• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snålvatten & Jäkelskap med Chopp event

Dag-Otto, Nils-Erik och Matilda
Något lurt på gång. Dag-Otto, Nils-Erik och Matilda är förstås med i Snålvatten & Jäkelskap som är årets föreställning med Chopp event som vill locka publiken till Färgargården i sommar.

 

Där ligger en tragedi i botten

 

”Vad minns du av 1947?” Regissören Lars Classon gör hellre en tydlig skiss än en detaljrik tavla av den tid när Snålvatten & Jäkelskap utspelar sig. Lyssnande och närvaro är viktigt för skådespelerskan Anna Bromee. Chopp event spelar på Färgargårdens veranda och gårdsplan, ja ända ner mot buskarna mot Strömmen. Premiär på söndag.

– Det är jätteroligt att rätta till hans pjäs, säger Lars Classon. Det är nämligen hans pappa Krister Classon som är ena halvan av radarparet Stefan & Krister, som ligger bakom föreställningarna på friluftsteatern Vallarna i Falkenberg. Numera har Lars tagit över, med manusskrivande som främsta uppgiften. Närmast i tur för 20-årsfirande Vallarna står jubileumspjäsen Jäkelskap i kikar’n som är en passning till Jäkelskapstrilogin.

Snålvatten & Jäkelskap är den första i trilogin och är en av Stefans & Kristers tidiga pjäser, från 2001. Lars plockar bort ”slask”, som han uttrycker det.

– Vi har ett brus i samhället som man måste ta hänsyn till, det är ett helt annat tempo idag.

Alltså kapar Lars Classon med vass kniv i pappas manus som handlar om makliga 1947. Huvuddragen ska stämma med den bild vi har av den tiden, samtidigt som berättandet måste vara rappt.

– Vad minns du av 1947, frågar han mig retoriskt. Det är inte så många andra heller som gör det. Det räcker med att vara tydlig på en del punkter.

 

Lars Claesson, regissör
Skarp blick. Lars Classon regisserar Snålvatten & Jäkelskap.

 

Många i ensemblen känns igen från förra sommarens teateräventyr, som då utspelades i Knäppingsborg. Mattias Schönbeck spelar Nils-Erik, lika girig som han är lat. Flitiga Carina Perenkranz både producerar föreställningen och spelar fru Matilda medan Christoffer Perenkranz är sonen Lennart. Grannen Valdemar gestaltas av Lars Fager.

Nya på scenen är Roger Melin som Matildas farbror och Jocke Johansson som gör brevbäraren Dag-Otto.

Anna Bromee som spelar Valdemars dotter Inga gästade Norrköping i våras med föreställningen Ett bloss för Lena Nyman, som hon även skrivit. Hon rymmer alltså en komedienne, en dramatisk skådespelare och en dramatiker i en och samma person. Dessutom säger hon sig vara ”geografi- och historienörd” och är nyfiken på alla orter hon gästar.

Det är Anna Bromees förtjänst att Lars Classon regisserar. Hon tipsade Carina Perenkranz om att Kristers son var tillgänglig.

– Lars är fantastisk, berömmer hon och menar att han har sin fars känsla för de personer som porträtteras.

– Krister träffade de här människorna på riktigt när han växte upp. Det är därför man blir berörd av dem. De skildras värdigt och levande, de är på riktigt, även om det är roligt. Med ett stort hjärta!

Lars Classon lyfter fram djupet och dramatiken i Snålvatten & Jäkelskap. Det är inte utan att där ligger en tragedi i botten.

– Nils-Erik ska ha ihjäl sin hustrus farbror för att få ut arvet. Visserligen försöker han med sprit men det går ju inte så bra. Men grundtanken är ändå att ha ihjäl honom, säger Lars och berättar om teatersällskapet som valde att göra en helt svart iscensättning och lyckades med den.

– Vi väljer den andra vägen. Vi kan skratta och tycka att ”det är rätt åt dig”, när Nils-Eriks planer slår slint. Man måste få tycka illa om någon. Och man måste få heja på någon.

 

Snålvatten & Jäkelskap
Ligger farbror på sitt yttersta? Matilda och Valdemars dotter Inga försöker hjälpa.

 

Repetitionerna pågår i solskenet på Färgargården mitt bland alla andra kafégäster. Vivi-Ann och Axel Nylander, från Åby, sitter på ”första parkett” tillsammans med vännerna Vivianne Lindström och Göran Janbrandt, Norrköping.

– Vi har gått på promenad och tittat på rhododendronbuskarna som blommar och skulle ha oss lite fika. Alla borden vid kafét var upptagna så vi satte oss här, säger Vivianne Lindström.

Och snart började repetitionerna. De myser lite åt Nils-Erik som styr och ställer med Dag-Otto om och om igen till dess att regissören bli nöjd.

– Jo, vi har sett pjäsen på TV. Den är rolig.

Vad är viktigast när du spelar buskis?

– Öronen, svarar Anna Bromee direkt. Att lyssna till medspelarna, att lyssna in publiken.

Hon som ju även skriver dramatik och revynummer framhåller det viktiga i att lyssna av samhället och tidsandan. Dessutom tittar hon mycket på hur kollegorna gör.

– Var blir det kul? Vad är det som gör att det bli kul? Gör man 60 föreställningar som på Vallarna eller med Eva Strandberg i Fredriksdal så har man tid att mejsla fram det roliga, mekka med repliker, tajming och riktningar, säger hon och vrider på huvudet för att visa.

– En riktigt bra komiker är musikalisk och har en stark närvaro, säger hon och avslöjar att hon även sjunger och spelar flera instrument.

Anna Bromee kuskar runt mellan minst tre olika sommarteaterscener i sommar, i Stockholm, Skåne och så Färgargården i Norrköping. Här där Strömmen rinner förbi nedanför stugknuten, fast det heter ån i föreställningen.

– Det var förresten Julia Caesar som myntade uttrycket buskspel, att spela ute i buskarna, på friluftsscener.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

12 juni – 14 augusti 2016
Snålvatten & Jäkelskap

Av Stefan & Krister
Regi: Lars Classon
Prod: Chopp event

SKÅDESPELARE
Carina Perenkranz
Mattias Schönbeck
Christoffer Perenkranz
Lars Fager
Anna Bromee
Jocke Johansson
Roger Melin

LÄNKAR
Chopp event hemsida Facebook
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.