• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hjalmar Söderbergs olyckliga Märta

Lars Olofsson och Malin Kärrbrink
Berättelsen om ett livsöde. Lars Olofsson och Malin Kärrbrink spelar författaren Hjalmar Söderberg och hans hustru Märta. De hoppas locka en vidare publik till Vadstena Nya Teater  när de spelar i juli.

 

Tufft att gå från gråt till skratt i tvära kast

 

Hon var känslig och sjuk, blev en börda för sin man. Hon gömdes undan på sjukhus och när hon dog hamnade hon i en ensam grav. Trots det sorgliga ödet menar skådespelarna att föreställningen Märta gift Söderberg som de spelar i Vadstena i sommar har utrymme för skratt. Ibland.

– När jag läste boken om henne så blev jag så arg, ledsen och upprörd. Hon ställdes åt sidan av sin man, geniet, när hon gifte sig. När hon sedan dog fick hon ligga i en ensam grav medan övriga familjen hade sitt mausoleum. Hon var en skam för sin familj.

Skådespelerskan Malin Kärrbrink gjorde något av sin läsupplevelse. Boken Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof är skriven av psykiatrikern Johan Cullberg och Söderbergkännaren Björn Sahlin. Det är inte någon roman utan mer en studie som bygger på makarnas brev, dagböcker och författarens egna verk, bland annat Den allvarsamma leken.

– Då ringde jag Dag Norgård. Är det någon som kan skriva ett manus så är det han.

Den erfarne teatermannen, med rötterna i Skånska Teatern, Dag Norgård läste. Kollegerna på Vadstena Nya Teater läste. Det blev ett manus, en pjäs som Dag Norgård regisserade.

 

Vadstena Nya Teater
Vadstena Nya Teater håller öppet i sommar.

 

Jag träffar Malin Kärrbrink och Lars Olofsson på Färgargården i Norrköping. De vill nå ut publiken även här, för till kulturpärlan Vadstena åker många om sommaren. För ett par år sedan gav de en föreställning om Ellen Key.

– Redan då märkte vi ett intresse för riktiga personers öden och för författaren, säger Lars Olofsson som spelar Hjalmar Söderberg i föreställningen som hade premiär i april och togs emot mycket väl av både publik och kritik.

– Vi har nog en komisk ådra i oss som får sitt utlopp i ganska tvära kast. Som skådespelare är det en tuff uppgift att nästan direkt gå från gråt till skratt, säger han..

– Vi gör ingen tjusig bild av henne utan vill fördjupa problematiken. Men det är Märtas pjäs, allt skildras ur hennes perspektiv. Hon var nog skitjobbig med sina kroppsliga problem, hon fick ledgångsreumatism, förklarar Malin Kärrbrink.

– Gubbarna satt på krogen, drack sprit och gjorde av pengar medan deras fruar skulle klara av hemmet och barnen. Men Hjalmars Märta klarade inte av det, fortsätter Lars Olofsson.

Lösningen efter tio års sönderfallande äktenskap blev att spärra in Märta på sinnessjukhus. Förlaget drev på och psykiatrin ställde upp, som den gjort med fler kvinnor som blivit en börda för sina män.

– Jag kan ju dra paralleller till unga kvinnor med själskadebeteende, tänker Malin Kärrbrink.

Och detta gör ni teater av? Och förväntar er att folk ska komma och se, med pauser för mat?

– Även om den är tung och allvarlig så har vi partier som är lättare, där man får skratta. Vi tittar utifrån, en berättarform som underlättar för publiken att ta emot, understryker Lars Olofsson.

– Teatern jobbar på flera nivåer, då, nu och framtiden. Man måste alltid försvara demokratin och alltid försvara kvinnans ställning! Jag blir ledsen när jag ser hur det gått bakåt för kvinnorna på senare tid, fortsätter han.

– Med Dag Norgård kan publiken sitta och skruva på sig, sedan trillar poletten ner, avslutar Malin Kärrbrink.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Vadstena Nya Teater

VADSTENA NYA TEATER Vadstena

5 – 21 juli 2016
Märta gift Söderberg
den allvarsammaste leken

Manus och regi: Dag Norgård
Musik: Göran Friman

MEDVERKANDE
Malin Kärrbrink
Lars Olofsson
Eva Granlund
Göran Friman

LÄNKAR
Märta och Hjalmar Söderberg om boken
Vadstena Nya Teater hemsida Facebook
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.