• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Yllefiltar för hela livet på Stadsmuseet


Monogram. En barnsäng bäddad med rent sänglinne, broderade lakan, kudde med örngott och en mjuk och varm yllefilt.

 

Flyttemballage sista stationen?

 

NORRKÖPING Den är varm. Den är tålig mot vatten och eld. Den är slitstark. Filt för livet heter höstens och vinterns stora utställning på Norrköpings stadsmuseum. Mycket nostalgi väcks men också tankar om vad som är hållbart på riktigt.

Nästan alla har vi en relation till yllefilten. Vi som är äldre kommer ihåg sängen därhemma med filten över lakanet, delen med det handbroderade monogrammet skyddade längst upp. Påslakanet var ännu inte uppfunnet.

I en stor utställning på Norrköpings Stadsmuseum som ska värma genom hela vintern påminns vi om många tillfällen där filten spelade en naturlig roll. Det kan vara den nämnda sängen, men ännu längre tillbaka sanatoriet med TBC-sjuka. Men också campingturer eller en övernattning i bilen. En stor kund av filtar var Försvarsmakten, alla som gjort ”lumpen” har legat under ”luckans” grå yllefiltar.

 

Pia Eldin-Lindsten visar Viola Gråstens filt Snark från 1960-talet
Pia Eldin-Lindstén visar Viola Gråstens filt Snark från 1960-talet. Var tid, säsong och användningsområde har präglat filtarnas utseende genom decennierna.

 

Bakom utställningen står filtentusiasten Kristina Lindkvist tillsammans med Pia Eldin-Lindstén. Båda har ett förflutet från Konstfack och båda har arbetat som formgivare åt IKEA. Tillsammans har de skrivit en bok och gjort en utställning, båda med samma titel: Filt för livet. Efter hösten och vintern på Norrköpings stadsmuseum är det tänkt att utställningen ska vandra vidare runt i landet.

Sedan ett par årtionden så finns det ett intresse för yllefilten som inredningsdetalj. Äldre filtar kan betinga stora köpesummor på auktioner och loppis. Pia Eldin-Lindstén berättar om filtar som köpts för 1.500 kronor men som andra kastat i tron att de varit värdelösa.

 

I flyttfirmans tjänst
Slutstation? Som skydd för ömtåliga saker i flyttfirmans tjänst.

 

Här finns många filtar, var och en med med sin historia. Det kan vara sagofigurer som skapades för att trösta småbarn i sina vagnar eller Snarkfilten från Tidstrandsfabriken som Ikea sålde i nio olika färgsättningar, 1963 kostade den 45 kronor och 50 öre.

Filten har fått ny användning sedan den ersatts av syntettäcken när påslakan började komma under 1960-talet. Då blev filtarna främst emballage för flyttningsfirmor, packning av ömtåliga saker vid flyttning.

I samband med räddningsinsatser är filtarna ovärderliga med sina egenskaper. De kan inte jämföras med senare tidens fleecetyg, som är en plastprodukt som dels är lättantändlig och dels inte håller värmen när det är fuktigt och kallt.

 

Norrköpingsfilten till höger
Tuppen. Norrköpingsfilten till höger är en lekfull skapelse skapad av Nils Frödemark.

 

I en hörna av utställningen har Stadsmuseet hämtat filtar ur sina gömmor. Yllefabriken C.L. Svensson & söner verkade i Norrköping från cirka 1877, sedan 1900 i närheten av Bergsbron. Då försvarets efterfrågan av filtar minskade efter Andra världskriget gick företaget i konkurs 1956.

I montern finns även en filt med Norrköpingsmotiv som inte är tillverkad av C.L. Svensson & söner utan är framtagen av Nils Frödemark vid Lennings vävskola.

Ännu en gång presenterar Norrköpings Stadsmuseum en utställning som berör både nuvarande generation och skapar en nostalgikick för oss som varit med ett tag.  Filt för livet är intressant historia om en tid som inte ligger så långt tillbaka men som snabbt kan bli aktuell igen. Alla åldrar har glädje av att besöka den – inte minst för att påminna om hur det var för kanske 40–50 år sedan.

© Text och foto: Sven Åke Molund


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Bilfiltar

STADSMUSEET Norrköping

22 september 2018 – 24 mars 2019
Filt för livet
Utställning
av Kristina Lindkvist och Pia Eldin-Lindstén
I samarbete med Norrköpings stadsmuseum

LÄNKAR
Eldin-Lindstén Design hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.