• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Forsberg-Jonsson-Wiehe delar ut en skatt (recension)

Plura
Gura. Plura Jonsson hade hatten på genom konserten.

 

Ton och essens – och kunna sjungas också

 

Mikael Wiehe, Ebba Forsberg och Plura Jonsson har alla formats av musiker och låtskrivare som Bob Dylan och Tom Waits. I fredags gästade de Borgen med en låtskatt – America Songbook – På svenska.

Gitarristen Ola Gustavsson river av ett solo under Neil Youngs Ohio, här översatt till Dödens hav, om skottdramat vid Kent State University 1970, och en man i femtioårsåldern dras med och spelar luftgitarr. Hela han utstrålar, ”Det här är bra! Nu är jag femton år igen.”

 

 

American Songbook – På svenska
Omväxling. Wiehe och Plura i en duo med bandet medan Ebba Forsberg väntar på sin tur.

 

Vad har Mikael Wiehe, Ebba Forsberg och Plura Jonsson gemensamt? De har alla fallit för och formats av musiker och låtskrivare som Bob Dylan och Tom Waits. De har här gett sig ut på turné för att uppträdda med låtar av dessa två nämnda och fler namn ur den amerikanska låtskatten. Men överförd i svensk skrud av Mikael Wiehe som har en lång erfarenhet av att översätta låtar, med en förkärlek för Dylan: Tre skivor med Dylantolkningar har det blivit. 2006 kom Dylan med Totta Näslund och året efter spelade han in Dylan på svenska med Ebba Forsberg. Men redan 1982 tolkade Wiehe Dylan på soloalbumet De Ensligas allé.

Forsberg har även har i sin tur spelat in både Waits och Leonard Cohen. Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen 2009 och Om jag lämnar dig: Ebba Forsberg sjunger Tom Waits. Plura är, vad jag förstått, ny i sammanhanget men har även han låtit sig inspireras av sina idoler.

Det är fans i första hand vi möts av idag. Vi kommer att få höra mycket årtal ikväll, berättar Plura, men erkänner att de inte har full koll på åren. Det berättas många intressanta och roliga anekdoter om och kring låtarna:

Wiehe såg Cohen första gången på 1960-talet när denne började spela in skivor, men idolen försvann så småningom mot ”horisonten” och han lyssnade inte på Cohen på många år.

– Sen kom skivan I´m your man, och jag var vid det laget 44 år, berättar Wiehe. Cohen är tolv år äldre än mig, och jag minns att jag beundrade hur han vid den åldern fortfarande kunde locka en publik. Skratt från publiken.

– Och i dag är jag 70.

 

Mikael Wiehe
Still going strong. Mikael Wiehe.

 

Många av låtarna tar upp samhälliga och/eller rent politiska ämnen som, oberoende av hur länge sedan de skrevs eller vilken tidsperiod de utspelas, känns aktuella ännu idag:

Bruce Springsteens The Ghost Of Tom Joad, här I skuggan av Tom Joad, från 1995 då Springsteen inspirerats av John Steinbecks roman Vredens druvor om den stora depressionen för att skildra den dåtida politiska situationen i USA.

Eller Bob Dylans Ring Them Bells, Ring i alla klockor som Wiehe först trodde handlade om terroristattackerna 11 september men skrevs långt tidigare.

Och Woody Guthries This Land Is Your Land som är kvällens stora klapp- och dansfest bland publiken.

Kvällen bjuder även på låtar om kärlek och relationer som Tänkte jämt på dig där Plura associerar till alla de långa turnéperioder de varit ifrån sina älskade.

Det märks att de tre sångarna och deras medmusiker tycker att det de gör är kul. Som ett gäng kompisar som lirar sina favoritlåtar tillsammans och där andra musikälskare bjuds in att lyssna. Bara att det är ett professionellt och ambitiöst översättningsarbete.

 

Ebba Forsberg
Scenartist. Ebba Forsberg sjunger med en inlevelse som speglas i ansiktet.

 

Det är häftigt hur bra dessa låtar funkar även med svensk text. Det är inga lätta konstruktioner till att börja med. Dels ska översättningen ha kvar både ton och essens, sen ska det gå att sjunga också.

Alla tre är erfarna scenartister, men Ebba Forsberg sticker ut där hon rör sig ledigt på scenen, gör små mjuka handrörelser till musiken och sjunger texterna med en inlevelse som speglas i minspelet.

Konserten flyter på genom den milda augustikvällen och tre extranummer spelas i takt med att ett blått mörker lägger sig över platsen. Det var ungefär hundrafemtio personer i publiken och fler borde ha varit och lyssnat på denna sångskatt.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BORGEN Norrköping

5 augusti 2016
American Songbok – På svenska

Ebba Forsberg, Plura Jonsson, Mikael Wiehe
Arr: United Stage

LÄNKAR
Ebba Forsberg hemsida  Facebook
Mikael Wiehe hemsida Facebook
Plura Jonsson Wikipedia Facebook Fansida/Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Forsberg-Jonsson-Wiehe delar ut en skatt (recension)

  1. Pingback: Mikael Wiehe evigt ung 70-åring i Flygeln (recension) – KULTURSIDAN.nu