• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Besök Tusen trädgårdar på söndag

Löfstad slotts köksträdgård. Foto: Östergötlands museum
Strikt i det vilda. I köksträdgården på Löfstad slott får grönskan hålla sig inom ramarna. Naturparken som omger slottet är inte så naturlig. Den anlades för 200 år sedan.

 

Anlagd naturpark och vildträdgård

 

En dag fylld av trädgårdsglädje. Från änglatrumpeter och vildblommor i privata trädgårdar till Löfstad slotts engelska naturpark och strikta köksträdgård står öppen. Tusen trädgårdar heter dagen då grindarna öppnas landet runt. Inte en trädgård är den andra lik.

Trädgårdsägare öppnar sina grindar för att besökarna skall kunna hämta inspiration, ställa frågor, ge eller få nya idéer. I Kultursidan.nu:s närområde är det tre trädgårdar som deltar i evenemanget. Det är två privata trädgårdar och så Löfstad slottsträdgård. Men där finns fler om man ser till Östergötland i stort, Örtagården i Söderköping är en.

Ann-Marie och Sivert Ahlström har varit med förr. Vid 2012 års arrangemang öppnade de sin trädgård. Då var de den enda deltagande trädgården i Norrköping och de hade de långt över 100 besökare. Paret bor på Långdansgatan i Norrköping och har en liten men intressant trädgård, som domineras av pampiga änglatrumpeter och spännande fushsior, över 60 olika sorter.

Förr i tiden bestod Löfstad slott av en strikt barockträdgård. Av denna finns endast den lilla del som kallas ”Dycken” kvar. Trädgårdsintresserade Sofie von Fersen ville ha något annat och lät anlägga den vackra naturinspirerande engelska parken i början av 1800-talet. Sofie älskade verkligen parken.

Också Emelie Piper var mycket trädgårdsintresserad. Hon anställde en trädgårdsmästare som hon lät odla exotiska växter som vindruvor, mullbärsträd, fikonträd och persikoträd. Emelie älskade också blommor varför hon i ett hörn av trädgården lät anlägga ”Flower corner in garden”, som man nu har återskapat. Här finns bl a mängder av rosor. En köksträdgård rymmer slottsträdgården också.

På Veteklintsvägen i Skärblacka finns Joey’s trädgård som beskrivs som en ”wildlife cottage garden”. Här finns cirka 30-40 olika vilda blommor, en stor köksträdgård, och flera olika sorters mossor. Trädgården gästas av mängder av insekter, bin och fjärilar, trädgårdens nyttodjur.

Tusen Trädgårdar anordnades första gången år 2010 och blev omedelbart en stor succé. Information om ytterligare trädgårdar att besöka finns på hemsidan Trädgårdsriket.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Östergötlands museum

TUSEN TRÄDGÅRDAR Norrköping

3 juli 2016 10 – 17
Tusen trädgårdar – öppen trädgård
Arr: Trädgårdsriket, Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet

Löfstad slott
Engelsk naturpark, Flower corner, Köksträdgård

Långdansgatan 122, Kvarnberget
Änglatrumpeter, fuchsior m.m.

Veteklintvägen 34, Skärblacka
Wildlife cottage garden

LÄNKAR
Löfstad slott hemsida park och trädgård
Tusen Trädgårdar hemsida Facebook Östergötland

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.