• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla: Lokala tongångar rockar igen

Norrköpings symfoniorkester
Cellstråk. Norrköpings symfoniorkester gjorde det på Bråvalla 2014, då tillsammans med Petter. Efter halva konserten bröt ovädret lös och musikerna flydde scenen. I år kommer de tillbaka – som livs levande DJ.

 

Hemvändare bjuder på nya stråkdrag

 

Hemvändare. Senast de var här var 2014. Markus Krunegård är tillbaka fast nu med gamla bandet Laksoo. Den svenska björnstammen intar Juno och Norrköpings symfoniorkester mixar Swedish House Mafia med Daft Punk.

 

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

30 juni 2016 22.30
Scen: Norrköping Lounge
Laakso

2 juli 2016 13.15
Scen: Panorama
Dance music – SON

2 juli 2016 18.15
Scen: Juno
Den svenska björnstammen

 

År 2014 skrev jag en artikel om avsaknaden av lokala band på Bråvalla festival. I Hangar 86, som scenen kallades, kunde man första Bråvallafestivalen 2013 få lyssna på ”kommande” artister, i huvudsak från Norrköping och Linköping i regi av Studiefrämjandet. Mycket trevligt – och uppskattat.

Men redan 2014 blev det till mångas förtret alltså nobben från arrangören FKP Scorpio. Av säkerhetsskäl, sa man. Javisst blev det trångt under tältduken i Hangar 86 när fansen trängdes för att se så bra som möjligt.

Men det blev alltså inte något mer lokal scen varken år 2014 eller 2015 och i år 2016, ser det lika illa ut. I varje fall om vi talar om den sorts lokala band som var med första året. Vi får tydligen nöja oss med den scen som i vintras uppläts på lillasysterfestivalen Where’s The Music.

 

Den svenska björnstammen gnider vidare
Livsglädje och eftertanke. Den svenska björnstammen gnider vidare.

 

Fast helt tomt på artister med lokal anknytning är det förstås inte. Precis som år 2014 har vi Den Svenska Björnstammen, Markus Krunegård (i år med sitt gamla band Laakso) och så vår egen symfoniorkester, SON, som ska sätta hela Bråvalla i rörelse från Panoramascenen.

Den sistnämnda akten är ju mycket speciell och väsensskild från de övriga artisterna. Dance Music Symphony är dirigenten Hans Ek:s egen remix av musik som Greyhound av Swedish House Mafia, Unfinished Sympathy av Massive Attack, Silent shout av The Knife och Daft Punks Aerodynamics. Hur det gick återkommer jag till i en recension, efter den 2 juli.

Inför årets festival känns det som om man planat ut lite, inga blytunga mainstream-artister som under tidigare år. Tror inte på några sena överraskningar även om det skulle vara helt okej om till exempel Dylan eller Clapton plötsligt dyker upp. Himla okej, till och med…

© Text: Björn Eriksson
© Foto: Samuel Sandelin och Nora Ham

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Bråvalla festival hemsida Facebook

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Bråvalla fyller på inför 2016 års festival GENRELISTA Kultursidan.nu
Dags att ladda om inför Bråvalla 2016 reportage Kultursidan.nu 30/6 2015

Bråvalla utan liten lokal scen reportage Kultursidan.nu 24/6 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.