• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Adolphson & Falk kommer till Arbis

Adolphson & Falk
50 +. Adolphson & Falk började göra musik ihop redan 1968, jubileet firas med nysläppt album och turné.

 

Synthpoparna stack ut på svenska

 

NORRKÖPING Blinkar blå. Adolphson & Falk firar 50 år med nysläppt album och jubileumsturné. Det stilbildande synthparet kommer till Arbis 7 december i sällskap med Eldoradomedarbetarna Greg FitzPatrick och Dagge Lundqvist.

Svenska kultbandet Adolphson & Falk kommer till Arbis 7 december.  För oss som var tonåringar på 1980-talet gav det stilbildande bandet texter med både vardagsrealism och tekniknörderi.

Adolphson & Falk var stilbildande för svensk popmusik. Det var inte mycket som skrevs på svenska men den här duon gjorde det med bravur.

Duon, som träffades och började göra musik ihop under slumpen 1968, firar nu 50-årsjubileum med både nysläppta albumet ”50” och turné.  På 1970-talet medverkade i de i melodifestivalen och var låtskrivare åt Barbro Hörberg och Anita Lindblom.

Tomas Adolphson och Anders Falk fick så småningom ett nära samarbete med Kjell Alinge och radioprogrammet ”Eldorado”. Specialbeställda Blinkar blå blev i stort sett programmets signaturmelodi och Mer jul är i dag en av de låtar som spelas mest i Sverige under juletid.

– För att få en hit behövs det finnas vissa nycklar för att det ska gå ihop. Det måste vara en stark melodi, en röst som ligger rätt emot tänkt publikgrupp. En text som säger något utan att vara för banal. Det gäller också att ha ett sound som är rätt för tiden, förklarar Anders Falk.

 

Adolphson & Falk
Inte bara nostalgi. Adolphson & Falk fortsatte att utveckla sin musik även efter synthvågen.

 

Anders Falk beskriver synthens betydelse på 1980-talet som jämförbar med vad elgitarren var för musiken under 1960-talet och 1970-talet. Dock spelade man fortfarande in analogt.

Synthpopen var ny på 1980-talet och kom att ge den där rätta ljudbilden till den musik som Adolphson & Falk skapade. Tack vare radioprogrammet ”Eldorado” kom de i kontakt med personer som blev betydelsefulla. Inte minst Greg FitzPatrick som var den som presenterade synthen för dem. En annan var Dagge Lundquist som var den som spelade in och mixade deras plattor. Båda står på scenen under jubileumsturnén.

En av de låtar på 1980-talet som var en stor inspirationskälla för Adolphson och Falk var Phil Collins In The Air Tonight. 

– Rymdtemat har alltid passat mycket bra ihop med synthmusikens ljudvägg, menar Anders Falk.

I dag är deras texter lite mera åt det naturvetenskapliga hållet. För mig själv är nog plattan ”Med rymden i blodet” den som är mest signifikant för gruppen.

Idag har de epitet som klassiker och kultband. Nostalgifaktorn är hög och det ska bli väldigt kul att se dem spela live igen. Det kommer definitivt bli en promenad i minnesbanken från tonåren.

© Text: Christina Wernersson
© Pressfoto: Adolphson & Falk

ARBIS BAR & SALONGER Norrköping

7 december 2018
Adolphson & Falk
Jubileumsturné – ”50”
Samarr: Skrikhult Productions

MUSIKER
Tomas Adolphson: Sång, gitarr och mandolin
Anders Falk: Sång och gitarr
Greg FitzPatrick: synthesizers
Dag Lundquist: Trummor och percussion
Hans Loelv: Dragspel & keyboard
Magnus Marcks: Bas

LÄNKAR
Adolphson & Falk hemsida Facebook
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook konsertinfo

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Adolphson & Falk kommer till Arbis

  1. Pingback: Allsång med Adolphson & Falk på Arbis – KULTURSIDAN.nu