• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emelie Schepps Jana på Peters gator


Mordplats? Peter Kristensson och Emelie Schepp presenterade Norrköpings nya deckarvandring som lutar sig på både kriminalromanerna om åklagaren Jana Berzelius och faktaböckerna om Norrköpings gatunamn och kvarter.

 

Rysliga miljöer med lokalhistoria

 

NORRKÖPING Inga tunnlar men stadens äldsta källare. Peter Kristensson guidade vid presspremiären som går i deckarförfattaren Emelie Schepps fotspår. Intresset är stort för stadsvandringen som blandar fiktiv rysarmiljö med lokal historia.

Det var faktiskt författaren Emelie Schepp som kläckte idén och kontaktade kommunens turistchef Christina Leinonen vid dåvarande Upplev Norrköping. Uppdraget att skriva stadsvandringen gick till historiekunnige Peter Kristensson, känd för sina böcker om Norrköpings gatunamn och kvartersnamn.

Med tanke på att Emelie Schepps böcker om åklagaren Jana Berzelius har sålts till 40 länder så är det inte svårt att räkna ut att det här drar turister, både svenska och utländska. Några av sommarens 14 vandringar är redan fullbokade berättar Christina Leinonen.

– Hur många har läst någon eller alla böckerna, frågar Peter Kristensson när promenaden startar i Knäppingsborg.

Många händer flyger upp. Peter Kristensson har skapat ett spännande koncept med flera bottnar. Deckarvandringen väver ihop den fiktiva Jana Berzelius Norrköping med stadens historia. Det gör att icke bokläsare också får lära känna karaktärerna. Själv har jag med stor behållning läst alla fem böckerna.

 

Chamberts plats
Minipark. Chamberts plats har sin betydelse. Till vänster i bild skymtar gamla Pingstkyrkan som byggts om till bostäder.

 

Promenaden tar oss till mörka gränder och mordplatser runt Motala Ström. Vi går över broar, nerför trappor och får uppleva bostäder, byggnader och platser där böckernas händelser utspelar sig. De tio stoppen med start och slut i Knäppingsborg tar cirka en timme och en kvart.

Peter Kristensson läser en scen ur debutromanen Märkta för livet. Medan Jana Berzelius tittar ut genom fönstret över Strömmen får vi en kort personbeskrivning, om hennes dubbelnatur som en lagens väktare men också om hennes förflutna som tränad barnsoldat.

Ordet Knäppingsborg kan härledas till flera olika delar. Till den danska vikingen Knäpp, till orden knapp, knäpp och klippa. I dokument från 1300-talet står skrivet om planer på att bygga en borg. Vid utgrävningar på bland annat Skolgatan har det hittats rester av borgväggar.

På 1700-talet gick strömfåran ända upp till Restaurangtorget inne i kvareteret. Här fanns en snus- och mjölkvarn som sedan flyttades till Djurön 1911, tillverkningen lades sedan ner 1952.

 

Emelie Schepp
Stadsskildrare. Emelie Schepp befolkar sitt Norrköping med personer på båda sidor om lagen.

 

Varför blev det Norrköping i böckerna?

– När jag började skriva fick jag rådet att befinna mig i en stad som jag känner, därav Norrköping, berättar Emelie Schepp som bodde och arbetade i Norrköping i 15 år innan hon och maken Henrik flyttade till Motala där hon växte upp.

Ibland har konstnärlig frihet fått råda. Som att Janas lägenhet med utsikt över Strömmen i verkligheten är ett kontorslandskap.

– Ibland har jag tänkt ut en plats från början men fått ändra till en annan för att det ska vara möjligt. Jag ville från början att morden i Broder Jakob skulle ske i tunnlar under Knäppingen men det var omöjligt när vidare research gjordes, säger Emelie Schepp som brukar gå runt i Norrköping för fånga miljöerna och få inspiration till sina böcker.

– Janas Norrköping är lika mycket mitt Norrköping!

 

Stopp i Industrilandskapet
Prång. Alltför små utrymmen går inte att besöka men här i gränden vid Louis De Geer kan Peter Kristensson stanna upp och låta berättelsen ha sin gång.

 

Med Emelie Schepps fem böcker om Jana Berzelius har Peter Kristensson fått gallra hårt för att få till en bra och fungerande stadsvandring.

– Vid varje stopp kommer en scen läsas upp, vyer som betytt mycket för handlingen. Stoppen knyter ihop karaktärerna med stadshistorien. Jag har gått promenaden på kartan, i huvudet, på datorn och slutligen på riktigt. Vänner och familj har fått ställa upp som försökskaniner för att få ihop det hela, säger Peter Kristensson.

Vandringen går vidare. Till Gamla torget, stadens vagga, till Chamberts plats och andra välbesökta platser i Norrköping. De inflikade berättelserna om Jana och andra personer i böckerna fördjupar intresset. Så gör också berättelsen om Norrköpings historia, från laxfisket i Strömmen till Campusbron.

Och visst sitter poliskollegerna Henrik och Mia och fikar på ett känt fik. För att inte tala om hur författaren på ett smart sätt väver in Arbetets museum när hon jagar barndomens vän och nuets fiende Danilo runt byggnaden på Laxholmen.

Emelie har fått frågan om att filmatisera böckerna. ”Om de filmas i Norrköping” Är hennes svar.

© Text: Christina Wernersson
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Christina Wernersson

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Debut i  Knäppingsborg

LÄNKAR
Emelie Schepp hemsida Facebook
Peter Kristansson/ Klingsbergs förlag hemsida
Norrköpings historia hemsida
Upplev Norrköping deckarvandring

Upplev Norrköping med Emelie Schepp reportage Kultursidan.nu 20/3 2019

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.