• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Blauba turnerar med Luftslott i veckan

Blauba

Luftslott vid Spiral åtbörd. Dansarna i Blauba har skapat en föreställning som turnerar i tre kommuner denna vecka, Valdemarsvik, Norrköping och Söderköping.

 

”Det blev tinnar och torn och godis och glass”

 

”Vi ska ha paljettkostym.” Danskollektivet Blauba siktade mot ett sommarprojekt. Mötet med Norrköpings Konstmuseum gav inspiration och titel – Luftslott. I veckan turnerar de med föreställning och workshop, i Valdemarsvik, Norrköping, Gusum och Söderköping.

Paljetter är inte det jag brukar förknippa med danskollektivet Blauba. Men när Tea Harryson säger ”Vi ska ha paljettkostym” så utgår jag från att det blir paljetter på Blaubas eget vis. Genom åren har scenkostymen varierat, från reskläder till groddräkt.

– Luftslott handlar om illusioner, drömmar, det ouppnåeliga. Samtidigt har vi velat arbeta mer lokalt förankrat, säger Tea Harryson.

I Norrköping hittade de inspiration och sin titel i sommarens stora utställning Luftslott på Norrköpings Konstmuseum. Där och i Söderköping och i Valdemarsvik, inklusive Gusum, har de hållit träffar och samtalat om, ja, om luftslott och drömmar. De har mött barn, pensionärer och nyanlända för att hitta inspiration.

De låter förstå att ”prata med” innehåller mer än bara samtal. De har använt sina kroppar också under förarbetet, låtit deltagarna gå in i workshops.

– När vi pratar med barn så delar vi upp ordet i ”luft” och ”slott”, det blir något lätt mot något tungt och pompöst, fortsätter Sofia Harryson. Det blev tinnar och torn och godis och glass. Medan äldre personer tänker på något rofyllt.

Motsatsparen mellan det lätta och det tunga ska gå igen i kostymerna, glittrande paljetter – och något mer.

 

Blauba repeterar Luftslottet
Paus. De tre dansarna står gemensamt för koreografin till Luftslott. Från vänster Sofia Harryson, Tea Harryson och Lisen Ellard.

 

Efter förarbetet har nästa steg varit att skapa föreställningen. De tre dansarna, systrarna Sofia och Tea Harryson samt Lisen Ellard, har gjort koreografin tillsammans.

Mest har de repeterat på Dansverkstan i Funkishuseet i centrala Valdemarsvik. Den här veckan turnerar de, Sparbankstorget i Valdemarsvik, utanför Konstmuseet i Norrköping, vid Folkets Hus i Gusum och på Rådhusgården i Söderköping. Var och en av föreställningsplatserna har sin egen karaktär, vilket gör att de måste känna på alla olika platser i förväg.

Det är det de gjorde i Norrköping i fredags. När jag träffade dem på gräsmattan framför Konstmuseet har de just bestämt sig för att utgå från skulpturen Spiral åtbörd. Vattnet lekte i bassängen och framför den snurrande skulpturen låg en svart matta. Där gick de igenom sin koreografi och passade samtidigt på att putsa på den. För än är den inte helt klar.  Det parti jag fick se innehöll många parallella rörelser, med en tydlig rytm.

Musiken, som under repetitionen kom från en liten dator, ska höras från lite större högtalare. Norbert Lukacs, en kompositör de tidigare samarbetat med, har gjort musiken till det 24 minuter långa dansstycket. Musiken innehåller element av stråkar.

– Han var med oss i Valdemarsvik en dag när vi arbetade. Han sade att han upplevde något under ytan som kom upp och blev klarare, berättar Sofia Harryson.

– Vi ville också ha beat och puls. Musiken rör sig både med och inte med oss, tar Tea vid.

 

Blauba repeterar Luftslottet
Parallellt. Att tre gör samma rörelse förstärker den. Det händer också att dansarna lämnar det gemensamma uttrycket.

 

Att göra en offentlig dansföreställning kräver stöd, vilket de fått från Dans i Öst (Region Östergötland) och de tre kommunerna. Stödet handlar inte enbart om pengar utan om att få tillgång till repetitionslokaler och inte minst att få hjälp att nå ut med försommarens workshops.

– Under processen har vi träffat många personer. Alla har varit välvilliga och gett oss sådant som pengar inte kan köpa, säger Sofia Harryson uppskattande.

Efter föreställningarna bjuder Blauba in publiken, oavsett ålder, till en kort workshop på plats. De hoppas förstås att alla de som de mött under försommaren dyker upp tillsammans med andra dansintresserade.

Snart tar de på sig paljettkostymerna. Premiär i Valdemarsvik på tisdag. Sedan ger sig Blauba ut på turné.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DANS UTOMHUS

Augusti 2016
Luftslott
Dansföreställning och workshop

Koreografi och dans: Tea Harryson, Sofia Harryson, Lisen Ellard
Musik: Norbert Lukacs
Prod: Danskollektivet Blauba

9/8 kl 12.30 PREMIÄR!
Sparbankstorget VALDEMARSVIK

10/8 kl 19
Norrköpings Konstmuseum, NORRKÖPING

11/8 kl 18
Folkets Hus GUSUM

12/8 kl 17
Rådhusgården SÖDERKÖPING

LÄNKAR
Blauba hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.