• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Upplev Norrköping med Emelie Schepp


Sjöjungfru. Emelie Schepp släpper nya kriminalromanen Broder Jakob samtidigt som Upplev Norrköping presenterar en guidad stadsvandring i fiktiva åklagaren Jana Berzelius fotspår.

 

Peter Kristensson i Janas fotspår

 

NORRKÖPING Gå i Jana Berzelius fotspår i sommar. Peter Kristensson möter Emelie Schepp samtidigt som Jana Berzelius värld möter det verkliga och historiska Norrköping. Upplev Norrköpings nya guidade tur startar i Knäppingsborg.

Att åklagaren Jana Berzelius bor i Knäppingsborg har knappast undgått dem som läser Emelie Schepps kriminalromaner. Den här veckan släpps Broder Jakob, femte boken i serien. Författaren möter, sin vana trogen, sina läsare i bokaffärer och varuhus, med start till sjöss idag på ett kryssningsfartyg.

Här i Norrköping presenteras nyheten att den som vill kan gå en guidad tur i Jana Berzelius kvarter i sommar. Det blir en traditionell dokumentär guidning utan dramatiserade inslag, fast med en och annan spännande berättelse.

– Jag är enormt hedrad och stolt över att få visa upp min deckarstad, säger Emelie Schepp i kommunens pressmeddelande.

En blygsam formulering. Initiativet kommer från den trefaldiga vinnaren av utmärkelsen ”Årets deckarförfattare” själv. Ett treårigt avtal ger kommunen rätt att arrangera guidningarna utan att det kostar något att få dra nytta av de spännande romanernas popularitet.

– Fröet kommer från Henrik och Emelie Schepp och sedan arbetade vi vidare. Vi bad Peter Kristensson att skriva manus, berättar Norrköpings turistchef Christina Leinonen som är glad över att kunna erbjuda både Norrköpingsbor och besökare ytterligare en anledning att se sig om i Norrköping.

– Deras vinning är att stärka Emelie Schepps varumärke, en win-win-situation, säger Christina Leinonen och tillägger att där kan finnas möjlighet till VIP-guidningar där kriminalförfattaren själv medverkar med läsning och publiksamtal.

 

Peter Kristensson
Musikalisk stadsvandring. Körmedlemmen Peter Kristenssons kunnande om Norrköpings gator kom väl till pass när Bel Cantokören gjorde musikalen Gate upp å gate ner i höstas.

 

– Jag såg att en fransk journalist gjorde en intervju med Emelie i vintras och då fick en privat guidad tur i Norrköping, berättar Peter Kristensson som nu putsar på guidemanus.

Han såg de många uppmuntrande kommentarerna – ”Ja, Norrköping tål att visas upp” och ”Kul, vore trevligt att ta en rundvandring, I Jana Berzelius fotspår eller liknande.” – när Emelie postade bilden på sitt Facebookkonto. Att det redan var på gång avslöjades inte då. Men nu!

Premiärvandringen äger rum 28 maj. Den guidade turen kommer att ta en dryg timme med 8–10 stopp i Industrilandskapet. Även om böckerna utspelas på fler platser i och utanför centrala Norrköping så begränsas vandringen dit, allt enligt beställaren Christina Leinonens önskemål.

– Hade det varit en busstur så hade det ju gått. Men eftersom Jana Berzelius bor i Knäppingsborg så är det därifrån vi utgår, säger Peter Kristensson.

I det manus han filar på nu ingår hur platserna används i böckerna men också verkligheten. Jana Berzelius värld möter det verkliga och historiska Norrköping.

Den historieintresserade journalisten, som kan mer om Norrköpings gator och kvarter än de flesta, kände väl till Emelie Schepps kriminalromaner innan han fick uppdraget. Det ska finnas inslag från alla fem böckerna i den guidade turen.

– Det är klart att det är roligt att en bok utspelar sig i en miljö man relaterar till, verkliga platser man kan besöka, säger Peter Kristensson som nu läser Broder Jakob för att kunna komplettera sitt uppdrag.

Peter Kristensson kommer själv att stå för en del av guidningarna. Även andra guider i kommunen får anledning att läsa deckare för att uppdatera sitt kunnande om Norrköpings undre värld, en fiktiv sådan.

© Text och arkivfoto: Ann-Charlotte Sandelin

© Pressfoto: Emelie Schepp

INDUSTRILANDSKAPET Norrköping

Sommaren 2019 Premiär 28/5
Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår
Manus: Peter Kristensson
Prod: Upplev Norrköping

 

EMELIE SCHEPP

Broder Jakob – boksläppsturné/Norrköping

23/3, 10.00-15.00
Ica Maxi/Ingelsta

26/3, 15.00-16.30
ICA Kvantum Klockaretorpet

26/3, 17.00-18.30
Citygross

26/3, 19.00-21.00
Akademibokhandeln Domino kundkväll, (FÖRANMÄL)

LÄNKAR
Emelie Schepp hemsida Facebook
Peter Kristansson/ Klingsbergs förlag hemsida
Norrköpings historia hemsida
Upplev Norrköping deckarvandring

ARTIKLAR OM EMELIE SCHEPP
Hög puls i Emelie Schepps Pappas pojke recension Kultursidan.nu 6/9 2017
Emelie Schepp släppte fyran med fansen reportage Kultursidan.nu 22/8 2017
Schepps Prio ett både kuslig och välskriven recension Kultursidan.nu 17/5 2016
Emelie Schepp greppar ambulansvården intervju Kultursidan.nu 23/4 2016
Skyhög spänningsnivå i Schepps Vita spår recension Kultursidan.nu 25/5 2015
Emelie Schepp skriver om det fördolda reportage Kultursidan.nu 15/5 2015
Emelie Schepp skriver kontrakt med W&W reportage Kultursidan.nu 5/2 2014
Makaber debut av Schepp gläder recension Kultursidan.nu 6/6 2013

ARTIKLAR OM PETER KRISTENSSON
Peter Kristensson släppte kvartersbok reportage Kultursidan.nu 2/12 2018
Gate upp å gate ner med Bel Cantokören reportage Kultursidan.nu 20/9 2018
Peter Kristensson skriver om kvarteren reportage Kultursidan.nu 25/1 2018
En slottstrubadur på ryssens God vän reportage Kultursidan.nu 6/8 2016
Historia och tankar bakom gatornas namn recension Kultursidan.nu 16/12 2014
Boken om Norrköpings gatunamn släppt reportage Kultursidan.nu 30/11 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Upplev Norrköping med Emelie Schepp

  1. Pingback: Emelie Schepps Jana på Peters gator – KULTURSIDAN.nu