• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gate upp å gate ner med Bel Cantokören


På kroken. Nunnorna i Askeby kloster hade rättigheterna till laxfisket i Strömmen på medeltiden.

 

Norrköpings historia gör revy

 

NORRKÖPING Med raska kliv på Norrköpings gator genom historien. Det startar med hövdingen Knäpp som vill bygga en stor borg. Sång, musik och dramatik gör en hel revy när Bel Cantokören bjuder på en humoristisk stadsvandring i Hörsalen på lördag.

– Någon i kören fick idén från min gatunamnsbok. Själv är jag helt oskyldig, berättar Peter Kristensson glatt.

Den historieintresserade journalisten är en välkänd profil i Norrköping, inte minst sedan Peter Kristensson släppte sin bok om Norrköpings gatunamn för några år sedan. Att han är körsångare i Bel Cantokören är kanske inte lika känt.

– Det är jätteroligt – och lite märkligt. Det märks att gatorna är ett användbart sätt att berätta Norrköpings historia på.

 

Gate upp å gate ner – en fabrikör och en borgmästare
Historiskt ögonblick. Fabrikör Körner lämnade in förslaget till magistraten att ordna med gatunamn och kartor över Norrköping inför riksdagen som skulle hållas 1769. Fast riktigt så presenteras det inte här.

 

Passande nog hänger tavlor med Norrköpingsmotiv på väggarna i Hemgårdens stora samlingssal där Bel Cantokören repeterar. De senaste veckorna har repetitionerna varit intensiva. Dirigenten Michael Bruze leder inte bara kören. Vid sin sida har han också en kompgrupp ledd av pianisten Marcus Österlund. Det borgar för en musikalisk historielektion med sväng.

Sångerna klingar och texterna sitter riktigt bra när jag får titta in tre dagar före premiär. Två konserter/föreställningar ska det bli, båda nu på lördag i Hörsalen.

Bel Cantokören gjorde som den brukar när det är nya projekt på gång. Körmedlemmarna fick säga hur de ville medverka. Några kliver fram som solister, skådespelare, alla sjunger i den stora kören och några i mindre ensembler. Gatunamnsrevyn bygger på omväxling.

– Vi har delat upp oss i olika arbetsgrupper för scenografi, teknik, marknadsföring, sångtexter, berättar Peter Kristensson.

 

Johan Pettersson och Jakob Sjöberg
Teaterkompetens. Johan Pettersson har skrivit manus och regisserar. Jakob Sjöberg är en av projektets extrainkallade skådespelare.

 

– När vi kom igång nu efter sommaren var det riktigt roligt, säger regissören Johan Pettersson.

Johan Pettersson anlitades för att skriva manus för ett år sedan. Det skulle vara historia men också underhållande. Att skriva humor är inte helt enkelt, för den som putsat på orden försvinner överraskningsmomentet.

Sommaruppehållet efter vårens repetitioner var det som behövdes för att det skulle kännas fräscht även för honom.

– Det är historiskt korrekt, välskrivet men också roligt. Johan har tagit sig dramatiska friheter, kommenterar skådespelaren Jakob Sjöberg som kallats in till vännens projekt.

– Jag ska spela Sveriges första socialdemokratiska statsminister i några sekunder, avslöjar han.

 

Gate upp å gate ner
Laddat. Legenden berättar om danske vikingen Knäpp som byggde en borg där sju vägar möttes.

 

Men tusen år tidigare sitter danske vikingen Knäpp med sin stenhög, just där sju vägar möts. Inte vill han flytta på sig när folk vill gå förbi. Stämningen kan bli laddad och svärd dras ur skidan.

”Bygga upp en stor borg, med en liten hög”, sjunger Knäpp, som gestaltas av Patrik Ernfridsson. Låten är känd, texten har skrivits om en smula. Den följs av fler allteftersom århundradena passerar i rask takt. När de visionära nunnorna fiskat klart kommer Louis De Geer spatserande…

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157671459418607

HÖRSALEN Norrköping

22 september 2018 kl 15 & 19
Gate upp å gate ner
En musikalisk stadsvandring genom Norrköpings historia
Bel Cantokören
Manus o regi: Johan Pettersson
Dirigent: Michael Bruze
Kapellmästare: Marcus Österlund
Michael Lindholm, gitarr, Niklas Lindblom, bas, Joakim Sandén, trummor

LÄNKAR
Bel Cantokören hemsida Facebook FB-evenemang
Norrköpings historia hemsida
Boken om Norrköpings gatunamn släppt reportage Kultursidan.nu 30/11 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gate upp å gate ner med Bel Cantokören

  1. Pingback: Upplev Norrköping med Emelie Schepp – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Peter Kristensson släppte kvartersbok – KULTURSIDAN.nu