• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Borgia Bandyklubb 2016 års kaktusmotiv

Borgia i centrum
Borgia i centrum. I år föll valet på Borgia Norrköping BK, som bildades år 1941, som är 2016 års motiv i kaktusplanteringen.

 

Utan tak över bandybanan kan istiden bli kort

 

Stolthet och passion. 75-årsjubilerande bandyklubben Borgia är årets motiv i kaktusplanteringen i Karl Johans park. Det är svårt att bli kaktusmotiv. Ändå svårare är det att få en lång issäsong.

Som vanligt torsdagen före midsommar var det dags att inviga 2016-års stora Kaktusplantering framför statyn av Karl Johan. Kaktusplanteringen i Norrköping är ett omtyckt motiv för turister och även Norrköpingsbor. Många föreningar/organisationer konkurrerar varje år om att bli motiv i den cirka 25.000 kaktusar stora planteringen.

Det tar ett tag att få alla växter på plats. De båda konstruktörerna Jessica Andersson Dahlgren och Emma Sköld höll sig en aning i bakgrunden under invigningen, men fick applåder då deras närvaro avslöjades av kommunalrådet Karin Jonsson som invigningstalade.

 

Borgias ordförande Marcus Johansson. Kommunalrådet Karin Jonsson till höger invigde.
Fint med kaktus men mer istid tack. Borgias ordförande Marcus Johansson leder Norrköpings enda bandyklubb. Kommunalrådet Karin Jonsson till höger invigde.

 

I år föll alltså valet på Borgia Norrköping BK, som bildades år 1941 under brinnande världskrig. Föreningen är idag den enda bandyklubben i Norrköping och de har en stor omfattande verksamhet inte minst bland ungdomar. Marcus Johansson som är Borgias ordförande berömde i sitt tacktal också alla 300 medlemmar och ledare för det arbete de lägger ner för föreningen.

Ett bekymmer för bandyverksamheten är vädret som påverkar tillgång till istid. Senaste året hade man is bara under 90 dagar vilket onekligen begränsar möjligheten att utveckla lagen. Det krävs tak över bandybanan för en hållbar tränings- och tävlingssäsong.

Redan på Saltängsbron såg man vad som var på gång. Borgias flagga vajade i vinden bland de svenska flaggorna. I parken var det kö till utdelning av födelsedagstårta och det var väldigt många som var klädda i Borgias matchtröjor. Några av ungdomarna visade också upp sina färdigheter i bolljonglering på klubba.

 

Jonglerande bandyungdomar
Jonglörer. Unga Borgiamedlemmar visade upp sina färdigheter med klubban. Dock utan is.

 

Stadsträdgårdsmästaren Anna Wejde berättade inledningsvis om kaktusplanteringens historia innan kommunalrådet och tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson invigde utställningen och berättade om juryns motivering.

Andra som i år hyllas med kaktusar är Mirum galleria / Hageby centrum som fyller 50 år och Hemgårdens folkdanslag som fyller 90 år. De får dela på sommarens kaktusplantering vid Hörsalen.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KAKTUSGRUPPEN Norrköping

Sommaren 2016
Borgia Norrköping BK 75 år
Prod: Tekniska kontoret, Norrköpings kommun

LÄNKAR
Kaktusplanteringen hemsida
Borgia Bandyförening hemsida

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Borgia Bandyklubb 2016 års kaktusmotiv

  1. Pingback: Utan tak över bandybanan kan istiden bli kort | Prensa Norrköping