• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bel Cantokören bröt våren i sommar (recension)

Marcus Langré
Hyllning. Marcus Langré var solist i en av konsertens många favoriter Life on Mars av David Bowie.

 

Kyrkorummet lyfter körens klanger

 

Det lär finnas omkring 40 körer i Norrköping rika musikliv. Ja, fler ändå om man räknar med musikklassernas körkonstellationer. Körerna sjunger allt från folkmusik, jazz, gospel, klassiskt och mycket, mycket annat.

En av dessa körer är Bel Cantokören, som firar trettioårsjubileum nästa år. Kören bjöd på söndagskvällen på en sommarlätt konsert i Borgs kyrka.

Kyrkorummet passar så fint till körsång, ljudet lyfts upp, klangerna förstärks och tonerna låter än sköra, spröda och ytterligt vackra, än kraftfulla och mäktiga. Vackert det också, men på ett annat sätt.

 

Vårkonsert med Bel Cantokören
Fokus. Bel Cantokören bjöd på harmoniska godbitar och klingande favoriter ledd av Michael Bruze. Några sånger sjöngs à capella medan merparten understöddes av Inger Dalene, piano.

 

Bel Canto-kören bildades år 1987 av Mikael Bruze, som än i dag leder kören. Denna vår har kören varit flitigt anlitad i olika sammanhang. Kvällens konsert var som en terminsavslutning eller ”en vårlig resa i vårt musikaliska skafferi” som kören själv har valt att beskriva det.

Det där ”skafferiet” rymmer både gammalt och nytt, visa och pop, sakralt och profant. Körmedlemmen Marie-Louise Kristensson är konferencier och hon talar speciellt om att det nu är tid att njuta, att lägga bort alla ”måsten” och ”borden” och ta vara på den vackra tid vi har nu – tiden i gränslandet mellan vår och sommar.

Konserten inleds med vackra Sommarpsalm, à capella, och Fjäriln vingad. Flera av styckena som framförs vid aftonens konsert är nya för mig, men jag förstår att de alls inte är nya i körsammanhang. Nya för mitt öra således, men ack så vackra! Kung Liljekonvalje med text av Gustaf Fröding är ett exempel. Shall I Compare Thee med text av William Shakespeare är ett annat exempel. Likaledes väldigt vacker!

Mäktiga You Raise Me Up, är inte ny för mig, men ny i arrangemanget. Det är så starkt, det är nästan så att man verkligen vill resa sig upp och lyfta. Detta blev kvällens första frysögonblick? Vid fina Bring Him Home ur Les Misérables sjunger Emil Ekbom solo och Mikael Bruze ersätter Inger Dalene vid pianot. Strålande! Såväl solist som pianist.

Min favorit för kvällen blir dock Life on Mars ur David Bowies repertoar. Här är Marcus Lagré solist. Och kören understödjer honom på ett fantastiskt fint sätt. Här blir mitt frysögonblick nummer två.

 

Emil Ekbom, solist i Bring Him Home
Favorit. Emil Ekbom sjöng mjukt och inkännande som solist i Bring Him Home ur Les Misérables.

 

Jag har väldigt svårt för detta med att man inte ska applådera i en kyrka. Jag vill applådera! Jag tycker att applåder vore välförtjänta, efter varje stycke. Men här är det inte så. Kanske är det därför, för att publiken verkligen vill och längtar efter att visa sin uppskattning som det blir stående ovationer när konserten är slut. Då kören inte förberett något extranummer får en person ur publiken önska en favorit ur kvällens repertoar. Valet faller på Kung Liljekonvalje.

På det hela taget en fin och stämningsfull konsert i en fullsatt kyrka. När jag går ut i den ljumma sommarkvällen är känslan som när man förr gick ut från kyrkan vid skolavslutning. Det var bara Den blomstertid som saknades.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BORGS KYRKA Norrköping

5 juni 2016
Vårlig resa i vårt musikaliska skafferi
Bel Cantokören

Dirigent: Mikael Bruze
Konferencier: Marie-Louise Kristensson
Inger Dalene, piano
Solister: Emil Ekbom och Marcus Lagré

LÄNKAR
Bel Cantokören hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.