• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marcus Fyrberg driver Gubbens hotell

Marcus Fyberg
Jamen vad händer nu då? Hotellvärden Marcus drabbas av problem och behöver hjälp. Marcus Fyrberg har själv skrivit manus till Gubbens hotell.

 

Bästa sommarjobbet för tre ungdomar

 

Sommarjobba på hotell? Ett pittoreskt litet hotell i Spanien? Eller i Gubbens trädgård i Norrköping? Marcus Fyrberg jobbar med ofta med ungdomar på scenen, så varför inte på sommaren. På måndag är det premiärdags för Gubbens hotell, en sommarlätt musikal med 1940-talsdoft.

En övergiven hotellägare söker personal och när tre ungdomar på semester checkar in uppstår vissa missförstånd. De får jobbet.

– Man kan inte ha ett bättre sommarjobb än att spela teater, sjunga och dansa! Alva Turdén borde veta, hon var med redan förra året och är veteran i gänget trots att hon är yngst, 14 år.

De andra två är Mathilda Lindström, 16 år, och Oskar Lindström, 18 år. Mathilda har gått musikklass på Hagaskolan och spelade huvudrollen i Kulturskolans uppsättning av Macbeth i höstas. Jo, Macbeth, en kvinnlig sådan.

Oskar Lindström utmärkte sig när De Geergymnasiets estetstudenter spelade Fame för en månad sedan. Och var presentatören i EspresSON, musikgymnasisternas samarbete med Norrköpings symfoniorkester i februari.

 

Gubbens hotell
Bästa sommarjobbet. Gubbens hotell har fått en dansant och sångkunnig personal i Oskar, Alva, Marcus och Mathilda.

 

Ungdomarnas chef på och bakom scenen är Marcus Fyrberg. 22-åringen har ägnat halva sitt liv åt musikalteater. Erfaren är bara förnamnet. Marcus Fyrberg anlitas av såväl SON som av Östgötateatern som coach när ungdomar ska stå på scenen. Ett utmärkt tillfälle att spana in lämpliga samarbetspartners.

Förra året skrev han sommarmusikalen En vacker dag förra sommaren som han spelade med två unga tjejer, bland annat Alva Turdén som han lärde känna i samband med Östgötateaterns uppsättning Sound of Music.

– Marcus är rolig och tar bra hand om oss, betygsätter hon som i år ansvarar för att alla aktörer har fungerande myggor – publiken ska höra bra.

Eftersom vuxenlivet inte enbart är en dans på stadens scener jobbade Marcus Fyrberg i Gubbens trädgård förra sommaren. Och upptäckte en miljö som är som gjord för teater.

– Jag är helt kär i Fredriksdalsteatern, Eva Rydberg och utomhusföreställningar, förklarar Marcus Fyrberg som såg möjligheten att spela musikal inne i den plankomgärdade trädgården.

När pusselbitarna föll på plats letade han fram gamla låtar från 1940-talet och lite framåt i tiden. Sedan skrev han handlingen om den unge hotellägaren i Spanien som söker personal och får tre ungdomar på halsen. Med mycket humor som bland annat bygger på missförstånd, syskonrivalitet och andra snurrigheter.

 

Syskonrivalitet
Rivalitet. Hur kul är det att åka på semester med sin storebrorsa och hans flickvän? I rollerna Alva Turdén, Oskar Lindström och Mathilda Lindström.

 

Musiken är viktig, låtarna har nya texter – eller gamla.

– Det är sådan musik man inte hör sjungas så ofta nuförtiden, säger Marcus som vänder sig till en allmän publik, gärna lite äldre med föreställningen.

– Det är lite den stilen som när man satt i mormors bil och hon satte på en kassett, tycker Mathilda Lindström.

– Sångvänligt, tillägger Oskar Lindström.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GUBBENS TRÄDGÅRD Norrköping

4 juli – 2 augusti 2016
Gubbens hotell

Musikal
Text: Marcus Fyrberg
Musikarrangemang: Fredrik Ingå

MEDVERKANDE
Marcus Fyrberg
Alva Turdén
Oskar Lindström
Mathilda Lindström

LÄNKAR
Gubbens hotell FB-evenemang
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.