• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

GiG-sommaren kom med Åsa Sjöberg (recension)

Åsa Sjöberg och Niclas Lindblom
Bassolo. Åsa Sjöberg och Niclas Lindblom inledde sommarens GiG-kvällar i Knäppingsborg. Med på scenen var även pianisten Fredrik Ingå.

 

Mångfacetterad repertoar på svenska

 

Hon gillar texter som berättar någonting. Därför sjunger hon helst på svenska. Sommarens första GiG-kväll var fantastisk med härlig musik, vackert väder och trevligt sällskap i välfyllda Knäppingsborg.

GiG:s musikkvällar har under några år nu hållits i kvarteret Knäppingsborg sommartid. Vid årets premiär stod Åsa Sjöberg för sången och för musiken svarade pianisten Fredrik Ingå och basisten Niklas Lindblom.

Marknadstorget börjar så smått fyllas med människor. Det surrar förväntansfullt kring borden, mat och dryck beställs, gamla vänner träffas och man hör fraser som ”Är du här?”, ”Vad det var längesen” och ”Vi måste träffas”. Detta är en plats för träffpunkter och möten.

 

Åsa Sjöberg
Skön röst. Åsa Sjöberg har en välmodulerad stämma som lyfter fram och värmer.

 

Mångsysslaren Åsa Sjöberg, med epitet som bloggare, stylist, programledare och sångerska berättar att hon har fått äran att inleda sommarens musikkvällar och att hon tänker göra det med ett gäng sköna låtar med sommarfeeling. Hon inleder med Lisa Nilssons fina Vem är du min vän?

Vi får veta att det är 10 år sedan Åsa Sjöberg började sjunga offentligt. Hon hade känt sig väldigt osäker på om hon skulle våga, om hon skulle klara det. Då hade hon en repertoar som hon kände sig trygg med. I dag är repertoaren betydligt bredare och mycket mer mångfacetterad.

Att sitta så här en sommarkväll, utomhus, med fantastiskt vackert väder och med härlig musik är riktigt angenämt. Jag får höra flera av mina egna favoritlåtar i Åsa Sjöbergs tappning. Låtar som Av längtan till dig och Ett sista glas. Men även om de tillhör mina favoriter, blir det inte de som får mig att frysa denna kväll.

Inte heller blir det de vemodiga och vackra kärleksballaderna, som den Du är det vackraste jag ser i mitt liv om kärlekens sorg och smärta, som får mig att rysa av vällust.

Nej, det är de lite snabbare låtarna som Deidres samba och kvällens enda engelska låt Wawe som ger mig ordentliga rysningar. Åsa passar väldigt bra att sjunga låtar med mer tryck i. Och jag hade önskat lite mer av den varan.

 

Åsa Sjöberg med musiker
Inbäddad. Fredrik Ingå, Åsa Sjöberg och Niclas Lindblom på scenen framför Fikmagasinet.

 

Innan kvällen avslutas med Petra Marklunds Händerna i luften berättar Åsa att hon sjunger mest på svenska för att hon gillar texter som berättar någonting och hon tycker mycket om att berätta.

Extranumret, för det blir naturligtvis ett sådant, blir Leonard Cohens fina Halleluja, som Peter Jöback gjorde en så fin svensk version av för några år sedan.

Sommarens första GiG på Knäppingsborg blev en fantastisk kväll med härlig musik, vackert väder och trevligt sällskap. Kan det bli så mycket bättre?

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KNÄPPINGSBORG Norrköping

15 juni 2016
Åsa Sjöberg

Fredrik Ingå, piano, Niclas Lindblom, bas
Arr: GiG i Knäppingsborg

PROGRAM
15/6 Åsa Sjöberg,
22/6 Westerburgh & Micaela
29/6 Bro’s Irish music
6/7 Säsongarna
13/7 Malin Ekstrand Trio
20/7 Joakim Leion
27/7 Palig Oroulian/George Gustafsson
3/8 Lilly Wiking
10/8 Lovisa Jennervall Quartet
17/8 Axel Schylström

LÄNKAR
Åsa Sjöberg Facebook
GiG info
Hallå där, Åsa Sjöberg som öppnar GiG reportage Kultursidan.nu 15/6 2016
Långa listan till musiksommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 11/6 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.