• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Allsång med Adolphson & Falk på Arbis


Jubileumsglädje. Adolphson & Falk landade på Arbis scen i helgen. Duon har jobbat ihop sedan 1968, de slog igenom tidigt 1980-tal.

 

En del av mitt livs soundtrack

 

RECENSION/ NORRKÖPING Tonårsnostalgi. Adolphson & Falks jubileumsshow på Arbis var definitivt inte ett svart hål, det var en nebulosa som exploderade i ett euforiskt glädjerus. Allsången blinkade blå och snart blev det Mer jul.

Publiken är på plats tidigt till Adolphson & Falks 50-årsjubileumsshow på Arbis Bar och Salonger; det sorlas, minnen byts. Bakgrundsmusiken innan konsertstart är hitsen från 1980-talet. Jag färdas tillbaka till mina tonår då jag lyssnade på Trackslistan varje lördag klockan 13.00 med laddad kassettbandspelare.

Adolphsson & Falk hörde definitivt till mina tonårsgurus och denna fredagskväll ger mig en episk nostalgitripp där jag flanerar på minnenas estrad. Duon har många texter som refererar till de där tysta nattimmarna, de jag var beroende av för att känna mig hel i kropp och själ. Musik som definitivt varit en stor del av mitt livs soundtrack.

 

Adolphson & Falk
Blinkar blå. Anders Falk har inte släppt gitarren.

 

Hardcorefansen är med från start. Allsången går genom varenda låt, med rungande applåder och busvisslingar efteråt. Showen är väl genomtänkt, videoväggen blandas med Greg Fitzpatricks snygga syntkonst och fotografier genom Adolphson & Falks 50-åriga karriär. Både ljudet och ljusshowen ligger perfekt mot deras musik. Hjärnsynapserna går i ett euforiskt lyckorus.

Kultduons texter har realismens poesi men det är också många existentiella och filosofiska tankegångar i det hela. Tidlöst. Hela tiden tänker jag att nu går det nog inte att få någon mer favorit serverad men de facto är att de gjort så många bra låtar.

I mellansnacken berättar de sin historia, hur en livslång vänskap inleddes när de möttes i lumpen 1968. De hade alltså jobbat ihop i nästan 15 år, bland annat skrivit melodier för Barbro Hörberg, när Riksradions musikproducent LG Nilsson sammanförde dem med syntproffset Greg Fitzpatricks 1981.

Det var nu som de blev ständigt återkommande inslag i radioprogrammen Eldorado och Metropol, som tillsammans med Tracks var de radioprogram som varenda tonåring lyssnade på.

 

Adolphson & Falk
Tekno-tango. 1-0-0-1-0, vi måste värna om vår vänskap, undvika bråk
1 0 0 1 0, vi måste tala samma språk.

 

Kvällens show bjöd bland annat på favoritlåtar som Blinkar blå, Från min radio, Mr Jones maskin, Hav, Mer Jul, I nattens lugn och 1-0-0-1-0. För mig blev det här en konsert som kommer att ligga i topp 5 av 2018 års konserter.

Var ni inte på plats på Arbis Bar och Salonger 7 december så hoppas jag att ni köpt biljett till någon av de andra konsertställena. Missar man denna 50-årsjubileumsshow så får man skylla sig själv. Det var galet bra!

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Lena Ljungars och Christina Wernersson

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157701270313732

ARBIS BAR & SALONGER Norrköping

7 december 2018
Adolphson & Falk
Jubileumsturné – ”50”
Samarr: Skrikhult Productions

MUSIKER
Tomas Adolphson: Sång, gitarr och mandolin
Anders Falk: Sång och gitarr
Greg FitzPatrick: synthesizers
Dag Lundquist: Trummor och percussion
Hans Loelv: Dragspel & keyboard
Magnus Marcks: Bas

LÄNKAR
Adolphson & Falk hemsida Facebook
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook konsertinfo
Adolphson & Falk kommer till Arbis reportage Kultursidan.nu 1/12 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.