• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstkollo med musik, skrot och batik

Komposition
Sköna beats. Tillsammans med Sonny Marinovic får barnen pröva på att skapa musik.

 

Snart är det dags för vernissage

 

De gör batiktröjor, musik och en skrottavla. Barnen på Konstkollot prövar på en rad olika uttryck under veckan på Norrköpings Konsthall. Bakom kollot står Anna Zingmark och Karoline Montero Araya. Snart är det vernissage – alla är välkomna.

Det händer mycket i Norrköping i sommar! Det största är kanske att 7.000 sportintresserade barn och ungdomar från hela landet deltar på Stadium Sport Camp under ett antal veckor.

 

Batiktröjor
Knytbatik. Under konstkollot har deltagarna provat på att göra fräscha batiktröjor.

 

Men det finns också barn som har andra intressen och kanske inte heller möjlighet att delta i aktiviteter som är avgiftsbelagda. Anna Zingmark och Karoline Montero Araya har startat ett ”gratiskollo” på ideell grund med verksamhetsstöd av Norrköpings kommun.

Under veckan får barn mellan 7 och 12 år delta i workshops med konstinriktning i Norrköpings Konsthalls lokaler på Vulkangatan i Butängen. Barnen kommer från närområdet. Kolloveckan avslutas på fredagen med en vernissage där allmänheten får komma och ta del av barnens konstverk.

Workshoparnas teman har skiftat under dagarna. Barnen har provat på batik, grafik, skulptur och musik i form av hiphop beats. Meningen är att barnen skall få ta del av konstens olika uttryckssätt.

När jag besöker verksamheten så kan jag bara konstatera att alla verkligen går in för sin uppgift. Alla lyssnar och är intresserade och går sedan in för sin uppgift med stort allvar.

 

Tecknarhörna
Tecknarhörnan. Konstkollot flyttar också ut på gården, i skydd av partytältets skugga går det bra att teckna.

 

Anna Zingmark är fritidspedagog och Karoline Montero Araya är fotograf och tillsammans med vänner har de skapat veckans program. Vid mitt besök så är det först samling med alla barnen som då får berätta för varandra om sin favoritmat.

Sonny Marinovic är dagens ”gästföreläsare” och när han berättar att han tillsammans med barnen skall komponera musik samlas direkt en grupp intresserade kring hans apparater.

Eftermiddagen är uppdelad i två pass där grupperna byter av varandra efter mellanmålet. De som inte skapar musik sitter under ett partytält och tecknar. Eftersom veckan bygger på att man samarbetar så är dagens tecknartema ”tillsammans”.

Under veckan har skapats tröjor, målats tavlor och en dag samlade man ”skrot” som har monterats till ett konstverk. Vill man ta del av veckans alster så är det vernissage på fredag eftermiddag.

Anna Zingmark och Karoline Montero Araya planerar att arrangera liknande kollon framöver i samband med skolornas lov.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPINGS KONSTHALL Norrköping

22 juli 2016 kl 16–18
Vulkangatan 3
Konstkollo
Vernissage/utställning
Arr: Anna Zingmark och Karoline Montero Araya

LÄNKAR
Norrköpings Konsthall Facebook

Bookmark the permalink.

One Response to Konstkollo med musik, skrot och batik

  1. Pingback: Konstkollo med musik, skrot och batik | Prensa Norrköping