• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pontus Raud och Viola Tar på Konstforum


Vem är människan? Pontus Raud låter i sina målningar gestalterna relatera till andra personer, till samhället och till naturen. Sevärt och tänkvärt på Konstforum.

 

Vad händer om det fattas oss?

 

NORRKÖPING Vi måste dela med oss av vår historia. Endast på det sättet kan vi kämpa mot de mörka krafterna. Utsatta och sårbara är gestalterna i Pontus Rauds och Viola Tars utställningar på Konstforum.

Vi människor är relationsvarelser. Vi överlever inte om vi inte får närhet och beröring, vi behöver ha någon att prata med och dela tankar och åsikter med. En fysisk person och inte bara någon imaginär person på nätet eller sms. Men vad händer om det fattas oss? Eller om vi lever parallellt utan att egentligen ta kontakt eller saknar förmågan att ta kontakt.

Om det handlar de två utställningar som just nu visas på Konstforum. Pontus Rauds målningar i utställningen ”Nödvändiga relationer” och i fotografen Viola Tars bilder. Det finns en samklang, båda skildrar människornas utsatthet och sårbarhet i sina bilder.

 

Viola Tar
Naturvarelse. Viola Tar porträtterar människor och landskap i sin utställning i Studion.

 

Viola Tar

 

Viola Tar har en vägg med porträtt av människor och landskap som på olika sätt är kontaktsökande. Viola Tar är en ung fotograf från Småland som bor i skogen. Hon fotograferar gärna analogt och vill att hennes bilder ska visa möten mellan människor, gärna normbrytande.

Det är framför allt tre stora bilder jag stannar upp inför, de handlar om psykisk ohälsa, tror jag. En kvinna som står upp och kämpar sig igenom massa blommor. På nästa bild ligger hon ner i gräset och på den tredje har hon krupit ihop under ormbunkar.

Bilderna är spännande för man kan tolka dem på olika sätt, läser man dem från ena hållet kan de gå från kamp till uppgivenhet. Ser man dem från andra hållet går de från uppgivenhet till kamp.

 

Pontus Raud
Måleri. Pontus Rauds solbadande människor. Associationerna kan ta olika banor.

 

Pontus Raud

 

Pontus Raud har en vägg med målningar på människor där alla solbadar. Att de bär badkläder gör dem sårbara och utelämnade. Det blir skrämmande i en av hans målningar som också visar på hur oförberedda vi är i dag på att möta de mörka krafter som stigit fram. När en grupp personer klädda i badkläder möter en demonstration från Nordiska Motståndsrörelsen, det sköra möter det hårda, det är så man ryser.

Pontus Raud gör något roligt i några av sina målningar, han målar två personer men i han skissar att de bytt plats. Det ger liv och intrycket av att de verkligen har en relation.

– Varje person, varje målning är en historia som jag vill berätta, säger han.

Begreppet kausalitet, orsakssamband, är viktigt För Pontus Raud. Därför har han gett utställningen titeln Nödvändiga relationer. Han skriver ”Hur vi uppfattar världen är en berättelse om hur vi hanterar relationer. En mäng relationer tar plats i våra sinnen. Det finns inga avstånd i en relation. En relation är märkligt närvarande i oss”.

 

De två utställningarna på Konstforum handlar om nödvändigheten av relationer., Mänskliga möten, fysiska möten, möten där vi inte kan vara anonyma utan måste dela med oss av vår historia. Endast på det sättet kan vi kämpa mot de mörka krafterna.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

PONTUS RAUD – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Pontus Raud

VIOLA TAR – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Viola Tar

KONSTFORUM & STUDION Norrköping

Hösten 2018

8–23 september 2018
Pontus Raud
Nödvändiga relationer
Måleri, grafik

8–23 september 2018
Viola Tar
Fotografi

29 september – 14 oktober 2018
Mats Lydén
Måleri
Anders Adelgren
Måleri

29 september – 14 oktober 2018
Jan Allan
Fotografi

20 oktober – 4 november 2018
Anette Hammarén
Måleri, grafik
Nina Kerola
Måleri
Stina Eidem
Måleri

21 oktober – 4 november 2018
Moa Liverstam
Fotografi

10–25 november 2018
Per Serre
Måleri

11–25 november 2018
Anna Julkunen
Fotografi

1–16 december 2018
Östgötaforum

LÄNKAR
Pontus Raud hemsida
Viola Tar hemsida
Konstforum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pontus Raud och Viola Tar på Konstforum

  1. Pingback: Moa Liverstams fotografi i Studion – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Hammarén, Kerola och Eidem ställer ut – KULTURSIDAN.nu