• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla: Blossoms saknade sin publik (recension)

Blossoms
Åttiotalet tillbaka. Blossoms, indiepoparna från Manchester, spelade sin största hit Charlemagne för en sval svensk publik. För tidigt på dagen? För tidigt i karriären?

 

Åttiotalskänslan cementerad

 

Publiken lyser med sin frånvaro när Blossoms, indiepoparna från Stockport, Manchester, äntrar scenen. Jag ställer mig längst fram tillsammans med några tjejer i tjugoårsåldern och tänker att det är synd att det är så lite folk.

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

30 juni 2016 kl 15
Scen: Juno
Blossoms
Indiepop

 

Sångaren Tom Ogden hänger med allvarlig min på sig sin Rickenbacker. Han stryker undan håret som ideligen faller ner i ansiktet och bandet drar igång med Cut me if I bleed. En rad ur Lars Winnerbäcks låt Solen i ögonen dyker upp i mitt huvud. ”Yviga pojkar med för stora gitarrer”. Dessutom med attityd och självförtroende.

 

Blossoms – Tom Ogden
Tom Ogden. Blossoms leadsångare.

 

Bandet som bildades 2013 och precis släppt sitt första fullängdsalbum är värdiga efterträdare till Manchesterbaserade indieband som The Smiths och Stone Roses. Ofta för musiken också tankarna till åttiotalets mainstreampop med glada synthslingor som fastnar direkt. Senaste singeln Getaway är en sådan låt, och när den nu följs av the Bangles hit Manic Monday är åttiotalskänslan cementerad.

De fortsätter med Across the Moor och My Favourite Room. ”Det här är en låt för alla er med ett krossat hjärta” säger Tom Ogden. Men speciellt ledset låter det faktiskt inte.

 

Blossoms
Värda en större publik. Och en mer entusiastisk.

 

Stämningen, som fortfarande är ganska avslagen – inte på grund av bandet utan av publiken som ger ett smått ointresserat intryck – höjs ett snäpp när bandet börjar spela sin hittills största hit, Charlemange. Men riktigt vaknar den aldrig till liv, och när Tom Ogden efter den sista låten undrar om vi har tid för en till är gensvaret från publiken svagt. Trots det får vi en låt till. ”Den här är ny, det är andra gången vi spelar den”, säger han. Jag uppfattar inte titeln, men det låter bra.

Det sägs att bandet vid något tillfälle sagt ”We want to be as mainstream as Will Smith, as great as The Smiths and as uplifting as Mr Smith goes to Washington”. Jag skulle säga att de är på god väg, och jag är säker på att nästa gång de spelar i Sverige är det för en betydligt större publik.

© Text: Hanna Svensson
© Foto: Samuel Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Blossoms hemsida Facebook
Bråvalla festival hemsida Facebook

BRÅVALLA LÖRDAG

BRÅVALLA FREDAG

BRÅVALLA TORSDAG
Bråvalla: Johanna Wagrell väckte skrattet recension Kultursidan.nu 30/6 2016

BRÅVALLA ONSDAG
Bråvalla: Lång dags kö till E-Types förfest reportage Kultursidan.nu 30/6 2016
Bråvalla: Förväntansfulla festivalveteraner reportage Kultursidan.nu 29/6 2016

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Bråvalla: Det finns de som har humor LISTA Kultursidan.nu 29/6 2016
Bråvalla: Kan det va’ nåt? Kanske ändå! krönika Kultursidan.nu 28/6 2016
Bråvalla: Lokala tongångar rockar igen reportage Kultursidan.nu 26/6 2016
Bråvalla fyller på inför 2016 års festival GENRELISTA Kultursidan.nu
Dags att ladda om inför Bråvalla 2016 reportage Kultursidan.nu 30/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.