• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

10-åriga Stenhammartävlingen drar igång

Stenhammar competition
Välkommen till Wilhelm Stenhammar International Music Competition! Sonja Stenhammar, till höger, och Kerstin Högberg bjuder tävlande, jury och publik till 10-årsjubilerande Stenhammartävlingen som äger rum 9 – 16 juni i De Geerhallen.

 

”Uttrycket är det viktiga!”

 

– Alla har något att vinna, även de som inte går vidare, säger Sonja Stenhammar.
Till hennes tävling i Norrköping söker unga klassiska sångare från hela världen. Stenhammartävlingen har nämligen ett mycket gott rykte. Snart är det dags igen.

9 juni inleds första tävlingsronden för de 68 deltagarna. Vid Finalkonserten med Norrköpings symfoniorkester 16 juni ska åtta finalister återstå. De sjunger för äran, pengarna och viktigast av allt – en katapult till karriären. Och inte bara förstapristagaren vinner, det gör faktiskt alla.

Vartannat år genomförs Stenhammartävlingen i Norrköping, Sveriges enda internationella operatävling. I år firar Stenhammartävlingen 10-årsjubileum, det är sjätte gången sedan Wilhelm Stenhammar International Music Competition hölls för första gången 2006.

– Jag minns när vi startade det så ville de ha det i Stockholm. Men jag ville ha det i Norrköping, berättar operasångerskan Sonja Stenhammar, tävlingens initiativtagare och primus motor.

Hon fick som hon ville. Inte bara för att Norrköping är idealiskt med De Geerhallen och korta avstånd utan främst för att här fanns en symfoniorkester som ställde upp som samarbetspartner.

 

En sångare, en pianist – så sållas de tävlande ut
En sångare, en pianist på den nakna scenen. Så sållas de tävlande ut. Juryns medlemmar kommer från olika länder och har olika professioner och infallsvinklar på sångarnas prestationer.

 

Torsdag 9 juni börjar tävlingen för de 68 deltagarna. En efter en står sångarna på De Geerhallens stora scen. 15 minuter avgör, gå vidare eller åka hem. De som går vidare till andra ronden får 25 minuter på sig.

– Redan i första ronden förra året tänkte jag att alla var fantastiskt bra, säger Kerstin Högberg som är Sonja Stenhammars högra hand.

– Det var de, bekräftar Sonja Stenhammar och tycker att årets deltagare verkar vara ännu bättre. Det blir ett hårt jobb för juryn.

– Det handlar om inlevelse, dramatik. Ljudet är inte det enda utan uttrycket är det viktiga!

En internationell tävling har en internationell jury. Sonja Stenhammar använder sitt nätverk från sin långa karriär som opera- och konsertsångerska på Europas scener  – och som jurymedlemmar i andra internationella tävlingar. Hon ringer operachefer, dirigenter, erfarna sångare och lockar dem till vackra Norrköping under en veckas tid.

– När de väl är här säger jag att ”Tro inte att ni kommit hit på semester! Använd papper och penna!”

Det krävs nämligen understöd för minnet för att klara av att bedöma 28 sångare per dag under första ronden. Alla som inte gått vidare till nästa nivå får sin egen stund med var och en av jurymedlemmarna som ger goda råd. Det är det unika som gett Stenhammartävlingen dess goda rykte och får sångarna att komma tillbaka.

 

Kyubong Lee tog hem Stenhammarpriset 2014
Han sjöng vackrast. Kyubong Lee tog hem Stenhammarpriset som donerats av Cecilia Stenhammar 2014.

 

Sonja Stenhammar berättar om sopranen som åkte ut första året hon var med. Andra gången kom hon till final men gick lottlös därifrån. Tredje året, det var 2012, vann ryska Aleksandra Popandopulo. Tack vare juryns goda råd, understryker Sonja.

Faktiskt så delades förstapriset mellan två sångare, den andra var svenske tenoren Daniel Johansson som sjunger på många stora scener.

– Jag ringde hans mobil nyligen och fick svaret att han var i Genève. Han hade fått ta över huvudrollen i La Traviata, operachefen hade suttit i juryn.

Sonja Stenhammar är full av historier. Den roligaste är kanske den om den irländske sångaren som åkt ut redan i första ronden men direkt blev erbjuden en roll, för att han passade perfekt.

– Det märks att operaledare har koll på vinnarna i vår tävling, säger Sona Stenhammar nöjt.

Publiken är alltid välkommen till tävlingen. Det är fri entré till första och andra ronden, dörrarna står öppna medan sångarna turas om på scenen.

– Den som vill kan lyssna på tävlingen i femton minuter och den som vill det kan sitta en hel dag, säger Sonja Stenhammar lite lättsamt.

Finalkonserten, fylld av pärlande arior och med Norrköpings symfoniorkester som fyller ut den stora scenen, har dragit en växande publik de senaste tävlingarna.

– Det är inte helt lätt att locka publik till inomhuskonserter så här års, påpekar Kerstin Högberg.

Inte bara sångarnas värdfamiljer – mer än hälften av de tävlande får bo i privata hem – sitter i De Geerhallens blå salong. Nu har även operaälskare från Stockholm och Skåne börjat hitta hit.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

9 – 16 juni 2016
Wilhelm Stenhammar International Music Competition
Tävling för klassiskt skolade sångare

Konstnärlig ledare: Sonja Stenhammar
Arr: Wilhelm Stenhammars stiftelse

Första ronden
9, 10 juni kl 10.30 – 16.30
11 juni kl 10.30 – 14.45
15 minuter per tävlande

Andra ronden
12, 13 juni kl 11.00 – 16.30
14 juni kl 11.00-12.45
25 minuter per tävlande

Finalkonsert
16 juni kl 18.00
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Nader Abbassi
Solister: åtta finalister
Två arior per tävlande

JURY
Claes Sköld, ordförande, Sverige
Nader Abbassi, Egypten/Schweiz
Alfio Grasso, Italien
Olga Kondina, Ryssland
Serge Dorny, Frankrike
Gabriella Ravazzi, Italien/Frankrike
Karin Veres, Sverige

PRISER
1:a pris 100.00 SEK
2:a pris 60.000 SEK
3:e pris 40.000 SEK
4:e pris 20.000 SEK
Mozartpriset 10.000 SEK
Stenhammarpriset 10.000 SEK
Publikens pris 20.000 SEK
Samt konserterbjudanden

LÄNKAR
Stenhammartävlingen hemsida Facebook
Världsfederationen för internationella musiktävlingar hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.