religion inte får användas som argument för krig (och själv är han produkten av en muslimsk far och en kristen mor).

Låten är ursprungligen med på hans fjärde skiva (med samma namn) från 1986. På den kompas han av The Wailers. Det gör honom till den andra artist som har sjungit med Wailers som spelar här på mindre än en vecka! Nu är det visserligen inte samma Wailers. De Little Roy hade sjungit med var sångtrion The Wailers bestående av Bob Marley, Peter Tosh och Bunny Wailer. Alpha Blondy sjöng med den avlidna Marleys kompgrupp The Wailers. Men båda sakerna är värda beundran.

 

Alpha Blondy
Vital. 63 är ingen ålder, inte ens när rastaflätorna klippts av och håret grånat.

 

Rainbow in the sky är inledningslåten på hans förra skiva från 2015. På omslaget har han fortfarande kvar sina långa, svarta rastaflätor. Framför oss står en man i kort, grått hår. Är det verkligen möjligt att åldras så mycket på bara ett år? Jag misstänker att bilden är gammal, men jag såg ju inte Blondy när han spelade här senast år 2007. Jag hittar en intervjuvideo från januari när han är långhårig. Fast han verkar vara en pigg 63-åring, även om hälsoproblem under långa perioder har hindrat honom från att uppträda.

Bakom sig har han sitt 10-mannaband The Solar System, som är totalt samspelta. Den lilla utescenen på Hugo är smockfull och böljar fram och tillbaka till musiken. Men jag är förvånad över hur många som väljer att delta i konserten genom att titta via sina små mobilskärmar. Inga filmer har letat sig in på YouTube än, dock. Däremot finns det en intervju med honom av Östnytt (se länk) där man också får korta snuttar av första låten och No pain, no headache, samt hans beröm av Zlatan.

 

Alpha Blondy
Wish you were here. En mix av egna låtar och covers. Sista låten på modersmålet dioula.

 

Första gången jag hörde hans cover av Wish you were here var jag tvungen att springa till baren och fråga vad de spelade. Pink Floyd i reggaetappning är bättre än det låter på pappret. Här får vi dessutom en bluesig reggaeversion, som inte alls är så tokigt som det låter. Faktum är att fantastiskt är en bättre beskrivning.

En cover till får vi – The Heathen av Bob Marley. Den är hämtad från skivan Exodus, där Marley sjunger om de svartas återtåg till Afrika. Det var inget Blondy behövde ägna sig åt eftersom han är infödd ivorian. Från Västafrikas Elfenbenskusten, alltså, där han föddes som Seydou Koné. Namnet Blondy fick han av mormor som uppfostrade honom, vilket var hennes sätt att uttala ”bandit”. Alpha lade han själv till som artistnamn. Han är alltså bandit nr 1.

Men inte större bandit än att han predikar fred. Peace in Liberia utökar han med texten att vi vill ha fred överallt.

No matter who wins, Liberia is crying
No matter who loose, Liberia still crying
No matter who’s right, they’ve got to stop the fight
No matter matter who’s wrong, the devil still strong

Efter över en timme går han av scenen, men låter sig ropas in till ett extranummer. Som grädde på moset sjunger han på sitt modersmål dioula. Givetvis har låten ett fredsbudskap. Det kan behövas i ett land som hade inbördeskrig så sent som mellan 2002 och 2007. Och i resten av världen.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HUGO Norrköping

20 maj 2016

Alpha Blondy

The Solar System
Reggaekonsert


LÄNKAR
Alpha Blondy hemsida Facebook SVT-Öst Roots
Hugo hemsida FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.