• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

BlandArts skiftningar i smått och större (recension)

BlandArt
Som vanligt? I de tre vitmålade rummen ryms måleri, grafik, skulptur, keramik, textil. Sigrid Ericsons iögonenfallande målning rakt fram. Linjerna på väggen är Björn Römerts.

 

Få linjer på gränsen kropp och abstraktion

 

Smeden broderar. Textilaren murar ord. Gestalter blir linjer. Under ytan händer än man kan tro i BlandArts sommarutställning på Galleri Rådhuset. Dessutom skiftar Lilla Galleriet separatutställning varje vecka.

Storån flyter stilla bakom Rådhuset i Söderköping. Det är sommar och konstnärsgruppen BlandArt visar sin sedvanliga sommarutställning. I de tre vitmålade rummen ryms måleri, grafik, skulptur, keramik, textil. En iögonenfallande målning rakt fram. Som vanligt.

Som vanligt? Ja, eftersom det vanliga är att finna det ovanliga vid sidan av det kända. Som att till höger om Sigrid Ericsons sedvanligt suveräna målning Betraktaren (hon skrapar, lägger på, fyller, tar bort, linjerar och ändå förstår jag inte riktigt hur hon gör – varje gång) finna att Björn Römert börjat med kroki. I järn förstås, men ändå. Hur få linjer krävs för att ögat ska uppfatta kroppen, eller snarare en del av kroppen?

Förenklingen är i gränslandet till ren abstraktion, med ett fint samspel med skuggan på väggen bakom. Samtidigt drar han sina Linjer i ännu större format, att jämföra med mer ”vanliga” musikanterna i kammarorkestern i den lilla nischen strax intill.

 

Ohla Söderlund
Svartvita studier. Ohla Söderlund har återupptäckt linoleumsnittet.

 

Utställningen är ovanligt uppdelad. Janne Bergströms verk, mest gouacher med sydländska motiv och livfull pensel, har fått sitt eget hörn. Kåge Olssons keramik, ”japanska” små askar och tekannor hittas på fönsterbänkarna mot Rådhustorget. Plus en lite större fyrkantig urna, smyckad med de ansikten som följt hans keramik så länge.

Den står under en bildväv av Lena Neander, hon som målar med garn i många nyanser – Ovädret drar in. Jag undrar var hon hämtat motivet, det kan vara i skärgården mot inlandet, det kan vara långt norröver.

Ohla Söderlund har visserligen med ett charmigt målat rött hus med vita knutar men det är grafiken som är hans styrka. En liten torrnål med en gräsrugge för kännaren. Studier av en smed i olika tekniker. Roligast är samlingen av 16 porträtt i lineoleumsnittets svartvita dramatik. Han delar rum med Lars Malms finaste högskåp (det måste finnas många sådana skåp med krön och utsirningar i Söderköping med omnejd, besläktade men olika).

Ytterligare två skåp finns i det tredje rummet, tillsammans med fantasihuvuden. Lars Malm har ett stort mått av humor som här fått sitt utlopp i väggprydnader av skiftande färg och form, något åt fågelhållet, något fiskaktigt och två gröna grodor (?).

 

Margareta Oldfelt
Det fria ordet. Vackert inburat, Nedsvärtat, Burdust inmurat av Margareta Oldfelt.

 

Det är i det tredje rummet jag möter de största överraskningarna. Smeden Anders Fredin broderar. Abstrakt och samtidigt inspirerat av naturen. Stramheten i vita vertikala trådar mot svart botten, som månsken på vatten eller bara rent geometriska funderingar, tar jag först för Margareta Oldfelt vars trasmatta i blått med röda linjer är ett sedvanligt utsökt exempel på hennes konsthantverksgrund.

Att Oldfelt är konstnären som gör vad som faller henne in har den återkommande besökaren lärt sig. Ändå överraskar hennes inmurade böcker. Likt tjocka solfjädrar påminner de om Tryckfriheten som firar 250 år i år, med egen hashtag och allt #frittord250.

Att fundera över, enkelt att tolka är det inte: Vackert inburat, Nedsvärtat, Burdust inmurat. Men jag vet att det grundmurade fria ordet är mer hotat än på länge. Och att där ordet är hotat är även människorna och samhället hotade.

Sigrid Ericsons målningar droppar in lite här och där och syr ihop samlingsutställningen, hindrar den från att falla isär i dess beståndsdelar.

Varje vecka turas dessutom BlandArts konstnärer om att inta Lilla Galleriet. Som separatutställning eller i sällskap med en inbjuden gäst, från måndag till söndag. Återstår i sommar gör Anders Fredin, Lena Neander och Kåge Olsson.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

18 juni – 21 augusti 2016
BlandArts sommarutställning

Janne Bergström, Sigrid Ericson, Anders Fredin
Lars Malm, Margareta Oldfelt, Kåge Olsson
Björn Römert, Lena Neander, Ohla Söderlund

LILLA GALLERIET

Separatutställningar

20 – 26 juni
Lars Malm och Pelle Lindkvist
27 juni – 3 juli
Björn Römert och Nisse Sandström
4 – 10 juli
Sigrid Ericson
11 – 17 juli
Janne Bergström och Kerstin Hedman
18 – 24 juli
Margareta Oldfelt
25 – 31 juli
Ohla Söderlund
1 – 7 augusti
Anders Fredin
8 – 14 augusti
Lena Neander
15 – 21 augusti
Kåge Olsson

LÄNKAR
BlandArt hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.