• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dags för Söderköpings Gatufestival

Musik och dans
Basen för dansen. En mängd musik och dans hörs och ses i Söderköping på lördag.

 

Spelmanstävling och torgdans för alla

 

Det blir trångt om saligheten på lördag när Söderköping invaderas av sång, musik och dans på gator och torg. Det är gatufestival på gång och i snart sagt varje gathörn, ska det spelas, felas och musiceras vid eventet som har växt och breddats sedan det såg dagens ljus år 1998.

Klockan 11 invigs det hela då Kjell Jonasson, från Söderköpings gatumusik-orkester, traditionsenligt invigningstalar före det så kallade ”allspelet”, där alla medverkande deltar. Därefter sprider sig musikerna ut över staden. På ett ställe kan du höra folkmusik och på nästa står en trubadur och sjunger, på ett tredje finns ett jazzband eller en sångarkvartett.

 

Lindyhop, buggens föregångare
Lindyhop, buggens föregångare, är lika svängig och kan bli lite mer akrobatisk.

 

En nyhet för året är att Östergötlands Spelmansförbund arrangerar Pelle Fors spelmanstävling med deltagare från sydöstra Sverige. Varje tävlande ställer upp med tre bidrag som framförs vid öppna spelningar under dagen. Framåt eftermiddagen blir det prisutdelning där vinnaren får en medalj, en prissumma samt en festivalspelning vid någon folkmusikfestival.

Efter prisutdelningen bjuder mästerlige riksspelmannen Patrik Andersson på konsert.

En annan nyhet är dansen för alla på Hagatorget, till musik av Red Hot Jazz band med Novelty Sisters, Bjursmix och Söderköpings Storband. Arrangörerna hoppas att hela torget fylls av härlig musik och många dansande fötter.

 

Bhuto med Sebastian Liljedahl
Dans från Japan och Odensvi. Simon-L utövar konstarten Bhuto, improviserad fridans som samverkar med rummet. Här ska han dansa i parken på Hagatorget.

 

Gatufestivalen utgår från fem huvudplatser: Hagatorget, Rådhustorget, Storgatan, Skönbergagatan, Munkbrogatan och Klockaregården. Efter invigningen fortsätter gatufestivalen på flera scener runtom i staden. Dessutom ordnas barndisco, dansworkshops och ”prova-på-dans” på flera ställen under dagen.

Dansen får ännu mer utrymme i år. Det blir allt från Hemgårdens Folkdanslag från Norrköping, till uppvisningar av grupper från Dansakademien. Det blir streetdance och lindyhop.

Butho, improviserad fridans som härstammar från Japan, finns även i Sverige. Dansen beskrivs som att ”man dansar den miljö man befinner sig i”. Under gatufestivalen ska dansaren Sebastian ”dansa parken” på Hagatorget.

Nu hoppas arrangörerna bara på vackert väder och mycket folk.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Annica Björklund/ Söderköpings kommun, Sebastian Liljedahl

CENTRALA Söderköping

18 juni 2016  10.30 – 21.30
Musik & Dans

Gatufestival
Hagatorget, Rådhustorget, Storgatan, Skönbergagatan, Munkbrogatan och Klockaregården
Arr: Kulturkontoret, Söderköpings kommun, samt föreningen Stadskärnan, Rädda barnen, Studiefrämjandet och Ramunderstaden m.fl.

LÄNKAR
Musik & Dans program
Söderköpings kommun, Kultur & Fritid hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.