• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

FMG:s nya skolmusikal blir S-M-A-R-T

Actor
Laddat. Film- och musikgymnasiets tvåor repeterar nyskrivna musikalen S-M-A-R-T som har premiär på Lilla teatern på fredag.

 

”Artificiell intelligens ligger i tiden”

 

Stordatorn heter AILA. Skolan ska än en gång reformeras, den här gången ska ny teknik göra underverk med eleverna. Om nu alla är med på noterna… Film- och musikgymnasiets elever repeterar nyskrivna musikalen S-M-A-R-T på nya Lilla teatern.

S-M-A-R-T är lärarna Nettan Lekströms och Lasse Peterssons femte musikalsamarbete. Malin Andersson är en av eleverna på Scen och artists årskurs två som står på scenen.

Lilla teatern har fått ett nytt hem. Nykterhetsrörelsen har flyttat in på Matteusgården på Norra Promenaden. Entréhallen är stor som ett torg och på den gula tegelväggen hänger den slitna neonskylten.

Väggarna inne i hörsalen präglas av rött tegel. Vanliga enkla stolar står i många rader, förutom två rader med breda fåtöljer som väl främst är tänkta för operakonnässörerna som redan börjat hitta tillbaka efter flytten.

 

Lasse Petersson
Kompositör. Musikläraren Lasse Petersson har skrivit sin femte musikal för Scen & artists tvåor.

 

Men nu ska det handla om S-M-A-R-T, den nya musikalen som skrivits speciellt för årets tvåor på Film- och musikgymnasiet. Ensemblen har inte mycket mer än hunnit bekanta sig med scenen (hmm, högre takhöjd än på gamla Lillan).

Fram till nu har de repeterat på skolan en dag varje vecka sedan vårterminens start. Under en intensiv vecka sys scenerna ihop och finputsas. Allt ska sitta till premiären på fredag och helgens föreställningar.

– Artificiell intelligens ligger i tiden, säger musikläraren Lasse Petersson. Den nya Millennieboken av David Lagercrantz handlar precis om det här.

Det är han som står för musiken till hans och teaterläraren Nettan Lekströms femte musikal S-M-A-R-T. De har lärt sig hur de ska gå tillväga. Från att känna av med eleverna vad de tycker är viktigt, sedan skriva synopsis och till sist låta texter och ljudfiler vandra över e-posten.

 

Malin Andersson
Reflektion. Malin Andersson spelar Lumeria som är en fundersam typ.

 

– Ja, vad händer med all media? Tänk om datorerna och tekniken tar över, funderar eleven Malin Andersson som lämnar scenen en stund medan Nettan Lekström jobbar vidare med övriga i ensemblen.

Hennes rollfigur heter Lumeria, en filosoferande person som funderar över hur människor är. Lumeria hör till de fyra elever som protesterar mot den nya experimentskolan där datorn tar makten.

– Nettan har sett ut roller som hon tycker passar oss, säger Malin.

Malin Andersson tycker både om framtidsmusikalens handling och att den ger en hel del frihet till artisterna på scenen.

– Vi ska vara vitklädda, sedan får vi ha på oss precis vad vi vill. Vi vet inte hur det ser ut om 50 år utan får fantisera. Killar kanske har kjol och läppstift för det är sådant som det redan finns lite av i dag, resonerar hon.

 

Repetition
Ensemble. Artisterna står på scenen nästan hela tiden under föreställningens gång.

 

S-M-A-R-T är huvudsakligen en kollektivföreställning. Merparten av de utvalda eleverna är för det nya skolprojektet Aitopia, men fyra är emot att låta minsta tanke styras av stordatorn AILA

Det kollektiva präglar musiken som Lasse Petersson menar har ”musikalstuk”. Det är främst låtar för hela ensemblen i stället för sololåtar och duetter. I gengäld låter han delar av låtar vandra mellan olika aktörsgrupper.

– Där är en tango och en marsch. Annars försöker jag skriva bra musikallåtar, lite retro. Det är kul och kidsen verkar ju köpa det. Men en är lite nyare i stilen, åt Aviciihållet, avslöjar Lasse.

Nästa läsår sker en del förändringar på Film- och musikgymnasiet. Det gemensamma förstaåret för film- respektive musikelever försvinner och eleverna väljer Musik respektive Film & visuell design direkt. Två nya profiler startar i höst: Skrivande och Ljud- & musikproduktion. Scen & artist fortsätter som tidigare.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LILLA TEATERN, MATTEUSGÅRDEN Norrköping

27 – 29 maj 2016
S-M-A-R-T

Musikal
Manus och regi: Nettan Lekström
Musik: Lasse Petersson
Ensemble: Scen & Artisteleverna åk 2

LÄNKAR
Film- och musikgymnasiet hemsida S-M-A-R-T

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.