• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sommarkultur från dåtiden till framtiden

Samling kring bykgrytan
Samling kring bykgrytan. Tvättredskap från förr i tiden när vattnet värmdes med ved och skrubbandet effektiviserades med tvättbräda.

 

Hundra år eller bara hundra meter?

 

Nu går sommarlovet mot sitt slut. Kulturinstitutionerna har hållit öppet för sommarlediga barn. Vi tittade in på Grå huset och i Visualiseringscenter C. Spännvidden är stor mellan trasmattebyk och att teckna med virtual reality-teknik.

Stadsmuseets Grå huset har med sommarjobbande gymnasisters hjälp bjudit in till ”Som barnen levde och lekte för 100 år sedan”. Vid vårt besök en eftermiddag var det ett antal besökare på plats. Någon provade att mal kaffe och var glad när ett par ”kaffekorn” satt på mammas näsa! De kunde också lyssna på musik från en tramporgel men också studera grytorna och tvättbrädorna som gjorde trasmattorna rena.

Besöket ger möjlighet till en fördjupning av kunskap livet förr – även om en hel del av aktiviteterna räcker längre fram i tiden är för 100 år sedan. De som nu är erfarna pensionärer växte upp på 1930 – 1950-talen och de känner igen en hel del från sin barndom och tidiga uppväxt. Tramporglar var i bruk i skolorna åtminstone inpå 1960-talet.

 

Rita fritt
Framtiden är här. Rita och rör dig i miljön. Den, över 13 år, som vill kan pröva VR på Visualiseringscenter C.

 

Går man ett par kvarter längre bort till Visualiseringscenter C får man bland annat pröva på det som kan komma att prägla morgondagen. I VR-studion i källarplanet får besökarna ta på sig en VR-mask och sedan välja program. Datatekniken virtual reality replikerar en miljö, verklig eller inbillad, och stimulerar användarens fysiska närvaro.

Vid vårt besök ägnade sig en deltagare åt att skapa färgade miljöer i tre dimensioner som upplevdes som nära nog verkliga för den med mask. De tecknade objekten, eld, regnbågar och annat, visades även på en skärm för andra att se.

Näste man valde att utforska ett vrak och havsbottnen omkring vraket. Valar och gömda skatter kom fram när ”aktören” vände sitt huvud åt olika riktningar.

Virtual reality är som teknik bara i början av sin utveckling. Visualiseringscenter C låter i sin publika del besökarna få en inblick i det som universitetets studenter och forskare arbetar med.

Norrköping ligger i spjutspetsen med att utveckla visualiseringsteknologin, inte bara i Sverige utan även i världen. Det visar Visualiseringscenter C prov på i utställningarna högre upp i huset.

Från handmalet kaffe till VR-teknik kan steget kännas långt. Mellan Stadsmuseet och Visualiseringscenter är det bara några hundra meter.

© Text och foto: Sven Åke Molund

GRÅ HUSET – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VISUALISERINGSCENTER C – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GRÅ HUSET, STADSMUSEET Norrköping

28 juni – 5 augusti 2016
Som barnen levde och lekte för 100 år sedan

Sommarverksamhet

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

27 juni – 14 augusti 2016
Upplev virtual reality

Sommarverksamhet

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook
Visualiseringscenter C hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.