• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter Kristensson släppte kvartersbok

Boksläpp
Historiskt ögonblick. Peter Kristensson släppte boken om Norrköpings kvartersnamn i föreningen Gamla Norrköpings lokaler.

 

Minihistoria & uppslagsbok

 

NORRKÖPING Komprimerad historia. Peter Kristensson släppte nya boken Norrköpings kvartersnamn hos föreningen Gamla Norrköping i fredags. Intresset var stort för boken där 1.300 kvartersnamn passerar revy på drygt 200 sidor.

– Vet ni vad kvarteret heter där ni bor? Så inleder Peter Kristensson när vid boksläppet av sin nya bok Norrköpings kvartersnamn.

Med den historiskt intresserade publiken var frågan lite onödig då de allra flesta förklarade att de visste både kvartersnamn och gatunamn. Men varifrån kvarteret fått sitt namn var det inte många som hade vetskap om.

Peter Kristensson gav ut sin första bok om Norrköpings gatunamn för fyra år sedan. Den skrevs vid sidan av arbetet som journalist vid Sveriges Radio. Boken sålde bra och kom efter något år ut i ny upplaga och i något utökad version.

Arbetet med boken om gatunamnen gav snart insikten att kvartersnamnen i många fall var äldre än gatornas namn. Intresset för att forska vidare var väckt!

Som kuriosa kan nämnas att gatunamnsboken gav uppslag till uppskattade konserten Gate upp å gate ner med Bel Cantokören tidigare i höstas. Om det var boken som gjorde konserten efterfrågad eller om det var konserten som ökade intresset för nya boken vill Peter Kristensson inte uttala sig om.

 

Norrköpings kvartersnamn
Norrköpings kvartersnamn. När Norrköping byggdes upp igen efter den stora branden ritades nya kartor.

 

När Peter Kristensson nu släpper sin andra bok så återvänder han till Gamla Norrköpings lokaler på Järnbrogatan. Föreningens rum, möbler, böcker och inventarier tar en verkligen tillbaka i historien. Och det är det som Peter nu också gör med sin bok om Norrköpings kvartersnamn där det börjar tidigt 1700-tal när Norrköping reser sig ur askan.

Boken som är på drygt 200 sidor innehåller 1.300 kvartersnamn. Kvartersnamn är unikt för Sverige och återfinns annars bara i några fall i Finland och en före detta svensk koloni.

Det är främst de äldre kvarteren som har en platsspecifik bakgrund till namngivningen då de kan vara uppkallade efter betydelsefulla borgare eller verksamheter. På senare tid så är det kanske olika företeelser och yrken som får vara förebild.

I några fall finns kopplingar till när ryssarna (och svenskarna själva) brände ner Norrköping till grunden 1719, förutom några hus i stadens västra utkant. I dess kölvatten finns både kvarteret God vän och systerkvarteret Danserskan.

Man kan se boken på två olika sätt. Dels ges en historisk bild, om än komprimerad, av Norrköping och hur förändringar sker även i nutid. Dels som en uppslagsbok där man hämtar fakta om stadens kvarter. Ja stadens kvarter är det, då det i ytterområdena bara är Åby som fått några kvartersnamn i Stationsgärdet.

 

Peter Kristensson
Föredrag. Peter Kristensson berättade om arbetet med sin bok och bjöd på exempel om några av kvartersnamnens tillkomst.

 

Boksläppet hölls hos föreningen Gamla Norrköping en regnig fredagskväll. Redan från när porten öppnades kl 17 kom besökare i en jämn ström fram till kl 18 när Peter höll ett initierat föredrag om sin bok och om några av kvartersnamnens tillkomst.

Peter Kristensson har nu lämnat Sveriges Radio för att ägna sig åt sitt historiska intresse och arbete med släktforskning. Han lovade inte, men antydde, att det kan komma en ny bok inom en snar framtid.

© Text och foto: Sven Åke Molund

FAKTABOK

Norrköpings kvartersnamn
Peter Kristensson
Klingsbergs förlag, 2018

LÄNKAR
Klingsbergs förlag hemsida
Norrköpings historia hemsida
Gate upp å gate ner med Bel Cantokören reportage Kultursidan.nu 20/9 2018
Peter Kristensson skriver om kvarteren reportage Kultursidan.nu 25/1 2018
En slottstrubadur på ryssens God vän reportage Kultursidan.nu 6/8 2016
Historia och tankar bakom gatornas namn recension Kultursidan.nu 16/12 2014
Boken om Norrköpings gatunamn släppt reportage Kultursidan.nu 30/11 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Peter Kristensson släppte kvartersbok

  1. Pingback: Upplev Norrköping med Emelie Schepp – KULTURSIDAN.nu