• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lukta på medeltidens Kök och Käk

Krydddoft
Lukta och gissa! I flaskorna finns doften av medeltidens matkryddor. Bordet är höj- och sänkbart så alla kan nå.

 

Hur kunde en fågel vara en fisk?

 

Kryddorna är kvar i det svenska köket, inhemska och importerade. Mycket annat av medeltidens mat också om än i andra proportioner. Folk svalt inte under medeltiden får vi lära oss i sommarens utställning Kök och Käk i Söderköpings medeltid på Stinsens övre plan. Men vad räknades som fisk?

Kök och Käk är årets tema för museerna i Östergötland. Det är öppet för andra utställare att haka på och var och en får utforma utställningen på sitt sätt.

– Under medeltiden åt man näringsmässigt ganska bra, slår Monica Stangel Löfvall fast. Som ansvarig för Medeltidscentrum i Söderköping har hon skapat utställningen Kök och Käk i Söderköpings medeltid. Det innebär att hon läst in sig på ämnet, för att komma matvanor och traditioner inpå livet.

Vad åt vanligt folk? Vad åt de rika? Båda sorter fanns i storstaden Söderköping, som regelbundet gästades av såväl kung som biskop.

– Näringsläran var inte densamma som vår. Maten räknades som varm, kall, torr eller fuktig så det är svårt att jämföra.

Att det fungerade bra visar till exempel medellängden, folk var nästan lika långa som nutidsmänniskan. Den som överlevde barndomen och inte råkade ut för olyckor och livshotande sjukdomar kunde fylla både 70 och 80 år.

 

Monica Stangel Löfvall har skapat Kök och Käk
Husmanskost! Monica Stangel Löfvall visar normalsvensk mat under medeltiden. Salt sill, ärtgröd och osyrade brödkakor. Allt sköljdes ner med alkololsvag öl som dracks ur en gemensam dryckesbägare av keramik.

 

Bordet står dukat mitt i utställningen på Stinsens övre plan. Ena halvan visar de rikas bord med fina duken på, andra halvan för vanligt folk. Bröd och ärtgröt var basmat och alla åt ur samma skål. Var och en tog fram sin egen sked och kniv ur fickan, även om de rika åt på egna tallrikar och drack ur eget glas. Alla drack alkoholsvagt öl till vardags och när de rika hade fest bjöds på vin.

– Vatten ansågs inte hälsosamt, de kunde inte rena vattnet då.

Brödet blöttes, för allt som oftast var det torrt. Brödbak var storbak och skulle räcka länge, hela året. Monica Stangel Löfvall är även praktiskt lagd, det underlättar när hon bakat både platta hålkakor och bulliga limpor. Och funderat på hur ärtgröten ska tillagas så att den räcker hela sommaren.

Kött och fisk och ägg? Jo det fanns förstås men inte som idag. Grisar var praktiska köttdjur som bökade upp sin egen mat. Monica Stangel Löfvall visar effektivt hur allt togs tillvara av djuret, som på den tiden var närmare besläktat med vildsvin än vad dagens grisar är.

Äggen har hon placerat på de rikas bord medan den saltade sillen står på de fattigas bordshalva. Fast saltad mat åt alla. Förutom torkning var saltning ett beprövat knep att konservera mat. Saltåtgången var mycket större då mot idag, de rika åt bergssalt medan de fattiga nöjde sig med havssalt.

 

Allt togs tillvara på grisen
Fläskkotlett med knorr. Allt togs tillvara på grisen, från tryne och tunga till grisfötter.

 

Hur vet hon då allt detta? Kokböckerna från den tiden nämnde råvarorna, men inte hur mycket, hur länge eller hur varmt. Bilderna på väggarna talar sitt språk – illustrationer från åker, bageri, slakt och jakt, det senare dock från Frankrike.

Lokalt finns dock senmedeltidbiskopen Brasks tänkeböcker där han skrev om allt, även kosthållet. I en monter finns arkeologiska fynd från Söderköping.

– Hittar arkeologerna matkärl så hittar de också matrester, säger Monica Stangel Löfvall.

Och vad räknades som fisk, som ju var tillåtet under den katolska medeltidens alla påbjudna fastedagar vilket var ungefär hälften av årets alla dagar? Jo all fisk förstås, i utställningen hänger läckra fiskar utstansade i blå plast.

– Det kunde vara bäver också. Och sjöfågel. Allt som simmade i och under vattnet,

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STINSEN Söderköping

7 juni – 26 augusti 2016
Kök och Käk – i Söderköpings medeltid

Prod: Monica Stangel Löfvall / Medeltidscentrum

LÄNKAR
Medeltidscentrum, Söderköpings kommun hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.