• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ulla-Pia Könönens Skepnader på Kronan


Komplex. Ulla-Pia Könönens allseende målning Tredje ögat rymmer fyra ögon. Ett i den mönsterrika delen till höger. Den större bilden bygger på bearbetade färglager i botten, ett tunt rosa svep som går över båda delarna, och collaget med kropp och huvud. Insektslik och blomma på samma gång, men samtidigt ses ben sträckas bakåt från kroppen.

 

”Jag har ett konstant missnöje”

 

NORRKÖPING Lager på lager, men de är tunna. Så mycket som Ulla-Pia Könönen skrapar så krävs det stadiga pannåer som ger motstånd. Med ett personligt bildalfabet och fria fantasier intar konstnären Galleri Kronan med utställningen ”Skepnader”.

– Det blir som en reliefmålning i slutändan tycker jag.

Ulla-Pia Könönen reflekterar över Uppe mot, där ett huvud lagts på tvärs över ett ljusfält och får hela bilden att sväva som Chagalls lyckliga brudpar. Konstnären redovisar blandtekniken med olja, akryl och rispapper. Allt ordentligt fäst så att det ska hålla för tid och evighet. På pannå, inte på duk.

– Jag behöver stadigt underlag som ger motstånd och tål mer. Jag har ett konstant missnöje medan jag arbetar. Jag menar inte att jag är arg, men jag är inte nöjd förrän jag är klar.

 

Ulla-Pia Könönen ställer ut på Galleri Kronan
Tema med variationer. Ulla-Pia Könönen ställer ut på Galleri Kronan.

 

Det är mycket pannåerna ska uthärda. Lager av färg, som läggs på och skrapas bort, ristas i, klistras på, skrapas igen, fram och tillbaka i ett arbetets andningsrytm. Det ger en transparans till målningarna. Hela ytan används, behövs en ram målar konstnären dit den själv.

Lika mycket som Ulla-Pia Könönens måleri innehåller återkommande motiv/bildalfabet – oläsliga dagboksblad, hundlika varelser, flytande mönster – lika mycket tillåter sig konstnären att fantisera fritt. Symboliken är ibland tydlig, könsvarelser, ansikten, ibland mer ogripbar, in mot konstnärens privata zoner. Det är komplext, ibland obehagligt och groteskt, ibland nästan vänligt.

Nöjd är hon med Galleri Kronans rymliga och omväxlande lokal där utställningen ”Skepnader” rör sig, ropar mellan rummen. I entrérummet hänger de lite större målningarna i blandteknik. Mänskliga och djuriska. Färgspråket är oftast ljust, motiven är oftare linjerade än fyllda.

Men helt säker kan man aldrig vara. Oljemålningen Flickorna låter enbart två kvinnohuvuden lysa i grönskimrande mörker. Är de under ytan som anas högt uppe eller är de nedanför en hög horisont? Deras hår lyfts uppåt (medan de sjunker).

 

Ulla-Pia Könönen – Behållare
Skrapningar, sträckningar, ristningar. Behållare ingår i serien med olja/temperamålningar.

 

– Ett inre landskap, kommenterar hon Behållare som hänger i det inre rummet, där en serie temperamålningar relaterar till organiska motiv, kanske en frökapsel.

Här leker konstnären även med akvareller, passepartouten bara blir ännu ett lager att måla på. Som drömmar som går i varandra.

Kronans lilla galleri, det minsta rummet, rymmer en serie lite enklare akvareller, åtminstone utan många lager. Några mer åt arkitekturskisshållet, andra mer organiska eller med gestalter.

Två kantiga skepnader rör vid varandra, de kan lika gärna vara astronauter som klädda i traditionell arabisk dräkt. På väg heter bilden.

– Jag tänker på flyktingar, vilket liv de har. Det är ett allvarligt ämne men jag gör det på ett lekfullt sätt. Jag vill inte göra det jättetydligt, hellre symbolisera bilderna så att betraktaren kan använda sin egen fantasi, säger Ulla-Pia Könönen.

– Jag tycker om att experimentera.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Ulla-Pia Könönen – Boplats, Bävan, Tittut

GALLERI KRONAN Norrköping

Hösten 2018
Utställningar

1–16 september
Gebbe Björkman
”Fåglar på mitt sätt”
Olja och akvarell


22 september – 7 oktober
Ulla Pia Könönen
” Skepnader”
Måleri och blandteknik

13–28 oktober
Lina Bjerneld
”Kan inte minnas vem jag var igår”
Måleri

3–18 november
Håkan Wennström
”Jazz Savann och Tombstone Blues”
Teckning, film, objekt

24 november – 9 december
Ann-Mari Tamminen Meuller
”Slaggsten och järnoxid. Ode till ett landskap”
Måleri och objekt

LÄNKAR
Ulla-Pia Könönen hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ulla-Pia Könönens Skepnader på Kronan

  1. Pingback: Ann-Marie Tamminen Meuller på Kronan – KULTURSIDAN.nu