• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cirkusen som vill hålla ihop hela samhället

Quentin Bancel
Fart och fläkt. Lindansarens ställning ska upp och stöttas med linor som publiken får hålla i. Annars går det inte. Quentin Bancel närmast i bild, Mikael Lindström i bakgrunden.

 

Alla behövs för att lyfta lindansaren

 

Håll ihop! Inte mot utan med. Det är fart, hisnande hopp och eftertanke i nycirkusgruppen CirkL:s föreställning. Östgötateaterns sensommarturné har kommit till våra trakter. I Söderköping flyttar cirkusen inomhus idag torsdag, på grund av regn. På lördag är det Vasaparken i Norrköping som gäller.

Håll ihop – en cirkus på hjul. Budskapet kan inte bli tydligare än när personer i publiken får ett rep i sin hand och snart känner kraften som krävs för att hålla repet spänt. Utan vars och ens medverkan kan lindansaren inte gå på linan.

Nycirkusföreställningar kännetecknas av innehåll utöver prestationen. Som när nycirkusartisterna Magali Bancel och Mattias Lindström samarbetade med Östgötateatern i relationsdramat Tänk om för snart två år sedan. De kallar sig CirkL tillsammans och turnerar nu med utomhusföreställningen Håll ihop i Östgötateaterns regi. Gruppen har växt med Magalis bror Quentin Bancel och Mikael Lindström som är bror till Mattias, även de cirkusartister.

– Vi gjorde en liknande turné i Frankrike förra sommaren, berättade Mikael Lindström vid pressvisningen på försommaren. – Nu har vi gjort om föreställningen så att den passar in i tanken bakom titeln.

 

Mikael Lindström
Mikael Lindström har turnerat som cirkusartist i Sverige, Frankrike och många andra länder i Europa.

 

En gammaldags cirkusvagn i brunt, blått och grönt, en stor studsmadrass framför och en plattform på toppen som kröns av en stålring högst upp. Föreställningen som är gratis vänder sig till alla, men kanske allra mest till barn och ungdomar. Före föreställningen bjuds de in till pyssel och efteråt till workshops med Norrköpings Ungdomscirkus.

– De får träna lite, lära sig hoppa, säger Quentin Bancel som gjort många projekt tillsammans med systern Magali ända sedan han var sju och hängde med tioåriga storasystern till cirkusskolan.

Från plattformen på vagnens faller artisterna ner mot studsmattan, tar sats och flyger upp igen, klättrar på väggen och låter sig falla. Känslan är lite tuff, streetkulturen ligger nära. Mikael Lindström berättar också att det finns en genre som kallas för street bouffon och att de hämtat inspiration från den till sin föreställning.

Mellan numren kommer ändå orden. Magali berättar små historier. Om alla håller ihop och hjälps åt klarar vi av det mesta, att hålla lindansaren i luften är bara början.

 

Quentin Bancel
Flygtur. Quentin Bancel faller, studsar upp, och faller igen.

 

Initiativet kommer från Magali Bancel och Östgötateatern hakade på. Även om budskapet har en integrationsprofil så ligger projektet inom teaterns ordinarie budget. Föreställningsturnén som inleddes 5 augusti i Åtvidaberg ska turnera under två månaders tid till alla kommuner i Östergötland. Ungefär varannan dag, det tar en dag att bygga och en dag att spela.

– Det gäller att hitta en bra spelplats, en yta som inte ligger för off, säger projektledaren Eva Lundgren Stenbom som inledde projektet med en egen turné, till alla länets kommuner för att hitta just de platserna.

– Det ska vara gratis. Ingen ska vara exkluderad av ekonomiska skäl.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

ÖSTERGÖTLAND

augusti – september 2016
Håll ihop – en cirkus på hjul

Akrobatik och magi
Prod: Östgötateatern

ARTISTER
Magali Bancel
Mattias Lindström
Quentin Bancel
Mikael Lindström

FÖRESTÄLLNINGAR I ÖSTRA ÖSTERGÖTLAND

16/8 kl 17.30
Utanför Folkets Hus, GUSUM

18/8 kl 19
Brobyskolans idrottshall, SÖDERKÖPING

20/8 kl 15
Vasaparken, NORRKÖPING

17/9 kl 15
Parkeringen vid Lidl, FINSPÅNG

24/9 kl 15.30
Tyska torget, NORRKÖPING

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook Håll ihop

Bookmark the permalink.

Comments are closed.