• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En ny generation sjunger sångsagan Gerda

Inför Gerda, Elsa Östling och Linnéa Källström
Inspelning. Inför Gerda, Elsa Östling och Linnéa Källström, har repeterat. Nu ska sångerna dokumenteras också i studion.

 

De repeterar och spelar in

 

Det är fem år sedan sist. En ny generation sångare tar vid när Bo Wastessons och Gudrid Hansens sångsaga Gerda sätts upp igen. Ann-Marie Hansson gör berättarens roll, Linnéa Källström spelar piga. Yngst är Elsa Östling.

Huvudrollerna sjungs av musikalartisterna Christer Nerfont och Cecilie Nerfont Thorgersen, som båda har Wermlandsoperan som hemmascen.

Än så länge är endast en föreställning inplanerad, på Husby säteri 31 juli. Textförfattaren Gudrid Hansen hoppas på en nystart och har bjudit nyckelpersoner från sin hemkommun Kinda.

Gerda förtjänar att spelas mer än att spelas lite här och lite där.

 

Elsa Östling, Bo Wastesson, Gerda Hansen, bakre raden Ronnie Roos, Linnéa Källström och Ann-Marie Hansson
En dag i inspelningsstudion. Med var Elsa Östling, Bo Wastesson, Gudrid Hansen. Bakre raden Ronnie Roos, Linnéa Källström och Ann-Marie Hansson.

 

Ann-Marie Hansson var med vid premiären i S:t Annas kyrka år 2000. Då satt hon med i publiken, nu är det hon som ska göra berättarens roll, som ursprungligen gjordes av Gudrid Hansen men som även burits upp av Arja Saijonmaa.

– Det var kraftfullt i kyrkan och alla grät. Det var säkert många äldre som kände till den tragiska historien om Gerda och Arvid. Jag grät och alla grät. Det var riktigt, riktigt stämningsfullt.

Ann-Marie Hansson ingår i den musikaliska och tajta släkten Hansson och Johansson som alltså även sysslingen Bo Wastesson hör till. Hon har sin egen teori om de välklingande rösterna som hörs när syskonbarnen Peter och Matilda ger sommarkonserter tillsammans med kusinerna i S:t Annas kyrka. ”Röster som är släkt klingar bra ihop.”

Kompositören Bo Wastesson grävde i bygdens historia och hittade berättelsen om Arvid och Gerda. Arvid hade växt upp på fattigstugan och hade stark drivkraft, han ville bli någon, ha en egen båt. Gerda kom från Rönö på Vikbolandet. De möttes, blev förälskade och gifte sig.

Efter några år fanns både familj och båt. Skonerten Marie blev hans – och vännen Valentins – år 1913. Samma höst seglade de från skånska Limhamn till Gävle med en last cement. Stormen på Ålands hav tog både båten och fyra liv. Gerda, som var gravid, blev ensam med två barn.

Bo Wastesson såg möjligheterna i historien. Han frågade Gudrid Hansen om hon kunde skriva texter till det som skulle bli Gerda – en sångsaga. Det blev 10 sånger och en berättartext till urpremiären 2000. Sedan växte verket ytterligare. Nu består det av dubbla antalet sånger och berättaren har fått tre sånger.

 

I Ronnie Roos studio
Repetition pågår. Bo Wastesson prövar olika ingångar för hur Elsa Östling och Linnéa Källström ska göra entré, tillsammans eller var för sig?

 

Den här dagen samlas några av sångarna i Ronnie Roos musikstudio. De repeterar och spelar in, allt på samma gång. Elsa Östling och Linnéa Källström ska sjunga Karl-Gunnars ö tillsammans och Bo Wastesson prövar idé efter idé i rask följd. Ska de komma in tillsammans? Ska Elsa gå först och Linnéa komma efter? När Elsas mamma Frida sjunger med för att stötta dottern plockar han genast med även henne som körförstärkare.

– Jag sjunger en sång som är en pojkes och en som är en flickas, berättar Elsa Östling.

Bo Wastesson sökte en flicka till sin nya sångsaga Ester som har premiär i höst. Han fick tips om Elsa som spelade yngsta barnet von Trapp i Sound of Music på Östgötateatern häromåret. I augusti börjar hon i musikprofil hemma i Söderköping.

– Bäst tycker jag om sången Bilden som Pojken sjunger, säger Elsa och fortsätter: Det är en pojke, 9 –10 kanske, och hans pappa som åkte iväg på ett skepp har varit borta länge. Han ser sin bild i vattnet och låtsar att det är hans pappa och hoppas att han ska komma tillbaka.

– Du sjunger för fint, sjung enklare, instruerar Bosse Wastesson Linnéa Källström. Hon är bara en piga!

Linnéas rollfigur Anna-Britt är Gerdas lillasyster. Två sånger är hennes, förutom Karl-Gunnars ö sjunger hon Två barn i sol. De prövar igen, det är inte helt lätt för Linnéa att låta bli att sjunga vackert. Det är hon ju så bra på.

– Bo Wastesson är ärlig, säger Linnéa uppskattande. Han ger bra coaching, det är lärorikt att jobba med någon som är så musikalisk.

 

Elsa och Frida Östling, Linnéa Källström
Tillsammans. Elsa och Frida Östling hittar sången på padden, Linnéa Källström har sin text i mobilen.

 

– Det är verkligen en sommarkonsert. Det blir mycket stämning och starka känslor tror jag, säger Linnéa Källström.

Gerda innehåller så fina melodier, tycker Ann-Marie Hansson. Och Gudrids texter är jättevackra.

Även Gudrid Hansen håller med om det vackra och lyriska men lägger till att det också är skojigt.
– Med hönsskit och nyvärpta ägg!

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HUSBY SÄTERI Söderköping

31 juli 2016
Gerda – en sångsaga

av Bo Wastesson (musik) och Gudrid Hansen (text)
MEDVERKANDE
Berättare: Ann-Marie Hansson
Christer Nerfont, Cecilie Nerfont Thorgersen,
Linnéa Källström, Elsa Östling,
Åke Sandén, Janne Johansson m.fl.

LÄNKAR
Bo Wastesson Wikipedia
Gerda FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.