• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Liv och lust hemma hos Pettson & Findus (recension)

Findus
Full fräs. Findus är ett energiknippe, som effektfullt bryter det annars trygga och mysiga tempot. Chopp events familjeföreställning Pettson & Findus tar väl vara på Färgargårdens idylliska miljö.

 

De stackars hönorna får akta sig

 

Utomhusteater på Färgargården för de minsta bjuder på dramatik. Vad sägs om virriga hönor, en hungrig räv, en skjutgalen Gustavsson, och så katten Findus och gubben Pettson förstås.

Jag måste få ropa ”Äntligen!” Som jag har väntat på att friluftsmuseet Färgargården ska användas som sommarteaterscen. Huvudbyggnaden med den lilla kringbyggda innergården är som gjord för utomhusteater. Ingen scenografi behöver byggas – det är bara att använda den befintliga idylliska miljön. Och det är precis vad Chopp event har gjort. Gubben Pettson och katten Findus har flyttat in på verandan och hönorna har fått sin hönsgård precis bredvid.

Solen skiner starkt denna premiärlördag. Bänkarna framför mig är reserverade för den unga publiken, och här är det dramatik redan innan föreställningen hunnit börja. En glass hamnar på marken, några barn har svårt att samsas om platsen på bänken, och bakom mig försöker en kvinna att få pojken som hellre vill sova att vakna, för att snart kommer Pettson.

– Det börjar ju aldrig, klagar en liten flicka. Jodå, snart så.

 

Hönorna
Flocken. Hönorna överblickar och kommenterar skeendet.

 

Introt drar igång i högtalarna och faktiskt känns det inspelade fågelkvittret lite onödigt. Det finns gott om levande fåglar i träden runt omkring som ger den rätta lantliga inramningen. Pettson sover och Findus gör sin dagliga hoppgymnastik i sängen klockan fyra på morgonen. Inte konstigt att Pettson knotar när han blir väckt av en hoppig katt.

Lasse Olofsson har precis rätta gnälliga rösten. Så där kärleksfullt irriterad som bara Pettson kan vara på sin katt som han älskar så mycket. Findus älskar också sin gubbe, men han vill ju hoppa och springa runt och skrämma hönsen och annat skoj. Inte ligga och sova. Julia Strandljungs Findus vet vad hon vill, och vill inte vänta. Ett energiknippe som tar varje arbetsuppgift på största allvar och med mesta leklust. De stackars hönorna får akta sig när Findus hämtar lastpirran och kör iväg med den som värsta racerbilen.

 

Räven kollar
Hönsjakt. Räven har fått smak på höns – men vad är det här för en märklig höna?

 

Berättelsen grundar sig på två av Sven Nordqvists böcker – Findus flyttar hemifrån och Rävjakten. Det bästa ur båda, och säkert känner de flesta barnen i publiken till hur det ska gå. Men det är något alldeles särskilt att se bokfigurerna få liv. Det märks tydligt när föreställningen är slut och alla barn som vill får gå fram och hälsa på Pettson och Findus. Många kramar blir det.

Det är bra tempo genom hela föreställningen. Inga svackor, men heller inte klämkäckt hurtigt. Regissör Carina Perenkranz lyckas återskapa den sävliga berättarstil som genomsyrar böckerna. Den där känslan av att om man bara tar allt med ro så ordnar det sig. Tryggt, mysigt och så mycket Pettson och Findus.

Marcus Fyrberg har gjort fin koreografi åt hönorna som både sjunger och dansar då och då i föreställningen. Lite premiärnerver gav ett lite stelt intryck, men det släpper säkert när rutinen tar över.

Men jag saknar min favorit Prillan! Hennes beskäftiga kommentarer ger sälta och humor åt böckerna, och det hade jag gärna även sett i teateruppsättningen. Visst, hon finns med som en av hönorna, men inte med den särställning som hon har i böckerna.

 

Räven kommer
Rävjakt. Pettson och Findus är förberedda på rävens besök.

 

Annars är allt sig likt. Pettsons hatt har rätt höjd, nattskjortan är randig och byxorna hålls på plats med en repstump. Findus ärtgröna byxor och lilla kalott på huvudet sitter som de ska. Precis som i Sven Nordqvists underbara böcker. Det är inte utan att man vill dröja sig kvar en stund efter föreställningen, precis som barnen.

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

4 juni – 12 augusti 2016
Pettson & Findus
Familjeteater från 2 år
av Sven Nordqvist
Regi: Carina Perenkranz
Scenografi: Kurt Aldén
Koreografi: Marcus Fyrberg
Kostym: Bettnic Design/Siw Sandman
Musikkomposition: Johan Söderberg
Sångtexter: Jocke Gustavsson
Ljud: Magnus Jonsson/Björn Sundling
Ljus: Per-Magnus Lilja
Prod: Chopp Event

MEDVERKANDE
Pettson – Lasse Olofsson
Findus – Julia Strandljung/Gabriella Perenkranz
Gustavsson – Martin Braesch-Andersson
Hönor:
Gullan – Linna Berggren Roback
Ros-Marie – Nora Forslund
Maj-Lis – Elin Gripenblad
Fia-Lena – Tilde Karlsson/Jessika Andersson
Anna-Britta – Victoria Linde
Prillan – Ingrid Wantschura
Räven – Ernests Agrens

LÄNKAR
Chopp event hemsida Facebook
Pettson och Findus repar på Färgargården reportage Kultursidan.nu 2/6 2016
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Liv och lust hemma hos Pettson & Findus (recension)

  1. Pingback: Pettson & Findus recension - Shower & Event Norrköpings mest humoristiska företag | Chopp Event