• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En slottstrubadur på ryssens God Vän

Göran Kunstberg
Underhållare. Göran Kunstberg är en av de trubadurer som turas om på God Vän.

 

”Tummen upp, äst tu alltid redlig, god vän?”

 

God vän, sade krögaren när ryssen kom. Det räddade krogen och gav kvarteret dess namn. På samma plats finns än i dag en restaurang. Där krögaren tvingades dansa för 300 år sedan tas gärna en frivilllig svängom när trubadurer spelar till dans.

Om man gillar att lyssna till en lite popigare repertoar från 1960- och 1970-tal då ska man komma till restaurang God Vän när trubaduren Göran Kunstberg är månadens musikgäst. Senast spelade han där i juli månad.

Göran Kunstberg kallar sig själv ”slottstrubadur”, beroende på att han ofta spelar på slott och herrgårdar.

– Jag spelar en del udda instrument, så som säckpipa, fioler och stråkharpa som är en slags nyckelharpa. Repertoaren består mest av Elvis Presley och Creedence, och lite danslåtar, men till 99 procent popmusik, säger han i en intervju med nättidningen Prensa Norrköping.

 

Dans på God Vän
Lockas till dans. När stämningen är god och musiken den rätta så kan det bli dans.

 

En annan trubadur är Johnny Rocker som också han turnerar som krogtrubadur. Ett jobb som är tuffare än många tror.

– Det är fyra timmar man ska spela, à fyra set. Är ledig 15 minuter i varje set, säger Johnny och fortsätter: Det är jätteroligt, jättetrevlig publik, underbar. Det är mycket en arbetarrestaurang, arbetare av den gamla stammen som kommer hit

Göran Kunstberg och Johnny Rocker spelar alltså ibland på restaurang God Vän, med dess anrika historia. Låt oss ta en tillbakablick på den historien och den här gången hämta information från ett betydligt äldre medium signaturen Thure: Historier från Norrköping från 1875.

Det var bryggarmästare Nils Forsman som i 1700-talets början stod som ägare till såväl det dåvarande huset som tillhörande krog. Om Forsman finns många skrönor bevarade. En om hans vackra styvdotter Hedvig Öhrn, en annan om hans hemska möte med ryssen vid deras ovälkomna visit i Norrköping anno 1719.

Nils Forsman hade stått utanför sitt utskänkningsställe och som så ofta förr sagt till förbipasserade: ”Tummen upp, äst tu alltid redlig, god vän?” Det stora ryska sällskapet hade tagit sig in och låtit sig förplägas och… vi låter bryggare Forsman berätta:

– Allt vad jag ägde i förråd av brännvin och öl slök de bälghundarna, f-n anamma dem. De hade ingen botten, påstår jag, och så måste jag dansa för dem, till.

Ja, Nils Forsman förnedrades och tvingades dansa. Han hade redan hört vad som hänt med unga Johanna Bjärfelt som hade försökt att protestera mot de ovälkomna gästeras framfart, men då omedelbart bragts om livet. Så han tänkte att protester inte var lönt. Nils Forsman igen:

– Så, jag dansade, allt under det jag ropade ”alltid god vän”, så att jag har ont i knäna än i dag; men vad skulle jag göra för att hålla de ”bästarna” vid gott lynne och söka rädda åtminstone mina gårdar?

 

Johnny Rocker
I dunklet. Ett underbart ställe med en underbar publik, säger trubaduren Johnny Rocker.

 

Nils Forsman lyckades rädda sina gårdar. Och det är hans gärning den gången, för snart 300 år sedan, som givit namn åt såväl kvarteret som restaurangen.

Numera gästas den varje helg  av trubadurer och musiker som spelar upp till dans. Johnny Rocker och Göran Kunstberg är två av dem.

– Det är en väldigt blandad publik som kommit hit. Man märker skillnad beroende på vilken stadsdel de kommer ifrån. Jag gillar att spela här. Så om man gillar något lite annorlunda, då ska man komma hit, avslutar Göran Kunstberg.

© Text: Eva Lindblad (tidigare ordförande för Norrköpingsrummets vänner)
© Trubadurintervjuer och foto: Wladimir Loyola – I SAMARBETE MED PRENSA NORRKÖPING

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GOD VÄN Norrköping

Fredag, lördag kl 20 – 24
Trubadur

5, 6/8
Johnny Rocker

12, 13/8
Ronny Lundin

19, 20/8
Brilliant Band (Allan)

26, 27/8
Nisses Multi Machine Band

LÄNKAR
God Vän månadsprogram Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.