• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vikbolandsspelet krockar på 1970-talet

Jane och Doris
Jane och Doris. Vännerna Katrin Kyrling Fri och Ingeli Nilsson fick rollerna som hippietjejerna som rullar in i Höstra Husby och gör tillvaron lite mindre förutsägbar.

 

”Jag saknar den tiden fruktansvärt”

 

Först skrev han manus. Nu bygger han publikplatser. Förhoppningsvis roar Piller och Paskakviller – en sjuk föreställning som låter 1970-talets nya trender krocka med det gamla invanda på Vikbolandet. Vikbolandsspelet är hela bygdens familjeangelägenhet. Och återväxten ser god ut.

En knapp vecka kvar till premiären i Apptekparken i Östra Husby. Det är full aktivitet. Den vita scenen, som var bensinmack för två år sedan, har nu gjorts om till läkarstation. Medan regissören Annika Listén ser till att skådespelarna värmer upp växer publikplatserna upp, ett byggjobb à la Ikeamöbler, det gäller att hålla reda på delar och skruvar.

 

Lasse Gustavsson
Byggjobbare. Lasse Gustavsson ingår i manusgruppen – och i byggruppen. Såklart att publiken ska ha något att sitta på.

 

Först skrev Lasse Gustavsson manus. Nu langar han plastsitsar. Om sanningen ska fram så är han inte ensam, varken med manusskrivandet eller med publikplatsbygget. Vikbolandsspelet är en bygdens familjeangelägenhet.

– Vi är ett gäng som träffas, dricker kaffe och spånar, beskriver Lasse Gustavsson manusgruppens arbete.

Sex personer med ett åldersspann från 18 till 68 år borgar för att det blir ett spel med bredd. Idén till årets spel presenterade för mer än ett år sedan, godkändes av medlemmarna och sedan har de putsat på replikerna. Manusgruppen skriver så att alla som vill får en roll. Faktiskt så är två av rollerna skrivna efter två personer som har funnits på riktigt.

Två hippies med idéer om naturläkemedel kommer till läkarstationen. Där är den dramatiska krocken som driver Piller och Paskakviller – en sjuk föreställning som lyfter tillbaka publiken till 1970-talet.

– Jag saknar den tiden fruktansvärt. Inte för att jag vill vara ung igen utan för stämningen, erkänner Lasse Gustavsson.

Föreställningen handlar alltså om mänskliga reaktioner, beteenden och tillkortakommanden.

– Tänk dig själv en by där alla känner och så kommer det två okända människor dit… Det är ju så det ser ut i världen med alla konflikter. Även om vi inte tänker på det så kommer det fram när vi skriver.

Hippietjejerna spelas av Ingeli Nilsson och Katrin Kyrling Fri. De hade som många andra av spelets medlemmar anmält att de ville vara med. Regissören Annika Listén är den som rollbesätter och Ingeli och Katrin blev glada över sina roller.

– Min dotter Erika som är med i manusgruppen hoppades att vi skulle få dem, berättar Ingeli Nilsson.

Hippierollerna har gett dem de bekvämaste scenkostymerna någonsin. Men också nackdelen – de röker.

– Alla rökte ju på den tiden, kommenterar Katrin Kyrling Fri.

 

David Richardson och Sara Bokvist
De’ ska va’ gamla låtar, såna som de gjorde förr. David Richardson och Sara Bokvist står för ackompanjemanget. Låtarna kan ha nya texter, eller gamla.

 

Det blir sång och musik, som sig bör i ett sommarlustspel. David Richardson och Sara Bokvist backar upp ensemblen på piano och bas.

– Det är en blandning av schlager och visor, säger David Richardson som arrangerar låtarna och anpassar dem till de röster som ska sjunga.

Manusgruppen öser låtar ur minnet, fler kommer till när regissör och ensemble kommer in i arbetet. Till sist bollar musikerna och regissören låtarna mellan sig, frågar sig vad de tillför och om de driver handlingen framåt. För två år sedan var David Richardson ensam musiker, nu har han lockat med sig kollegan Sara Bokvist.

– Det är jätteroligt att spela bas på såna här gamla godingar. Att sätta musiken i ett sammanhang och att var med i en helhet. Jag kan tillföra lite mer rytm och tempo, det ger stöd till skådespelarna, säger Sara Bokvist. Och så ger det David mer frihet.

– Så att det låter mer musikaliskt intressant, fortsätter David Richardson.

Jag kastar ett öga på genomdraget som kommit ett stycke in i handlingen. 1970-talets detektivbyrå är på spaningsuppdrag.

– Det roligt att vi har så mycket ungdomar med i år, kommenterar Ingeli Nilsson. Det är de som är framtiden för Vikbolandsspelet.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

APPTEKPARKEN Östra Husby, Vikbolandet

3 – 10 juli 2016
Piller och Paskakviller – en sjuk föreställning

Regi & koreografi: Annika Listén
Kapellmästare: David Richardson
Av och med: Föreningen Vikbolandsspelet

LÄNKAR
Vikbolandsspelet hemsida Facebook FB-evenemang 
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.