• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stig Jacobsson om svensk guldålder


Den svenska operans främjare. Gustav III tillsatte först Johann Gottlieb Naumann som chef för Kungliga Operan. Josef Martin Kraus var den tredje på posten.

 

Gustav III skrev svenska sångtexter

 

SÖDERKÖPING 1772–1792 var en guldålder för svensk kultur. Höstens Musikkåserier lånar Esaias Tegners ord – ”Där låg ett skimmer över Gustavs dagar”. Först om operan, kungen vill höra sång på svenska.

”Där låg ett skimmer över Gustafs dagar”. Det är titeln på Stig Jacobssons musiklyssningsserie den här hösten. Han inledde sina populära musikkåserier på tisdagskvällen på Stinsen. Och han gav som vanligt en intressant inblick i musikhistorien.

Det var skalden Esaias Tegnér som skrev de berömda orden:

Där låg ett skimmer öfver Gustafs dagar,
fantastiskt, utländskt, flärdfullt, om du vill,

Han skrev dem till Svenska akademiens femtioåriga minneshögtid den 5 april 1836. Texten illustrerar på ett romantiskt sätt Gustav III:s tid som en kulturell guldålder. Den så kallade gustavianska tiden varade bara 20 år, från 1772 till 1792. En kort men intensiv period, ett uppsving i den svenska musikkulturen.

– Det svenska hovet var musikintresserat sedan tidigare. Kungliga hovkapellet hade redan grundats år 1526. Det var visserligen litet och bestod mest av blåsare. Men nu är det världens äldsta, ännu existerande orkester, berättar Stig Jacobsson.

 

Stig Jacobsson
Levandegör. Stig Jacobssons Musikkåserier är mycket uppskattade.

 

Gustav III älskade det franska och det spelades mycket fransk musik under hans tid. Emellertid ville han att de operor som framfördes skulle sjungas på svenska. Han bidrog själv med texten till flera av dem.

Kungliga Operan startade sin verksamhet i augusti 1782.  Tjänsten som musikalisk ledare erbjöds en viss Antonio Salieri. Han tvingades dock tacka nej eftersom han inte fick lov att lämna hovet i Wien där han var anställd som hovkapellmästare. Långt efter sin död har samme Salieri kommit att bli en kändis i och med filmen Amadeus.

I stället gick tjänsten till tre tyskar efter varandra: Johann Gottlieb Naumann som lockades från  Dresden, Georg Joseph Vogler från Würzburg och Joseph Martin Kraus som redan var verksam i Sverige.

Stig Jacobsson bjuder på smakprov ur operor som de komponerade för Stockholmsoperan. Bland annat ur Naumanns opera Gustaf Wasa, med text av Gustav III och Johan Henrik Kellgren. Den patriotiska operan gjorde stor succé och spelades hundra gånger.

Efter att Gustav III mördats ebbade musikintresset vid hovet ut. Alla de verk vi får lyssna till är bortglömda. Bortglömd är däremot inte den person som Stig Jacobsson kommer att berätta om vid nästa musiklyssning, nämligen Carl Michael Bellman.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Arkivfoto: Boy Svedberg
Konstnärer: Friedrich Gotthard Naumann (Johann Gottlieb Naumann), Alexander Roslin (Gustav III), okänd artist (Joseph Martin Kraus)

STINSEN Söderköping

Hösten 2018 kl 17.30
Där låg ett skimmer över Gustavs dagar
Musikkåserier
Stig Jacobsson
Arr: Söderköpings Kulturkontor samt Folkuniversitetet

18 september
Den gustavianska operan

2 oktober
Kretsen kring Bellman

23 oktober
Hovkapellet

20 november
Slutet på en guldålder

LÄNKAR
Där låg ett skimmer text
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Stig Jacobsson om svensk guldålder

  1. Pingback: Fredman och Kraus i Bellmans vänkrets – KULTURSIDAN.nu