• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Söderkåkar byggs mitt i Knäppingsborg

God min
”Domestiken”. Malin håller god min. Snapsarna var ju avsedda för andra herrar, inte för Josefsson och Jaeson. i rollerna Lotta Månsson, Janne Gustavsson och Roger Melin.

 

Kärlekstrubbel och hedersproblematik

 

”Ack Söder, ack Söder.” Murare Johan Jonsson besjunger sin barndoms kvarter i Stockholm. Men det är Frippe Pettersson som står på de tätt nedknackade gatstenarna på torget i Knäppingsborg. Kalbokultur repeterar Söderkåkar med premiär 1 juli.

Det blir ingen teater under tälttak i sommar. Söderkåkar ska spelas i full frihet under bar himmel förutom att vissa skådespelare kilar in och ut genom dörren i huset rakt fram, med byggår 1804 angivet ovanför ingången. Kalbokultur använder huset men inte hälften av rollfigurerna.

– Crazy Pictures har haft huset och nu har vi lagt beslag på det. Det är kanonbra, tycker Frippe Pettersson. Det passar perfekt för Erik Jaeson som ska bo lite finare och så smäller vi upp ”min” kåk bredvid och plank som skärmar av vid husgavlarna. Och publiken får bra sittplatser på höjden.

 

Frippe Pettersson, J-B Pettersson och Elias Dahlgren
”Text!” Frippe Pettersson regisserar, sufflören J-B Pettersson följer med i manus och Elias Dahlgren ser på medan han väntar på nästa entré.

 

– Söderkåkar är mer dramatisk jämfört med Gideon Wahlbergs andra folklustspel. Där är två bröder som gått skilda vägar sedan barndomen. Den ene blev murare, den andre försäljare. Där finns broderskärlek men också hedersproblematik, för det fanns i Sverige på den tiden, menar Frippe Pettersson.

Vid det här laget är han en erfaren skådespelare. Frippe spelar murarbasen Johan Jonsson, bror till Erik Jaeson. Som så ofta hos Gideon Wahlberg bygger dramatiken på klassmotsättningar, arbetare mot uppkomlingar. De två brödernas fruar ser till att upprätthålla den gränsen noga, i synnerhet fru Aurore.

– Så vi använder halva scenen var. Vi går inte över linjen där, säger Frippe och måttar mot ett fågelbad som tydligen ska markera tomtgräns.

Det nya är att Frippe debuterar som regissör. När han är på scenen träder John Hedman in som regiassistent, också han erfaren skådespelare och som även regisserat en del.

– Det känns bra. Jag har spelat så många folklustspel, kommenterar Frippe Pettersson utvecklingen. Jag har helhetsansvaret, det är lite mer i skallen än ens egna insatser.

Till det han har i skallen är hur rollerna gestaltas. Från karikerade krumelurer som brevbärare Olsson och hembiträdet Malin till det unga kärleksparet Abbe och Maj-Britt som Frippe vill ha ”helt normala”.

Däremellan står den äldre generationen, mer eller mindre kraftfullt tecknad med bröderna Erik och Johan och deras fruar Aurore och Hanna. Och så den välbärgade Josefsson som fått upp ögonen för vackra Maj-Britt.

 

Jenny Silfvenius och Janne Gustavsson
Anbud. Maj-Britt får ett erbjudande av Josefsson. I rollerna Jenny Silfvenius och Janne Gustavsson.

 

Janne Gustavsson spelar just rollen som Josefsson. Revyskådespelaren från Märsta flyttade till Norrköping för några år sedan och hittade direkt till Kvartersteatern och till folklustspelsgänget i Söderköping. Efter en kort period på annat håll återvände han till Norrköping och till teatern.

– Jag hörde att John Hedman höll på med nåt.

Pausen är slut och snart sitter Janne Gustavsson i trädgårdssoffan med Jenny Silfvenius. Det här ska bli enkelt, tänker Josefsson och lyfter belåtet i kavajen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KNÄPPINGSBORG Norrköping

1 – 16 juli 2016
Söderkåkar

av Gideon Wahlberg
Regi: Frippe Pettersson
Regiassistent: John Hedman
Kapellmästare: Alexandre Ambec
Scenografi: John Hedman och Frippe Pettersson
Kostym: Kerstin Hedman

Rekvisitaansvarig, sufflering: J-B Pettersson
Arr: Kalbokultur

SKÅDESPELARE
Erik Jaeson Roger Melin
Aurore Anki Wastesson
Maj-Britt Jenny Silfvenius
Johan Jonsson Frippe Pettersson
Hanna Helena Lord
Albin (Abbe) Elias Dahlgren
Josefsson Janne Gustavsson
Aurelius Janne Gustavsson
Larsson John Hedman
Jana Annicka Ljung
Malin Lotta Månsson
Karlsson Jakob Sjöberg
Olsson Johan Pettersson

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook FB-evenemang
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTAN Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.