• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

O/krönta drottningar i KariN:s höst


Drottningen som inte ville. I En FRID(A) för själen berättar Anna Bromee om Anni-Frid Lyngstad.

 

Skröna, sånger, film och dans

 

NORRKÖPING Krönta och okrönta. Riksteaterföreningen KariN bjuder i höst på drottningar, de som stått på scener hemma och ute i världen, de som suttit på Sveriges tron. Men först en underdånig skröna om Vatten med Stig Östman.

Norrköpingsskådespelaren Stig Östman har turnerat land och rike runt med Torgny Lindgrens skröna om Vatten. Egentligen har han satt den på paus, men nu blir det ”på begäran” i Östra Stenby-Konungsunds bygdegård på Vikbolandet på fredag. Det ser han fram emot, säger att den sitter i korppen, ”den är alltid med mig”.

– Den är stark i berättelsen. Jag har varit mycket på landsbygden med den, i bygdegårdarna i ganska så små byar i Norrland. Där  är ett starkt igenkännande, som om man berättar om dem själva, om deras liv. Och ungdomarna känner igen sina morföräldrar, säger Stig Östman på den mjuka ångermanländskan som han aldrig förlorat.

Med den underdåniga Vatten, en skrivelse från landsbygdens folk till stadens överhet, skrev den nu bortgångne Torgny Lindgren om de strävsamma. Om tjurskalliga karlar och en kärleksfull kvinna. ”Livet och vattnet är ett och detsamma”, citerar Stig Östman.

– Fast en gång kom det fram en man och sade att ”i Sverige har ni ju vatten. I Chile, där är det problem med vatten!”.

 

Siri Derkert Triology
Ur Siri Derkert Triology. Dansaren och koreografen Teresia Björk har gjort både film och en dansföreställning, Etsningar, om den svenska konstnären.

 

Såväl tiljans som tronens drottningar går sedan som en tråd genom höstens program. Kan drömmarnas rike räknas dit? Åtminstone Monica Zetterlund som sjöng Hasse & Tages Var blev ni av ljuva drömmar i Svea hund när det begav sig. Med cabarén, som gör låtens titel till sin egen, gräver Maria Hjalmarson och Lars Örback ur den svenska visskatten i Åby 26 september.

Anni-Frid Lyngstad, en Dancing Queen som inte var helt nöjd med upphöjelsen. Sångerskan hade en karriär redan innan hon blev ABBA-Frida. Väl värd en egen föreställning med Anna Bromee i Skärblacka.

Operadrottningarna – Jenny Lind och Kristina Nilsson är välkända, samtida Signe Hebbes namn har inte bevarats i vårt minne på samma sätt. Sångarna Hanna Fritzson, Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Eric Skarby sjunger och berättar i Hörsalen.

Konst som dans. Och som film. Dansaren och koreografen Teresia Björk gör både och på Konstmuseet och på Teater Bråddgatan 34 i sitt projekt om den uppmärksammade konstnären Siri Derkert, 1888–1973, den första kvinnliga konstnären med separatutställning på Moderna museet. Siri Derkert kanske mest kända och sedda verk kan vara Ristningar i betong, där hon förevigat Fogelstadkretsens kvinnor, på Östermalmstorgs tunnelbanestation i Stockholm.

 

Drottningsylt
Drottningsylt. Josefin Johansson, komiker och artist, och Robert Noack, musikalartist och skådespelare, kokar ihop historien om Sveriges kvinnliga monarker.

 

När så allt detta kokats ihop blir slutresultatet – Drottningsylt. Alla Sveriges kvinnliga monarker på ett bräde med Josefin Johansson och Robert Noack. Historia hoprörd med sång, musik och komik.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Respektive föreställningar/Riksteaterföreningen KariN

RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN Norrköping

Hösten 2018

21 september kl 19 – Östra Stenby/Konungsund bygdegård
Vatten
Stig Östman

26 september kl 19 – Åby Folkets Hus
Var blev ni av ljuva drömmar
Maria Hjalmarson och Lars Örback

3 oktober kl 19 – Hörsalen
Näktergalarna
Hanna Fritzson, Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Eric Skarby

20 oktober kl 18 – Skärblacka Folkets Hus
En FRID(a) för själen
Anna Bromee

24 oktober kl 18.30 – Harlekinen, Norrköpings Konstmuseum
Siri Derkert Triology
Film av Teresia Björk

25 oktober kl 18 – Teater Bråddgatan 34
Etsningar – Dansföreställning
Teresia Björk

22 november kl 19 – Teater Bråddgatan 34
Drottningsylt
Josefin Johansson och Robert Noack

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Bookmark the permalink.