• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lustspel på Östra Husbys läkarstation (recension)

Piller och Paskakviller
Rena rama Broadway. Här ett raffinerat sång-och-dansnummer med Hans-Ola Danielsson och Ida Sahlin i främsta ledet.

 

Detektivbyrån Spanarnas första fall

 

Livet går sin gilla gång och alla känner alla. Då rullar två utsocknes kvinnor in i byn, hippies med nya idéer. Misstankar vaknar. Vad spanar barnen på? Vem röker? Fungerar burktelefoner? Mycket kaffe dricks och ljuv musik/kärlek uppstår i Vikbolandsspelets nyskriva Piller och Paskakviller.

Att ett vårdbesök kunde vara så roligt kunde jag väl aldrig ana innan jag såg Vikbolands-spelets ”sjuka” folklustspel Piller och Paskaviller. Ett lustspel definieras av att det ska vara komiskt och spegla vardagslivet och det är precis vad detta gör. Här handlar det om det lilla samhället där alla känner alla och alla känner till varandras bekymmer och problem.

 

Piller och Paskakviller
De många sjukbesöken hos doktor Orvos sker ofta i bakgrunden till en annan händelse i spelet.

 

Vi befinner oss på en liten läkarstation någon gång på 1970-talet. Här huserar doktor Zlatan Orvos, som menar att det är han som bestämmer även om han har svårt att säga nej. Den som egentligen bestämmer är hans sköterska Alva, av barnen kallad ”allvarsam”. Hon är sträng och barsk och lider svårt av att det är så varmt. För inte har väl hon blivit en sån där SVBK?, det vill säga ”Sveda, värk och brännkärring”. Nej, det är bara det att det är så gräsligt varmt. Hela tiden!

Till doktor Zlatan kommer det allsköns patienter. Det är mannen som får stelkrampsspruta för att han blivit biten av en räv, det är pappan med lilla dottern som blivit krasslig, det är Elna Englund, patienten som alla glömmer bort, och det är Viktor – hypokondrikern, som har portvinstå, skäggsvamp, gikt, reumatism och en mängd andra sjukdomar. Portvinstån är inget annat än smutsiga fötter och ett getingstick. Doktorn ordinerar tvål. Och Viktor blir sur eftersom han menar att doktorns diagnos inte kan vara riktig.

 

Piller och Paskakviller
Träffpunkt. Städerskan sitter ner hos Fru Holmgren och Fru Svensson en stund.

 

På läkarstationen finns också Diana, den söta receptionisten samt de båda kaffetanterna Fru Holmgren och Fru Svensson. De båda sistnämnda håller ett vakande öga på allt som händer i det lilla samhället och båda älskar skvaller. Dessutom är det ju bara på läkarstationen man kan sitta hela dagarna och dricka kaffe.

Här finns det också en massa barn. De är lite utleda, har inget att göra, men så kommer Gun på att de ju kan bilda en detektivbyrå. Spanarna ska de heta. När en främmande bil kommer till trakten får de sitt första fall. Vilka är detta? Vad vill de här? Något mystiskt är det säkert! Dags att samla bevis.

Övriga invånare förfasar sig när dessa båda utsocknes kommer. Nykomlingarna, det är Jane och Doris som lever kvar i 1960-talets hippierörelse och som startat företaget Naturkraft – företaget som skall göra folk friska på det naturliga sättet. Bland annat genom PL-piller, där PL står för Problemlösning. Alla blir oroliga över vad de båda ”tanterna” kan komma att ställa till. Inte minst Alva, som hetsar upp sig så att hon knappt kan prata. Sådana här paskaviller (= dumheter) vill hon minsann inte veta av!

 

Piller och Paskakviller
Affärssamtal. När Doris och Jane kommer till byn blir det ett fasligt ståhej.

 

Till denna härliga anrättning är det kryddat med musik. David Richardsson och Sara Bokvist gör det på ett strålande sätt, för det är inte lätt att hänga med när skådespelarna ena gången sjunger för snabbt och nästa för långsamt. Men det blir ändå bra, och det hör till på något sätt.

Musiken är allt från Povel Ramel och Ted Gärdestad till svensktoppsschlager. Ibland har låtarna fått nya texter anpassade till just det här folklustspelet. Ibland har man inte ändrat alls. Så när barnen bildat sin detektivbyrå, sjunger man ”Titta vi spanar” på Povel Ramels ”Titta det snöar” och när Viktor medvetet glömt tvålen på apoteket, så passar det ju jättebra med samme Ramels ”Var är tvålen?”

Det blir dråpligt, tokigt och väldigt roligt. Det känns egentligen inte rätt att framhålla någon av skådespelarna före någon annan. Alla är bra! Inte minst barnen. Men Ingeli Nilsson och Katrin Kyrling-Fri som Jane och Doris måste ändå få ett extra plus.

I övrigt är det som amatörteater är och ska vara. Det blir fel här och var, det är falsksång och någon glömmer texten till sångerna. Men det är charmigt, härligt och väldigt roligt!

Och naturligtvis, så som hör ett lustspel till, alla blir kära i alla på slutet. Utom kaffetanterna som tar sig an den ensamma doktorn och som gnuggar händerna inför det jättebröllop som ligger framför dem.

Ett riktigt lustigt lustspel. Gå och se!

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

APPTEKPARKEN Östra Husby, Vikbolandet

3 – 10 juli 2016
Piller och Paskakviller – en sjuk föreställning
Manus: Vikbolandsspelets skrivargrupp
Regi, manusbearbetning & koreografi: Annika Listén
Kapellmästare: David Richardson
Musiker: Sara Bokvist
Prod: Föreningen Vikbolandsspelet

SKÅDESPELARE
Per-Axel Göthesson – dr Orvos
Annika Knutsson – Alva
Ida Sahlin – Diana
Lars-Olof Fredman – Gottfrid
Hans-Ola Danielsson – Viktor
Katrin Kyrling Fri – Jane
Ingeli Nilsson – Doris
Anders Clarbergen – Elias
Margareta Gustavsson – Fru Holmgren
Elisabet Klavefors – Fru Svensson
Britt-Marie Ivung – Elna Englund.
Maj-Britt Pettersson – städerskan

Barnen:
Benjamin Carlson – Jerzy
Simon Fri – Leif
Ivar Mård – Tomas
Hampus Carlsson – Anders
Tuva Mildén – Sol-Britt
Sonja Hasselkvist – Gun
Meja Jansson – Jenny

LÄNKAR
Vikbolandsspelet hemsida Facebook FB-evenemang 
Vikbolandsspelet krockar på 1970-talet reportage Kultursidan.nu 29/6 2016
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.